خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/02/30 - 16:23
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
سرویس : سیاسی
رحیمی جهان آبادی:

چرا سفرای ایران در سایر کشورها دچار روزمرگی می شوند؟

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: با فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص سیاست خارجی نیازمند آسیب شناسی در این حوزه هستیم.

جلیل رحیمی جهان آبادی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به سخنان روز گذشته مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی ایران گفت: در 40 سال گذشته، در حوزه برنامه ریزی در بخش سیاست خارجی و طلب کردن برنامه ها از سفارتخانه ها در خارج از کشور ضعف بزرگی داریم، در همه دولت ها با هر تفکری این ضعف ها مشهود بوده و هست.



نماینده مردم تربت جام، تایباد، باخرز و صالح آباد در مجلس ادامه داد: در سفارتخانه ها معمولا سیاست های ابلاغی دولت و وزارت امور خارجه دنبال می شود، سفیر و مجموعه دیپلمات هایی که در سفارتخانه ها هستند خود را در جایگاه سیاست گذاری و در جایگاه تشخیص موضوعات قرار نمی دهند چرا که به جای اینکه به سفارتخانه ها و دیپلمات ها استقلال عمل ، اختیار و اعتماد بیشتر بدهیم تلاش کردیم آنها را وابسته دستورات ابلاغی از مرکز کنیم.



وی بیان کرد: بسیاری از سفرا ترجیح می دهند محافظه کارانه عمل کنند تا مبادا مرکز از عملکرد، رفتار و کردار آنها ایرادی بگیرد و مبادا در مظان رفتار نادرست قرار بگیرند، این ضعفی است که سال ها  با آن مواجه بوده ایم، به جای اینکه سیاست های تبینی رهبری در حوزه منافع و امنیت ملی را برای دستگاه های دیپلماسی و سفارتخانه ها تشریح کنیم و به آنها اعتماد، اختیار و توان بیشتر تزریق کنیم آنها را وابسته نگهداشته ایم.



این نماینده مجلس با انتقاد از اینکه کادر سفارتخانه های ایران در کشورهای دیگر کامل نیست، اظهار داشت: سفارتخانه های ما کادر کامل و تکمیل شده ای ندارند. در بسیاری از سفارتخانه ها رایزن اقتصادی و علمی- فرهنگی نداریم نیروهای کافی برای بخش های سیاسی و امنیتی در نظر گرفته نشده است. وقتی امکانات مالی لازم را در اختیار سفارتخانه قرار نمی دهیم و اختیارات لازم را به سفیر و کارکنان نمی دهیم و نیروی لازم را ندارند، نمی توان توقع داشت در مجموعه خود خوب عمل کنند.



رحیمی جهان آبادی به روش انتخاب سفرا پرداخت و گفت: هر زمان نیرویی در کشور پستی ندارد او را سفیر می کنند که کار درستی نیست، سفرا در همه کشورها باید فردی توانمند در حوزه سیاسی باشند. نمایندگان ایران در کشورهای دیگر باید تخصص، علم، اطلاعات امنیتی و دیپلماتیک داشته باشد اینکه افرادی فاقد پیشینه علمی، سیاسی، امنیتی و فاقد درک درست از منافع ملی و امنیت ملی  را سفیر کنیم که صرفا به فردی پست سیاسی بدهیم، آسیب‌زا است.



وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری ۶ ضابطه الزامی در سیاست خارجی را برشمردند، گفت:«توانایی تبیین اقناع‌کننده منطق رویکردهای کشور در مسائل مختلف»، «حضور اثرگذار و جهت‌بخش در پدیده‌ها، حوادث و جریان‌های مختلف سیاسی-اقتصادی جهان»، «رفع و کاهش سیاست‌ها و تصمیمات تهدیدآمیز علیه ایران»، «تضعیف کانون‌های خطرآفرین»، «تقویت دولت‌ها و مجموعه‌های متحد و همراه با ایران و توسعه عمق راهبردی کشور» و «قدرت تشخیص لایه‌های پنهان در تصمیمات و اقدامات منطقه‌ای و جهانی» ضوابط مدنظر رهبری است که برای تحقق آن ها نیازمند دیپلمات های کارشناس، مستقل، دارای اختیارات و امکانات است.



این نماینده مجلس مطرح کرد: در حال حاضر دیپلمات های شایسته، باسواد و تحلیل گر و سفرا با پیشینه و توانمند داریم اما وقتی امکانات و اختیارات لازم را به آنها ندهیم و اعتماد کامل به تحلیل دیپلمات نداشته باشیم حتما محافظه کار می شوند تا دچار آسیب نشودند.



رحیمی جهان آبادی تاکید کرد: بسیاری از سفارتخانه ها روزمرگی و گزارش نویسی می کنند  که بخشی از این آسیب به نحوه تعامل ما با سفیر و دیپلمات ها بر می گردد، اعتبارات و امکانات لازم را در اختیار آنها قرار نمی دهیم.



عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس تاکید کرد: بعد از فرمایشاتی که رهبری در خصوص سیاست خارجی داشتند نیاز به آسیب شناسی داریم  تا هم به نحوه عملکرد دیپلمات ها و سفرا در خارج از کشور پرداخته شود و هم در داخل کشور حمایت بیشتری از وزارت خارجه صورت گیرد، تقویت وزارت امور خارجه و سفارتخانه به لحاظ مالی و اختیارات باید اتفاق بیافتد تا منافع و امنیت مورد تاکید رهبری در سیاست خارجه خود پیاده شود./



پایان پیام

  • کد خبر : 361955
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار