خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/02/05 - 14:46
  • زمان مطالعه : 12 دقیقه
سرویس : اقتصادی
آنچه در اجلاسیه سوم کمیسیون عمران مجلس گذشت:

از نظارت بر اجرای پروژه‌های نیمه تمام عمرانی تا اصلاح قوانین نا کارآمد؛ گام بلند کمیسیون عمران برای ساماندهی بازار پرتلاطم اجاره بها + اینفوگرافی

کمیسیون عمران مجلس در یک سال گذشته در حوزه‌های نظارتی و تقنینی اقدامات موثر و قابل توجهی داشته است که در بعد نظارتی می‌توان به ارزیابی میدانی پروژه‌های عمرانی نیمه تمام و اولویت دار کشور و تلاش برای رفع موانع و چالش‌های تکمیل آنها و بررسی مداوم عملکرد مسئولان اجرایی در اجرای قوانین اشاره کرد. از بعد تقنینی نیز گام‌های اساسی برای ساماندهی بازار اجاره بها و اصلاح قوانین ناکارآمد برداشته شده است.

به گزارش خبرگزاری خانه ملتسرویس اقتصادی؛ کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره یازدهم با هدف بررسی عملکرد دستگاه‌های دولتی در حوزه‌های راه و ترابری، مسکن، عمران شهری و عمران روستایی، امور عمرانی شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و نیز بنادر و دریانوردی بیش از 94 جلسه برگزار کرده که 18 جلسه آن با وزرای دولت سیزدهم بوده است.



طرح‌ها و لوایح مهم بررسی شده در کمیسیون عمران طی یک سال گذشته؛



در بازه زمانی اجلاسیه سوم کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی 8 طرح و لایحه مهم را در دستور کار خود قرار داده که به شرح زیر است:



لایحه مشارکت عمومی و خصوصی: تامین منابع مالی تکمیل پروژه های عمرانی یکی از چالش های اساسی بوده که طی سالهای اخیر گریبانگیر وزارت راه و شهرسازی  شده و بودجه اندک این وزارت خانه در مقایسه با حجم انبوهی پروژه های نیمه تمام مهم در سراسر کشور موجب شده تا کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی به عنوان یکی راه‌های اصلی برون رفت از این چالش تاکید کرده و با بررسی و چکش کاری لایحه مشارکت عمومی و خصوصی زمینه ورود سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پروژه های عمرانی را فراهم کند.



 طرح اصلاح قانون حمایت از بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) و حرم مطهر حضرت معصومه (س): اگرچه بیش از ۱۵ سال از تصویب قانون بهسازی بافتهای فرسوده اطراف حرمهای مطهر می‌گذرد اما به علت مشکلاتی که در این قانون وجود داشته زمینه اجرایی شدن آن فراهم نشده است و پیش بینی یک صندوق در سطح ملی، برای استانهای موضوع این قانون باعث شده تا استانها به یک ساختار سراسری اعتماد نکرده و منابع استانی خود را در اختیار این صندوق قرار ندهند لذا نمایندگان مجلس با ارائه این طرح برای هر حرم یک صندوق تاسیس و تسهیلات دیگری درنظر گرفته تا این مشکل کاملا برطرف ‌شود و روند بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده پیرامون حرم‌های مطهر بیش از پیش تسهیل شده و سرعت بگیرد.



 طرح اصلاح قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان: با اصلاح این قانون زمینه همکاری فی مابین وزارت راه و شهرسازی، سازمانهای نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها و مراجع صدور پروانه و کنترل ساختمان، سازمان برنامه و بودجه کشور، صنوف ساختمان در بخشهای نظارت و کنترل ساختمان بهبود و کیفیت خدمات مهندسی و نظارت بر حسن اجرای این خدمات در رعایت مقررات ملی ساختمان ارتقا پیدا خواهد کرد.



لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت: بر اساس تجربه حاصل از بیش از یک دهه اجرای قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت و شناسایی برخی کاستی ها و مشکلات موجود در قانون مذکور از قبیل عدم توجه به ایجاد منابع پایدار در شهرها جهت توسعه و مدیریت و بهبود حمل و نقل شهری، عدم تحقق منابع و کمک‌های مالی پیش بینی شده در قانون و ضرورت ترویج سفرهای غیرموتوری و کاهش سفرهای موتوری، توسعه حمل ونقل عمومی و جا به جایی بار از طریق شبکه حمل ونقل ریلی، مدیریت مصرف انرژی در حمل ونقل و افزایش ایمنی و کاهش خطرات ناشی از حوادث رانندگی، لایحه اصلاح قانون مذکور توسط هیئت دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است.



طرح ساماندهی ساخت و ساز در محدوده حریم روستاها و مقابله با زمین خواری: طرح ساماندهی ساخت و ساز‌ها در محدوده حریم روستا‌ها و مقابله با زمین خواری، ضمن اصلاح ساخت و ساز‌ها از حریم روستا حفاظت کرده و موجب می‌شود ساخت و ساز‌ها زیر نظر نظام مهندسی انجام شده و از زمین خواری نیز جلوگیری می‌کند. در واقع با این طرح که هم اکنون در حال بررسی و چکش کاری در کمیسیون عمران است، جلوی زمین خواری و ساخت و ساز غیر مجاز و تغییر کاربری اراضی کشاورزی گرفته خواهد شد.



طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی: هر ساله با پایان تعطیلات نوروز و آغاز فصل نقل و انتقالات مسکن و به ویژه در آستانه فصل تابستان، شاهد نابسامانی در بازار اجاره‌بها و به تبع آن مشکلات فراوان برای عموم مردم و خانواده‌ها هستیم که این مشکلات ناشی از خلأ قانونی یا نظارتی در حوزه اجاره مسکن و عملکرد بنگاه‌های معاملاتی است. بر این اساس مجلس شورای اسلامی در جلسه ۲۸ اردیبهشت ماه سال گذشته به طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی که محصول جلسات متعدد و مشورت با کارشناسان اقتصادی و حقوقی بود، رأی دادند. این طرح پس از چکش کاری فراوان در کمیته تخصصی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس مورد بررسی نمایندگان قرار می‌گیرد و این امید می‌رود که با تصویب و تبدیل طرح به قانون قدری از مشکلات مردم در موضوع اجاره‌بها کاسته شود.



سوال نمایندگان از وزرا



دربازه زمانی تدوین این گزارش، از میان سوال‌های واصل شده به کمیسیون عمران، 47 سوال از وزرای نیرو و راه و شهرسازی در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفته است. که تعدادی از این سوالات ملی و برخی از سوالات نیز در خصوص پروژه‌های عمرانی نیمه تمام و ضروری حوزه راه‌های مواصلاتی و روستایی، ایمن‌سازی مساکن روستایی، بافت‌های فرسوده، راه آهن و اجرای قانون جهش تولید مسکن و ساخت خانه های طرح نهضت ملی مسکن و نیز عملکرد مسئولان استانی وزارت‌خانه در حل مشکلات مردم بوده است.



تحقیق و تفحص



اعضای کمیسیون مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی درخواست متقاضیان تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و عملکرد سازمان هواپیمایی کشور و عملکرد سازمان بنادر و عملکرد شرکت آب و فاضلاب کشور را مورد بررسی قرار داده و پس از استماع توضیحات نمایندگان درخواست کننده انجام تحقیق و تفحص و مسئولان مربوطه پرونده عملکرد سازمان هواپیمایی کشور و عملکرد سازمان بنادر و عملکرد شرکت آب و فاضلاب کشور را به صحن ارسال کرده و که در نهایت باتصویب نمایندگان مجلس هم اکنون در هیات مربوطه در حال رسیدگی است.



نشست‌های نظارتی؛ عملکرد وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن زیر ذره بین کمیسیون



 وکلای ملت در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از خرداد ماه 1401 تا ماه‌های ابتدایی سال جاری نشست‌های نظارتی متعددی را با مسئولان دستگاه‌های اجرایی جهت بررسی عملکرد ارگان‌ها در اجرای قوانین از جمله قانون جهش تولید مسکن و نیز اجرای برنامه‌های اصلی کشور در حوزه نوسازی بافت های فرسوده، تکمیل شبکه‌های آب و فاضلاب و تامین آب شرب شهرها و روستاها با اولویت مناطق دارای تنش آبی، رسیدگی به جاده‌ها و راه‌های مواصلاتی و نیز تکمیل کریدورهای ترانزیتی برگزار کردند که مهمترین آنها به شرح زیر است.



مشکلات و چالش های صنعت حمل و نقل هوایی کشور با حضور شرکت‌های هواپیمایی، رئیس سازمان هواپیمایی و نیز مدیر عامل شرکت فرودگاه‌ها مورد بررسی قرار گرفت و از موضوعات بسیار مهمی در این جلسه مطرح شد، ضرورت نوسازی ناوگان هوایی کشور، تصمیم برای بهبود وضعیت مالی شرکت‌های هواپیمایی با کمک های دولتی و اجرای قانون در حوزه شناورسازی نرخ بلیط پروازها بود.



 همچنین به دنبال ماموریت رئیس مجلس شورای اسلامی به کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی برای بررسی عملکرد دستگاه‌های امدادرسان در جریان زلزله شهرستان خوی، نشست مشترکی با حضور دستگاه‌های متولی برگزار کرده کرده وضمن بررسی ابعاد حادثه و تلاش برای رفع موانع امدارسانی، میزان خسارت‌های وارد شده را ارزیابی کرده و گزارشی برای قرائت به صحن علنی مجلس تهیه کردند.



بررسی عدم تحقق خرید ماشین آلات راهداری، بررسی مسائل و مشکلات تعاونی های مسکن 33 گانه دامنه البرز و حریم شهر تهران و و نیز بررسی برنامه منابع و مصارف پروژه های ریلی از محل تهاتر نفت، صندوق توسعه ملی و بهینه سازی مصرف سوخت در سال 1402 و همچنین بررسی وضعیت خطوط حومه ای راه آهن و مترو در کشور از جمله نشست های مهم برگزار شده کمیسیون عمران است.



اما مهمترین جلسات کمیسیون عمران در اجلاسیه سوم دوره یازدهم مجلس را می‌توان بررسی عملکرد مسئولان از جمله وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن و ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی دانست نشست های متعددی که پس از فوت رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی سابق متوقف نشده و در زمان مسئولیت مهرداد بذرپاش با قدرت بیشتری ادامه پیدا کرد. اجرای بی کم و کاست قانون جهش تولید مسکن با هدف تنظیم بازار پر تلاطم مسکن و خانه دار کردن اقشار کم درآمد جامعه همواره مورد تاکید اعضای کمیسیون عمران مجلس بوده و در سال جاری هم با مشاهده تکرار بی توجهی بانک‌ها در انجام تکالیف خود و پرداخت تسهیلات حوزه مسکن بارها به متولیان امر هشدار داده و به استنکاف آنها را به قوه قضاییه گزارش داده اند. وکلای مردم در بهارستان تمام همت خود را به کار گرفته اند تا با اجرای دقیق قانون جهش تولید و کمک رسانی به دولت برای تحقق وعده خود در ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی وضعیت بازار مسکن را بهبود بخشیده و هزینه تامین سرپناه را برای مردم کاهش دهند.



بررسی مشکلات و چالش های کامیونداران بررسی وضعیت پیشرفت طرح های توسعه مترو کشور، چالش ها، برنامه ها و پیشنهادات بودجه سال 1402 و برنامه هفتم توسعه، بررسی ساخت مسکن نهضت ملی در استان تهران، بررسی صادرات خدمات فنی و مهندسی و اقدامات انجام شده در خصوص رفع مشکلات کم آبی در کلانشهرها نیز بررسی تعیین مرجع صدور مجوز مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی و تیرپارک ها و بررسی چالش های حوزه حمل و نقل دریایی دستور کارها دیگری بودند که اعضای کمیسیون عمران مجلس به آنها پرداختند.



البته که بررسی سیاست گذاری های حوزه تصدی گری راه آهن جمهوری اسلامی، بررسی سامانه های راهداری و حمل و نقل جادهای و بررسی مکشلات و چالش های آن سازمان  و  اعتبارات محرومیت زدایی در بودجه 1401 کل کشور در خصوص آب و راه روستایی، بررسی سامانه های مرتبط با مدیریت کنترل و نظارت بر طرح های تملک دارایی های سرمایه ای ( طرح های عمرانی)، بررسی سانحه ریلی قطار مسافربری مشهد – یزد و سپس بررسی قیر در بودجه سال 1401 بررسی علل فروریزش ساختمان متروپل در شهرستان آبادان و همچنین بررسی وضعیت آب رسانی به شهرها و روستاهای دارای تنش آبی در تابستان 1401 نیز از جمله دستور کارهای مهم کمیسیون عمران در اجلاسیه سوم به شمار می‌رود.



همچنین بهارستان نشینان پس تعطیلات نوروزی نشست مشترکی را با حضور دستگاه‌های اجرایی نقش آفرین در ایام نوروز از جمله جمعیت هلال احمر، پلیس راهنمایی و رانندگی، اورژانس و سازمان راهداری برگزار و ضمن بررسی گزارش مدعوین عملکرد انها را مورد بررسی قرار دادند. یکی از موضوعات مهم و مورد تاکید اعضای کمیسیون در این نشست ضرورت رفع نقاط حادثه خیز جاده‌ها و اصلاح مسیرهای پر خطر و کاهش تصادفات جاده‌ای در سال جاری بود.



اعمال ماده 234 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی



ریزش ساختمان متروپل در تاریخ دوم خرداد ماه 1401 در اثر شکست سازه ای و به دلیل عدم توجه به رعایت سیستم‌های مهندسی، عدم توجه سازندگان به هشدارهای مهندسان ناظر و بی‌توجهی شهرداری آبادان به این هشدارها موجب شده تا اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی درخواست اعمال ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس در این خصوص و ارسال پرونده مذکور به قوه قضاییه را در دستور کار خود قرار داده و گزارش خود را به هیات رئیسه مجلس ارسال کرد و در نهایت با موافقت نمایندگان مجلس  گزارش مجلس از " ساختمان متروپل" به قوه قضاییه ارجاع شد.



بر اساس این گزارش ﺍﺳﺘﻨﮑﺎﻑ و ﻧﻘﺾ تبصره (۱) ماده ۸ آیین نامه نحوه استفاده از زمین در مناطق آزاد تجاری- صنعتی جمهوری اسلامی ایران توسط کارگروه تغییر کاربری منطقه آزاد تجاری- صنعتی اروند مشخص است. همچنین ﺍﺳﺘﻨﮑﺎﻑ ﻭ ﻧﻘﺾ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﻭ ﺍﺟﺮﺍﯼ ﻧﺎﻗﺺ ﻗﺎﻧﻮﻥ در اعمال ماده ۳۴ و ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ﻣﺼﻮﺏ ۱۳۷۴ توسط اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان قطعی بوده و ﺍﺳﺘﻨﮑﺎﻑ ﻭ ﻧﻘض ﻗﺎﻧﻮﻥ ﺗﻮﺳﻂ ﻧﻈﺎﻡ ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ آﺑﺎﺩﺍﻥ ﺩﺭ اعمال ماده ۱۶ و ﺗﺒﺼﺮﻩ ۲ ﻣﺎﺩﻩ ۱۲ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﻧﻈﺎﻡ ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ﻭ ﮐﻨﺘﺮﻝ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﻣﺼﻮﺏ ۱۳۷۴ ﻭ ﺗﻌﺎﺭﺽ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻫﯿاﺖ ﺭﺋﯿﺴﻪ ﻧﻈﺎﻡ ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ آﺑﺎﺩﺍﻥ ﺟﻬﺖ ﭘﺬﯾﺮﺵ ﻧﻈﺎﺭﺕ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ۱۳۹۸ و ﻋﺪﻡ ﺭﻋﺎﯾﺖ ﻣﺎﺩﻩ ۳ و ۱۴ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﻧﻈﺎﻡ ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ﻭ ﮐﻨﺘﺮﻝ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺗﻮﺳﻂ ﺷﺮﮐﺖ ﻣﺸﺎﻭﺭ مسجل است.



نظارت میدانی؛ ارزیابی آخرین وضعیت اجرای پروژه های عمرانی کشور



اعضای کمیسیون عمران مجلس از خرداد ماه 1401 تا پایان اسفند ماه بیش از 21 نظارت میدانی و بازدید از پروژه های راه و شهرسازی و آب و فاضلاب کشور طی 26 روز داشته اند که از مهمترین آنها می‌توان به بازدید از محل فروریزش ساختمان متروپل در شهرستان آبادان و بررسی ابعاد حادثه و نیز بازدید از پروژه های عمرانی نیمه تمام شهرستان‌های استان خوزستان از جمله خرمشهر، بازدید از محل حادثه خروج قطار مسافربری مشهد – یزد در شهرستان طبس، بازدید از پروژه های عمرانی و راهسازی، شرکت‌های کشتی سازی و پروژه‌های آب شیرین کن استان هرمزگان و پروژه های عمرانی نیمه تمام استان سیستان و بلوچستان در حوزه‌های انتخابیه خاش، میر جاوه ، بخشهای نصرت آباد و کورین، اشاره کرد.



بازدید از پروژه های عمرانی استان‌های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در نظارت میدانی دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی از این استان‌ها، نشست‌های متعدد بررسی وضعیت پروژه‌های عمرانی استان خراسان رضوی با حضور وزیر راه و شهرسازی وقت و شهردار و اعضای شورای شهر مشهد در مرکز این استان، بازدید از عملیات راه‌سازی محورهای مختلف شهرستان انار و رفسنجان و بررسی وضعیت پروژه‌های عمرانی این منطقه و نظارت بر نحوه اجرای پروژه های عمرانی شهرستان‌های میمه، شاهین شهر و برخوار از جمله بازدید های میدانی اعضای کمیسیون عمران است.



همچنین بازدید نظارتی از مجموعه بورس کالا و بررسی نحوه عرضه محصولات از جمله مصالح ساختمانی نظیر فولاد و سیمان و سپس بازدید نظارتی از شرکت بهمن موتور و ارزیابی میزان ظرفیت این شرکت برای ساخت وسایل نقلی عمومی و حمل بار جهت نوسازی ناوگان‌های مذکور را نیز میتوان از جمله بازدید های نظارتی کمیسیون عمران در اجلاسیه سوم دوره یازدهم مجلس یازدهم دانست./



 











به چه رأی دادید؟ کمیسیون عمران


 



پایان پیام

  • کد خبر : 360577
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار