به گزارش خبرگزاری خانه ملت، سازمان محیط زیست پیرو انتشار خبری در خبرگزاری خانه ملت با عنوان مساله پساب زباله های شمال کشور فرامنطقه ای است/ تهدید صنعت کشاورزی شمال کشور با پساب زباله ها جوابیه ای منتشر کرد که متن این جوابیه به شرح زیر است:
باسمه تعالی
با سلام و احترام
پیرو درج مطلبی با عنوان مساله پساب زباله های شمال کشور فرامنطقه ای است تهدید صنعت کشاورزی شمال کشور با پساب زباله ها مورخ شنبه ۱۰ آذر ۹۷ در آن خبر گزاری، خواهشمنداست دستور فرمایید پاسخ این سازمان طبق قانون مطبوعات به منظور تنویر افکار عمومی در همان صفحه منتشر گردد طبق قانون مدیریت پسمانده وزارت کشور و شهرداریها وظیفه مدیریت پسماند شهری (عادی) را بر عهده دارند. متاسفانه بر خلاف توصیه های علمی و بین المللی در خصوص توجه به چرخه مدیریت پسماند، این موضوع در کشور تنها معطوف به جمع آوری و امحاء پسماند بصورت غیراصولی شده است.
در شمال کشور به دلیل محدودیت زمین مناسب برای ایجاد مرکز دفن مناسب از یک سو و مدیریت نادرست پسماند شهری از سوی دیگر، مساله پسماند به یک معضل زیست محیطی تبدیل شده که هم محیط زیست و هم سلامت شهروندان را دچار مشکل کرده است.
کاهش پسماند تولیدی و مدیریت پسماند از مبداء و محل تولید؛ با ایجاد سامانه مبادلات پسماند با هدف امکان ایجاد ارتباط مستقیم واحدهای بازیافت با شهروندان، حمایت از استارت آپ ها و ایده های ارزشمند در زمینه جمع آوری و خرید پسماندهای خشک دارای ارزش اقتصادی از شهروندان و ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در چرخه مدیریت پسماند، اجبار صنایع غذایی و بسته بندی و ... به کاهش یا حذف استفاده از پلاستیک ها در استان های شمالی کشور با استفاده از گزینه های زیست محیطی و بهداشتی مناسب، امکان پذیر است.
در امحاء و بازیافت پسماندها با توجه به اینکه در کشورهای پیشرفته برخلاف ایران بخش ناچیزی از پسماندهای شهری دفن می شود و همچنین موضوع محدودیت زمین، با حمایت از تکنولوژی ها و روشهای نوین در مدیریت پسماندهای تر، باید تمهیداتی اتخاذ شود تا بخش عمده پسماند شهری ( پسماند خشک) پس از تفکیک به واحدهای بازیافت واگذار شود. بخش تر پسماند شهری و یا بخشی از پسماندهای جامد غیر قابل بازیافت باید برای تولید کمپوست و یا تولید انرژی مورد استفاده قرار گیرد.
ترغیب سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایجاد واحدهای کمپوست و خرید تضمینی کمپوست استاندارد تولید شده توسط جهاد کشاورزی، احداث واحدهای زباله سوز و خرید تضمینی برق تولیدی توسط وزارت نیرو، با ارائه سیاست های تشویقی و روشهای مختلف تامین مالی اجرای طرح های مدیریت پسماند نیز راهکارهای موثری هستند که در قالب بودجه سال ۱۳۹۸ و صندوق توسعه ملی مورد پیگیری قرار داشته است.
در پایان شایان ذکر است، مدیریت صحیح پسماند در استانهای شمالی کشور با توجه به موارد فوق الاشاره کاهش میزان شیرابه حاصل از پسماند را به همراه خواهد داشت که با اجرای طرح های تحقیقاتی صورت پذیرفته در دانشگاههای کشور و استفاده از تکنولوژی های روز دنیا، با حل معضلات پیشرو در بخش سرمایه گذاری بخش خصوصی، امکان پذیر است. تمامی موارد پیشگفت بعنوان راه حل های مدیریت پسماند، همواره مدنظر این سازمان قرار داشته که دستیابی به آن، نیازمند حمایت، همراهی و عزم ملی مسوولین کشوری در این خصوص است./
پایان پیام