خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1398/08/16 - 09:55
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
سرویس : اجتماعی
خانه ملت گزارش می دهد

زباله بازی در زمین مافیا/ از گود اشرف آباد تا بی خانمانی کودکان زباله گرد

آلونک‌های کارگران زباله‌گرد در گودی اشرف آباد یا به‌ اصطلاح گاراژ تفکیک زباله اشرف آباد در اطراف شهرری، اواخر ماه گذشته تخریب شد. بیغوله‌های که محل جمع آوری زباله شده بود که با تخریب آن تعدادی کودک زباله گرد بی‌خانمان شدند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری خانه ملت؛ آلونک‌های کارگران زباله‌گرد در گودی اشرف آباد یا به‌ اصطلاح گاراژ تفکیک زباله اشرف آباد در اطراف شهرری، اواخر ماه گذشته تخریب شد. بیغوله‌هایی که محل جمع آوری زباله شده بود که با تخریب آن تعدادی کودک زباله گرد بی‌خانمان شدند، براساس ادعای زباله‌گردها این کار براساس شکایت کشاورزان صورت گرفته است و شهرداری هم از قبل اعلام کرده زباله‌گردی غیرقانونی است؛ با این حال بسیاری از  زباله‌گردها می‌گویند در مقابل پرداخت مبلغ سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ماه، به ازای هر نفر، کارتی برای این فعالیت آنها در بین زباله‌ها دریافت می‌کنند. مسئولان شهرداری عنوان کردند چنین کارتی از طرف این سازمان صادر نشده و نمی‌شود.



سال گذشته ماجرای کودکان زباله‌گردی که به ایدز مبتلا شدند و در همان محل تفکیک زباله دفن شدند چنان غوغایی به پا کرد که صمد و احد دوبرادر زباله گردی که در کارگاه تفکیک زباله آتش گرفته و جان دادند در ذهن‌ها تداعی شد چند سال از این ماجرا می‌گذرد و صدها احد و صمد در خیابان‌های شهر زباله گردی می‌کنند و گاهی معجزه‌آسا از مرگ جان سالم به در می‌برند.



۴۷۰۰ کودک زباله گرد در میانه زباله



درآسیب شناسی زباله گردی 5 عنصراصلی  پیمانکاران، شهرداری، زباله‌گردها، صاحبان صنایع و شهروندان عامل ایجاد زباله گردی رسمی و غیررسمی هستند دراین بین شغل زباله‌گردی پرمخاطره محسوب می‌شود که بواسطه جمع نشدن و تفکیک نشدن زباله‌ها  بوجود می‌آید وبا انواع مشکلات بهداشتی و روانی زباله‌گردها را وارد بازی جدیدی می‌کنند با تمام این نشانی‌ها باز به دنبال مقصران ماجرا هستیم.



مدتی قبل مجید فراهانی، عضو شورای شهر تهران با انتقاد از عملکرد شهرداری در رابطه با کودکان زباله‌گرد عنوان کرد: «فقدان نظارت دقیق و واگذاری مجوز جمع آوری زباله به پیمانکارانی که کودکان محروم را که برای نان ناچارند کار کنند را به ‌کار می‌گیرند، سبب شده تا شاهد پرسه ۱۴ هزار زباله‌گرد در تهران باشیم که متأسفانه از این تعداد ۴ هزار و ۷۰۰ نفر، یعنی یک سوم این رقم کودک هستند.»



ایدز در کمین کودکان زباله گرد



۴۷۰۰ کودک زباله‌گرد که زیرمجموعه کودکان کار قرار دارند، که اکثریت آنها مشکلات هویتی دارند و روز و شب خود را در میان زباله سپری می‌کنند؛ با تمام این اوصاف آمارهای غیررسمی نشان می‌دهد که ۴۰ درصد این کودکان نان آور خانواده هستند در بین ۱۰ تا ۱۵ سال قرار دارند؛ این کودکان از کوچک‌ترین امکانات بهداشتی و پزشکی برخوردار نیستند و بیماری‌های نظیر ایدز، هپاتیت، حصبه، انگل روده‌ای، اسهال خونی، زانو و کمر درد، در انتظار آنهاست. این کودکان نان را از داخل سطل های زباله می گیرند و به جان می‌خرند تا گرسنه نمانند، تراژدی غمگینی است یا از گرسنگی میمیرند یا جان خود را در بین زباله‌ها از دست می‌دهند، سکانس بعدی این ماجرا مربوط به کودکانی است که ایرانی نیستند هر چند زمانیکه در میان زباله‌ها تنها یک هدف وجود دارد آن هم جمع کردن زباله‌های بیشتر برای کسی اهمیت ندارد ایرانی باشند یا افغانی و یا پاکستانی مهم حجم زباله‌هاست که معیار و سنجش نفس کشیدن آنها قرارمی‌گیرد در این میان باید پرسید قانون از تمام این کودکان حمایت می‌کند یا خیر؟



کودکانی که در پی لقمه‌‌ای نان آینده خود در سطل زباله می ریزند



پروانه سلحشوری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد کودکان زباله گرد به خبرنگار خانه ملت می‌گوید: کودکان زباله گرد را امروزه در شمال و جنوب شهر می‌بینیم و هر کدام کوله باری از پسماندها که بیشتر از قد و قامتشان است به دوش می‌کشند. این کودکان اغلب از نظر هویتی دارای مشکلاتی هستند؛ کودکانی هستند که بهترین روزهای عمر خود را در کنار زباله‌‌ها سپری می‌کنند و آینده خود را برای یافتن یک لقمه‌ای نان در سطل زباله می‌ریزند .



جای خالی فرهنگ در حوزه تفکیک زباله‌ها



نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس به مافیای زباله اشاره و یادآور می‌شود: متولی اصلی جمع آوری این کودکان بهزیستی است، این کودکان توسط مافیای زباله به کار گرفته می‌شوند افرادی که سودهای کلانی از کنار پسماندها به جیب می‌زنند؛ زباله‌ها وپسماندها علت اصلی حضور کودکان زباله‌‌گرد و مافیا زباله هستند، در بسیاری از کشورها زباله‌ها در مبدا تفکیک می‌شوند ولی متاسفانه در کشور ما هنوز که هنوز است نه تنها فرهنگ تفکیک زباله‌ها صورت نمی‌گیرد حتی در این زمینه فرهنگسازی هم نشده است .



مجازات در انتظار کودکان مافیای کار کودک



سلحشوری در ادامه تاکید می‌کند: در قانون حمایت از کودکان جرم انگاری شده و مجازاتهای برای افرادی که کودکان را به کار می‌گیرند تعیین شده است یکی از معضلات جامعه، سوءاستفاده از کودکان و به‌ کارگیری آن‌ها در کارهای سخت است. ماده ۷۱۳ قانون مجازات اسلامی در این رابطه می‌گوید هر کس طفل صغیر یا غیررشیدی را وسیله تکدی قرار دهد یا افرادی را به این امر بگمارد، به سه‌ماه تا دو سال حبس و استرداد کلیه‌ اموالی که از طریق مذکور به دست آورده است، محکوم خواهد شد.



کودکان کار زاده فقر هستند



سهیلا جلودارزاده نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتگویی با خانه ملت در مورد زباله‌گردی کودکان می‌گوید: کودکان کار ناشی از ناهنجاری اجتماعی هستند، این کودکان زاده شده فقراند و متاسفانه کودکان کار از کوچکی بزرگ شده برای آنها کودکی معنا ندارد در این بین کودکان زباله گرد بیش از کودکان کار دیگر درمعرض آسیب و بیماریها هستند آنها به دلیل ارتباط مستقیم با زباله در خطر مبتلا به عنوان بیماریها عفونی از جمله بیماری ایدز هستند .



قانون مشخصی از کودکان زباله گرد حمایت نمی‌کند



وی در ادامه به کار کودکان در کل دنیا اشاره کرد و گفت: زباله‌گردی کودکان کار سخت و زیان‌‌آور است در برخی از مواقع اصلا دستمزدی به این کودکان تعلق نمی‌گیرد و قانونی مشخصی که از این کودکان حمایت کند وجود ندارد، در کل دنیا با کار کودک مخالفت می‌کنند باید تلاش کنیم که این کودکان را به هر طریقی حمایت کنیم، شهرداری و سازمان بهزیستی مسئول جمع آوری این کودکان هستند حتی اگر این کودکان در خانواده‌ها مشکل مالی دارند باید رسیدگی شوند.



ضربه جبران ناپذیر طلای کثیف به کودکان



نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر وپردیس درمجلس شورای اسلامی یادآور شد:  شهرداری‌ها چند مرتبه اقدام به جمع‌آوری کردند ولی متاسفانه بی‌نتیجه در نیمه راه رها کرده اند در حال حاضر پسماندها دلیلی بر قربانی شدن کودکان توسط مافیای زباله‌ها شده‌ است، تفکیک زباله‌ها و استفاده از آنها کار پسندیده‌ای است اما نه به واسطه قربانی شدن تعدادی از کودکان که زاده شده فقر هستند اگر قرار است از پسماندها به عنوان طلای کثیف استفاده شود باید آموزش جمع‌آوری آنها به افراد داده شود تا در این میان ضربه‌های بیشتری به قشر ضعیف جامعه علی‌الخصوص کودکان وارد نگردد ؛ باید این پسماندها باز یافت شده و از محل درآمد این بازیافتها باید هزینه تحصیل و زندگی این کودکان تامین شود تا بتواند این افراد همچون دیگران زندگی کنند.



تمام نهادهای حمایتی برای اینکه بتواند بودجه لازم را بگیرند نامی از کودکان کار می‌برند



جلودارزاده در ادامه تاکید کرد: تمام نهادهای حمایتی برای اینکه بتواند بودجه لازم را بگیرند نامی از کودکان کار می‌برند اما در عمل کمتر حمایتی از کودکان توسط سازمان‌های مربوطه می‌بینیم در این میان سازمانهای مردم نهادی هستند که توسط افراد خیر از معلولان و کودکان حمایت می‌کنند ، امیدوارم در زمینه حمایت از این کودکان به میدان آمده و در تامین معاش و زندگی این کودکان اقدام کنند.



رسانه ها می تواند گام موثری در حمایت کودکان زباله گرد بردارند



عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پایان خاطر نشان کرد: رسانه‌ها نقش موثری در کاهش کودکان کار و زباله‌گرد دارند می‌تواند از طریق رسانه‌ها مردم را با معضلات اینچنینی آشنا کرده، زمانی که مردم مستقیم برای حمایت از این کودکان پیشقدم می‌شوند بدون شک شاهد کاهش آسیبها هستیم.



موضوع کودکان زباله‌گرد، در کنار جمع‌آوری نادرست پسماندهای خشک، بستری برای سودجویی عده‌ای می‌شود که از خلأهای قانونی به نفع مقاصد مافیایی خود استفاده می‌کنند. فقر، بی‌سرپرستی یا بدسرپرستی؛ پازل معیوبی است که چشم‌انداز زندگی این کودکان معصوم را ترسیم می‌کند. در این میان به نظر می‌رسد نقش نهادهای قانونگذار در رسیدگی به این آینده‌سازان ، از همیشه قابل بحث‌تر باشد./



پایان پیام



گزارش از محبوبه اشرفی پیمان

  • کد خبر : 290727
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار