خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/02/27 - 11:18
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
سرویس : فرهنگی
در نشست معرفی خدمات مرجع و امانت کتابخانه مجلس مطرح شد؛

پژوهشگران می‌توانند منابع کتابخانه را به صورت فایل دیجیتال دریافت کنند

نشست معرفی «خدمات مرجع و امانت کتابخانه مجلس»، روز ششمین روز از نمایشگاه کتاب، با حضور ندا شهماری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس و کیانوش بیاتی، کارشناس با سابقه بخش مرجع و کارشناس ارشد کتابداری، برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، از روابط عمومی و امور بین‌الملل کتابخانه،‌ موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، روز (سه‌شنبه 26 اردیبهشت ماه)نشست معرفی «خدمات مرجع و امانت کتابخانه مجلس» برگزار شد.



در ابتدای نشست، کیانوش بیاتی در معرفی بخش‌های مرجع، امانت و کاوش کتابخانه مجلس گفت: بخش مرجع  نزدیک 10 هزار جلد کتاب فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی دارد و ویترین موضوعی کتابخانه محسوب می‌شود. کتابخانه مجلس که نزدیک 120 سال عمر دارد، از گذشته در حوزه‌های علوم انسانی منابع جمع‌آوری کرده است. بخش مرجع نیز دارای کتب مرجع حوزه علوم انسانی است. پژوهشگران معمولا اولین جایی که در کتابخانه مراجعه می‌کنند، بخش مرجع است. وظیفه یک کارمند متخصص مرجع، معرفی کتاب‌های دست اول و موثق به پژوهشگر است.



بخشی از خدمات ما به نمایندگان مجلس و کمیسیون های تخصصی است. نمایندگان تنها یک تماس، منابع مختلف اعم از کتاب، مقاله، اطلاعات و آماری را درخواست می کنند و ما به سرعت این منابع را در اختیار نمایندگان قرار می‌دهیم.



کارشناس بخش مرجع کتابخانه مجلس در مورد اقدامات کتابخانه در حوزه دسترسی غیر حضوری پژوهشگران به منابع گفت: از شروع ایام کرونا، دیجیتال سازی منابع کتابخانه گسترش بسیاری پیدا کرد و پژوهشگران با درخواست منابع از طریق یک ایمیل، منابع درخواستی شان را به صورت فایل دیجیتال دریافت می کنند. سال گذشته، مراجعات حضوری کتابخانه 160 هزار فریم را دریافت کردند و حدود 100 هزار فریم نیز از طریق پست الکترونیکی (ایمیل) به مخاطبان تحویل داده شد.



در مورد بخش کاوش باید گفت امکان دسترسی به پایگاه داده های ما مثل پایگاه مقالات فارسی، پایگاه نشریات، مشروح مذاکرات مجلس‌های سنا، شورای ملی و شورای اسلامی، نسخ خطی، چاپ سنگی و سربی برای مراجعان حضوری فراهم است.



در مورد بخش امانت، حضور 700 هزار جلد کتاب چاپی در کتابخانه موجود است که دسترسی به اطلاعات این کتاب ها از طریق جستجو با کامپیوترهای موجود در بخش کاوش امکان پذیر است. در سال گذشته حدود 5 هزار مراجعه کننده به این بخش مراجعه و از حدود 12 هزار کتاب استفاده کرده‌اند. حدود سیصد منبع نیز درخواستی نمایندگان مجلس بوده است. در سال گذشته حدود هزار ثبت نام جدید در پایگاه کتابخانه انجام شده است. این ثب نام از طریق ورود به پایگاه باغ میراث بهارستان در وب سایت کتابخانه به صورت رایگان، امکان پذیر است و تا حدود 24 ساعت بعد،  این ثبت نام تایید خواهد شد.  با تایید این ثبت نام، امکان دسترسی به منابع همه بخش‌های کتابخانه، امکان پذیر خواهد بود.



پژوهشگران خارجی، از طریق ارسال ایمیل به روابط عمومی کتابخانه، باید این فرایند را پیگیری کنند و باید معرفی نامه‌ای از دانشگاه، پژوهشگاه یا سفارتخانه کشور مبدا خطاب به کتابخانه مجلس ارائه دهند و در آن معرفی نامه، موضوع تحقیق شان درج شود.برای ورود به کتابخانه و استفاده از همه خدمات حضوری این مجموعه، همراه داشتن کارت ملی به تنهایی کافی است.



در ادامه نشست، ندا شهماری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه در مورد وضعیت دیجیتال سازی اسناد کتابخانه مجلس گفت: در حال حاضر در مرکز اسناد کتابخانه مجلس، 80 درصد اسناد دیجیتال شده‌اند. اسناد دیجیتال ‌سازی شده، در پایگاه کتابخانه بارگذاری می‌شود. اگر مراجعان در پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ثبت نام کرده باشند، به راحتی می‌توانند این اسناد را خریداری و دانلود کنند. برای دسترسی به اسناد اسکن نشده که در پایگاه موجود نیست هم می توانند در همان پایگاه کتابخانه درخواست دسترسی به آن سند را برای ما ارسال کنند. همکاران کتابخانه درخواست آن مراجعه کننده را دریافت کرده، اسکن سند درخواستی را تهیه و تا حداکثر 48 ساعت بعد به ایمیل مراجعه کننده ارسال می‌کنند.



در راستای دیجیتال‌سازی اسناد و منابع کتابخانه برای نمایندگان مجلس که مهم‌ترین وظیفه کتابخانه است، نام کاربری و رمز عبور برای تمامی نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی تهیه و تحویل داده شده است. حتی شیوه جستجو و دسترسی به منابع نیز ارسال شده است.



در رابطه با امر قانونگذاری که مهم‌ترین وظیفه مجلس است، طی تفاهم‌نامه‌ای با معاونت قوانین مجلس مجلس، دسترسی ای به کتابخانه در سامانه قانون گذاری داده شود تا کاربران بتوانند منابع مختلف درباره قانونگذاری  اعم از کتاب، مقاله، سند و.. در آن سامانه بارگذاری شود تا نمایندگان منابع درباره هر لایحه و قانون را از آنجا بازیابی و مطالعه کنند.



مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس مجلس در مورد فعالیت های بخش دیداری شنیداری  کتابخانه گفت: در بخش دیداری شنیداری فعالیت هایی برای ارائه به نمایندگان انجام شده است. از جمله این فعالیت ها می توان به دیجیتال سازی و بارگذاری  تمامی تصاویر نمایندگان و آلبوم های  این مرکز بوده است.



همچنین نوارهای کاست و وی اچ اس موجود در بخش دیداری شنیداری مرکز اسناد به فایل قابل دانلود تبدیل شده و به زودی در پایگاه کتابخانه، بارگذاری خواهد شد.



فایل های صوتی مشروح مذاکرات دوره 23 و 24 مجلس شورای ملی که در مرکز اسناد کتابخانه موجود است نیز تبدیل شده و بر اساس نطق نمایندگان و موضوع مورد مذاکره، تقطیع و برش داده شده و هر روز به چندین فایل مجزا تبدیل شده است. فهرست محتوایی این فایل ها نیز تهیه و در پایگاه کتابخانه بارگذاری شده است. تمام فعالیت های ما در راستای سهولت دسترسی منابع به پژوهشگران است./



پایان پیام

  • کد خبر : 361793
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم