خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1401/07/18 - 10:09
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
سرویس : سیاسی
حیدری:

تحدید مرزها، خط قرمز ایران است/ لزوم ادامه تردد آذربایجان از خاک ایران به سمت نخجوان

رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به اما و اگرهای دالان زنگه زور و تلاش آذربایجان برای ایجاد ایجاد این معبر، گفت: هرگونه دخالت در مرزهای ایران و ارمنستان توسط کشورهای فرامنطقه‌ای قابل قبول نیست، تحدید مرزها، خط قرمز ایران است.

شهریار حیدری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص آخرین وضعیت مرز مشترک ایران و ارمنستان و با اشاره به تأسیس اولین کنسولگری ایران در کاپان، گفت: ارمنستان 47 کیلومتر مرز مشترک با جمهوری اسلامی ایران دارد، مرز نوردوز یکی از راهبردی‌ترین مرزهای ایران برای اتصال به اروپا است و ایران در بین همسایگان یکی از مطمئن‌ترین همسایه‌ها برای تامین امنیت است.



رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، افزود: ما تاکنون حوادث خاصی در مرز مشترک خود با ارمنستان نداشتیم لذا می‌توان اینگونه تلقی کرد که ایران برای ارمنستان همسایه خوبی بوده و ما هم نباید این همسایه را از دست بدهیم. در جریان مناقشات قره باغ این بخش از ارمنستانی‌ها گرفته شد.



وی در ادامه اظهار کرد: مرز نوردوز به سمت ایروان کاملا کوهستانی است و به لحاظ توپوگرافی جاده به صورت زیگزاگی است و گوشه‌ای از این مرزها در منطقه ای است که آزاد شده؛ در نقطه‌ای که کامیون‌های ایرانی به سمت ایروان می‌روند، کشور آذربایجان مدعی اخذ عوارض است و این یکی از معارضات طبیعی و جغرافیایی در این منطقه است.



حیدری با بیان اینکه کشور ارمنستان دنبال این است که جاده دیگری را جایگزین کند تا جاده زیگزاگی حذف شود و مناسبات خود را با ایران افزایش دهد، گفت: بعد از فروپاشی روسیه، آذربایجان به دو بخش تقسیم شد یکی آذربایجان و دیگری بخش نخجوان. بعد از فروپاشی روسیه به دلیل اختلافاتی که با ارمنستان داشتند، ارمنستان نتوانست مسیری برای تردد کامیون‌های آذربایجان به سمت نخجوان باز کند لذا ایران با حسن نیست مسیر بیله سوار و پارس آباد را به سمت نخجوان در اختیار آذربایجان قرار داد و روزانه تعداد زیادی کامیون از این مسیر جابه‌جا می شوند.



نماینده مردم قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی، افزود: بعد از مناقشه آذربایجان و ارمنستان توافق نامه‌ای بین دو کشور با حضور کشورهای فرامنطقه ای منعقد شد که تفسیرهای مختلفی دارد. آذربایجان مدعی است زنگه زور کریدوری که به موازات مرز ایران و ارمنستان است باید در اختیار آنها قرار گیرد و در قبالش یک کریدور به ارمنستان در قره باغ دهند اما ارمنستان به هیچ وجه حاضر نیست مرز خود را با ایران از دست دهد، متقابلا خط قرمز ایران هم تحدید مرزها است لذا در این موضوع با ارمنستان کاملا هماهنگ هستیم و این مرز باید حفظ شود.



وی تصریح کرد: راهکار ایران به ارمنستان و آذربایجان همیشه راهکار دیپلماسی است، تمام مناقشات بین این دو کشور از طریق دیپلماسی حل می‌شود و قدرت نظامی به خصوص در حوزه سرزمینی پایدار نیست اما آنچه آذربایجان دنبال می‌کند قطعا محل مناقشه خواهد شد.



حیدری ادامه داد: به هیچ وجه خاک ارمنستان به خاک آذربایجان ملحق نخواهد شد و هیچ کس نمی‌تواند پیوستگی جغرافیایی بین آذربایجان و ارمنستان ایجاد کنند. آذربایجان کماکان می‌تواند از خاک ایران به سمت نخجوان تردد داشته باشد.



این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی معتقد است: اگر به عهدنامه ترکمنچایی و گلستان هم برگردیم، آذربایجان، نخجوان و گرجستان جزء خاک ایران بوده است و این عهد نامه 100 ساله بود که صد سال آن تمام شده است لذا جزء ایران هستند اما ما در این شرایط نمی‌خواهیم تنش ایجاد کنیم و اگر به مراجع بین المللی مراجعه کنیم، می‌توانیم اثبات کنیم که در چارچوب عهدنامه ترکمنچای و گلستان تمام این منطقه به ایران تعلق دارد. به هر شکل ما بحثی در این زمینه نداریم و بنا نداریم آن را دنبال کنیم. این مناطق را جزء کشورهای استقلال یافته از شوروی و به عنوان کشورهای همسایه خود می‌دانیم.



وی با بیان اینکه رابطه دو کشور آذربایجان و ارمنستان با ایران از نظر دیپلماسی خوب بوده است، گفت: ارتباط آذربایجان با رژیم صهیونیستی، ترکیه و آمریکا در بحث مناقشات و حضور آنها در این منطقه موجبات نگرانی ایران را فراهم کرده است. ایران مرزهای خود را با آذربایجان و ارمنستان تعریف کرده و مرزی با رژیم صهیونیستی، ترکیه و آمریکا ندارد. هرگونه دخالت در این مرزها توسط کشورهای فرامنطقه‌ای قابل قبول نیست و موجبات نگرانی ما است.



رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: ما نگرانی خود را از طریق دیپلماسی منتقل کردیم و تلاش می‌کنیم در عین حال اگر قرار باشد، تغییری در جغرافیایی منطقه ایجاد شود، ایران می‌تواند مستقیما برای جلوگیری از تغییر مرزهای سرزمینی خود ورود کند./



پایان پیام

  • کد خبر : 349910
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار