خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1401/09/21 - 08:57
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
سرویس : فرهنگی
انتقاد تند رییس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی از وزارت خانه میراث فرهنگی:

آذربایجان چطور با یک زورخانه ورزش پهلوانی را به نام خود ثبت کرد؟

رئیس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی با انتقاد از عملکرد مسئولان وزارتخانه میراث فرهنگی نسبت به ثبت ورزش پهلوانی کشور، گفت: نباید اجازه بدهیم کشوری که طی چند دهه قبل جزو ایران زمین بوده اینگونه با دست درازی به فرهنگ کهن کشور ما اقدام به تاراج آثار ناملموس بخشی از ایران کند.

مهرعلی باران‌ چشمه رئیس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، گفت:  در ۲۵ آبان ماه ۱۳۸۹شمسی مصادف با ۱۶ نوامبر سال ۲۰۱۰ میلادی «آیین‌های فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای» در میراث معنوی یونسکو به نام ایران زمین ثبت شد، اما کشور آذربایجان به تازگی از یونسکو درخواست کرد «فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای» به نام آنها هم ثبت شود، علیرغم پیگیری‌های صورت گرفته از سوی وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری متاسفانه شاهد ثبت این اثر ناملموس به نام کشور آذربایجان هستیم. 



وی با انتقاد از عملکرد مسئولان وزارتخانه میراث فرهنگی نسبت به ثبت ورزش پهلوانی کشور، تاکید کرد: در اجلاس اخیر یونسکو، گروهی از مقامات ارشد ایرانی از جمله وزارتخانه میراث فرهنگی حضور داشته‌اند و اقدامی موثر در این راستا انجام ندادند؛ آذربایجان توانست جدا از ایران، در پرونده‌ای «فرهنگ پهلوانی؛ بازی‌های سنتی زورخانه‌ای و ورزش کشتی را به نام جمهوری آذربایجان» ثبت کند. 



 ایران با قدمتی طولانی در ورزش زورخانه‌ای



رئیس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی تصریح کرد: طبق گزارشات رسیده از اجلاسیه یونسکو، مسئولان آذربایجان با ارائه اسنادی متولیان امر را متقاعد کردند که این ورزش باستانی از آن کشور آنها هم هست، در صورتی که کشور آذربایجان با وجود یک زورخانه چگونه توانست این ادعا را در برابر کشور ما که بیش از ۹۰۰ زورخانه در شهرهای مختلف دارد اثبات کند؟ این مسئله جای انتقاد دارد، ورزشی که متعلق به آبا و اجداد ایران است.



فدراسیون در حال حاضر به شدت پیگیر این مسئله است که اگر «آیین‌های فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای» به نام آذربایجان مصوب شده است؛ ابلاغ و سند آن صادر نشود و این موضوع را از طرف سه وزارتخانه اصلی ورزش و جوانان، امور خارجه و میراث فرهنگی پیگیر هستیم



باران چشمه در ادامه تصریح کرد: فدراسیون در حال حاضر به شدت پیگیر این مسئله است که اگر «آیین‌های فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای» به نام آذربایجان مصوب شده است؛ ابلاغ و سند آن صادر نشود و این موضوع را از طرف سه وزارتخانه اصلی ورزش و جوانان، امور خارجه و میراث فرهنگی پیگیر هستیم.



رئیس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی با اشاره به سند ثبت شده ورزش زورخانه ای به نام ایران، یادآور شد: طبق اسناد ثبت شده سال ۸۹ یونسکو، «آیین‌های فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای» را که به نام کشور ما سند خورده است اما جمهوری آذربایجان با عنوان «فرهنگ پهلوانی؛ بازی‌های سنتی زورخانه‌ای» اقدام به ثبت آن کرده‌اند.



تاراج آثار ناملموس ایرانی در سایه بی توجهی 



باران چشمه در مورد ثبت و نگهداری از میراث های کهن ورزشی به واسطه دیپلماسی، تاکید کرد: در اجلاسیه یونسکو نمایندگانی از وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری حضور دارند که باید از آثار ملموس و ناملموس ایران در تمام حوزه‌ها از ورزشی گرفته تا فرهنگی حمایت کنند، نباید اجازه بدهیم کشوری که طی چند دهه قبل جزو ایران زمین بوده اینگونه با دست درازی به فرهنگ کهن کشور ما اقدام به تاراج آثار ناملموس بخشی از ایران کند، این مسئله را یک اقدام سیاسی می‌دانیم که اگر عکس العملی در مقابل آن نداشته باشیم بی تردید باید شاهد سایر دست درازی های دیگر نیز باشیم.



سهل انگاری نمایندگان ایران در یونسکو قابل توجیه نیست



وی در ادامه با اشاره به قدمت طولانی برخی زورخانه های کشور، تصریح کرد: در حال حاضر قدمت برخی از زورخانه ها در کشور ما به بیش از ۹۰۰ سال می‌رسد؛ چگونه می‌توانیم این تمدن کهن را به کشوری که جزو ایران بوده است ببخشیم؛ این مسئله نشات گرفته از سهل انگاری نمایندگان ایران در اجلاسیه یونسکو است. از وزارتخانه‌های مربوطه به جد خواستار بازگرداندن این ثبت به نام ایران هستم.



باران چشمه در مورد اقدامات فدراسیون برای تقویت دیپلماسی ورزشی خاطر نشان کرد: متولی توسعه و تقویت ورزش پهلوانی بر دوش فدراسیون بین المللی ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی است که بیش از ۱۸ سال قدمت دارد و در حال حاضر ریاست آن بر عهده مهندس مهرعلیزاده است که متولی اصلی تقویت دیپلماسی ورزش زورخانه‌ای و ارتباطات برون مرزی هستند.



به دنبال برگزاری مسابقات جام جهانی به میزبانی ایران در ورزش پهلوانی هستیم



وی ادامه داد: در حال حاضر ۶۰ الی ۷۰ کشور در حوزه ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی فعالیت مستمر دارند، در طی دو هفته گذشته ایران میزبان ۴ دوره مربیگری و داوری بین المللی از این حوزه ورزشی بود که ۱۰۰ نفر حضور داشتند که ۱۸ نفر از شرکت کنندگان از کشورهای خارجی همچون روسیه، عمان، هند و عراق بودند.فدراسیون ورزش زورخانه‌ای  ترویج فرهنگ پهلوانی را از وظایف خود می‌داند؛ به جرات می‌گوییم هیچ کشوری به اندازه ایران در ورزش پهلوانی حرفی برای گفتن ندارد، از تعداد زورخانه ها  گرفته تا داوران کهنه کار که همگی نشان از قدمت این ورزش کهن ایران زمین را می‌دهند، با این تفاسیر به دنبال برگزاری مسابقات جام جهانی به میزبانی ایران در این حوزه ورزشی هستیم.



بیشتر بخوانید:





رئیس فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی در پایان خاطرنشان کرد: از هفته گذشته تلاش کرده ایم تمام کسانی که در سال ۸۹ ورزش پهلوانی را به نام ایران در اجلاسیه یونسکو ثبت کرده‌اند و تجربه خوبی در این راستا داشته اند کمک بگیریم تا این حق و حقوق را که برای ملت ایران است باز ستانیم./



پایان پیام







 

  • کد خبر : 353584
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم