خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1401/05/31 - 10:02
  • زمان مطالعه : 16 دقیقه
سرویس : فرهنگی
در نشست اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس با فعالان مردمی برگزاری اربعین مطرح شد:

آقاتهرانی: مکاتبه کمیسیون فرهنگی مجلس با رئیس جمهور برای برگزاری بهتر مراسم اربعین

نشست اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس با فعالان مردمی برگزاری مراسم اربعین به منظور بررسی و احصاء موانع و مشکلات موکب داران و برگزاری بهتر این مراسم معنوی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، صبح امروز (دوشنبه 31 مردادماه) نشست رئیس و برخی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس از جمله مرتضی آقاتهرانی، احمد راستینه هفشجانی، حسین جلالی، زهره سادات لاجوردی و محمدرضا دشتی اردکانی با فعالان مردمی برگزاری مراسم اربعین  به منظور بررسی و احصاء موانع و مشکلات موکب داران و برگزاری بهتر این مراسم معنوی برگزار شد.



مرتضی آقاتهرانی در این نشست با بیان اینکه افرادی که شوارع الهی را بزرگ می دارند، از تقوای دل آنهاست، گفت: برگزاری مراسم اربعین به لطف الهی از چند سال گذشته آغاز شده و در آن جمعیت زیادی برای زیارت حرم اباعبدالله الحسین (ع) به سوی کربلا حرکت می کنند.



رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم ادامه داد: امیدواریم امسال در طی این سفر مشکلی برای زائران ایجاد نشود و قبل از برگزاری این مراسم مشکلات قابل پیش بینی به خوبی حل شود، بنابراین لازم است دولت به سرعت به این موضوع ورود پیدا کند.



وی تصریح کرد: ما در کمیسیون فرهنگی مجلس به این موضوع ورود کردیم تا ببینیم دولت چه میزان آمادگی برای برگزاری این مراسم دارد، اما گزارش ها نشان می دهد تعدادی از وعده ها در این حوزه هنوز تحقق نیافته است که امیدواریم برای شب عملیات گذاشته نشود، چرا که در آن زمان با هجوم جمعیت در مرز، آن هم در شرایط گرمای هوا و بیماری های خطرناکی همچون کرونا و وبا مواجه می شویم.



آقاتهرانی یادآور شد: ما از دو هفته قبل با این نگاه که مجلس باید رابط بین دولت و مردم و ناظر بر روند برنامه ریزی ها برای برگزاری این مراسم مهم باشد، اسامی افرادی که به صورت مردمی به این حوزه ورود پیدا کرده و وظیفه خود می دانند و منتظر کسی نمی مانند و به موقع عمل می کنند، را دریافت کردیم تا با آنها نشست داشته باشیم و چنانچه نیاز باشد برای رفع مشکلاتشان به آنها کمک کنیم، بنابراین این نشست بدین منظور برگزار شده است.



وی با بیان اینکه دولت انقلابی به طور قطع به گونه ای برنامه ریزی می کند که این مراسم بدون هیچ مشکلی برگزار شود، اظهار کرد: ما مکاتبه ای در این زمینه با رئیس جمهور داشتیم تا گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه دریافت کنیم، همچنین بعد از این به عنوان سخنگوی گروه های مردمی فعال در این حوزه مطالبات موکب داران را پیگیری خواهیم کرد.



این نماینده مردم در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه برگزاری مراسم اربعین نیازمند ایجاد تشکیلاتی توانمند در حد یک وزارتخانه است، تاکید کرد: ما تخصیص بودجه خاص برای برگزاری مراسم اربعین و وعده هایی که مسئولان مربوطه در این رابطه داده اند را پیگیری خواهیم کرد.



رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این کمیسیون صددرصد در خدمت فعالان مردمی این حوزه خواهد بود و اگر نیاز به ایجاد فراکسیون اربعین در مجلس می بینند، قطعا آن را پیگیری خواهیم کرد. همچنین بعد از برگزاری مراسم اربعین نیز نشستی با فعالان مردمی برگزاری این مراسم در مجلس خواهیم داشت تا گزارشی از نحوه برگزاری آن ارائه دهند.



حجت‌الاسلام پناهیان در نشست کمیسیون فرهنگی در راستای موضوع اربعین گفت: اربعین در بدنه دولت و مجلس به درستی دیده  نشده است؛ این موضوع یک الگوی حکمرانی است که امروز جدی گرفته شده است. اگر تنها فقط به سخن امام (ره) در مورد اربعین توجه کنیم می‌توانیم به یک همبستگی واحد برسیم. امام خمینی (ره) در میانه جنگ فرمودند محور عتبات (امام حسین (ع)) دو ملت ایران و عراق را به قدرتی می‌رساند که به هیچ کشور دیگری نیازمند نخواهند بود؛ اثر این اتحاد  منطقه‌ای و جهانی فوق تصورات است که دیده می شود.



این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: لازم است در این جلسه به نکاتی در راستای برگزاری اجتماع بزرگ اربعین توجه کنیم؛ نخست اینکه تاکنون مراسم اربعین هیچ‌گونه مسئولی نداشته، مسئله بیمه زائران موضوع بسیار مهمی است که مغفول مانده، بیمه یک قرارداد اقتصادی است و شرعا اجبار به پرداخت بیمه نیست، چرا زائرین اربعین باید هزینه بیمه بپردازند.



وی در ادامه تصریح کرد: مسئله برگشت اتوبوس زائران از دیگر موضوعاتی است که باید به آن توجه جدی شود، مسئله سوختی که باید دولت اتوبوسرانان را حمایت کند؛ بودجه فرهنگی اربعین دقیقا صفر است، از هزینه‌کرد بودجه آماری دریافت نکرده‌ایم چرا که رنگ و بویی از اربعین را بر روی در و دیوار شهر نمی‌بینیم، کمک‌های مردمی باید فوری زیرمجموعه ستادی به نام اربعین ثبت شود، همچنین سیستم سرمایشی از دیگر موضوعاتی است که باید در خصوص سفر زائرین در عراق مورد توجه قرار گیرد. موضوع اربعین را باید فراتر از تمام امور فرهنگی مثل حج و اوقاف و ... بدانیم.



مطالبات فعالان مردمی برگزاری مراسم اربعین



در این نشست تعدادی از نمایندگان گروه های مردمی فعال در حوزه برگزاری مراسم اربعین به بیان مطالبات و مشکلاتی که در این حوزه با آنها روبرو هستند، پرداختند.



رضا مهکام مدیر موسسه یاوران سلامت روان که در آن طلاب روانشناس فعالیت دارند، گفت: ما طلاب متخصص حوزه روانشناسی را جهت استقرار در موکب ها اعزام می کنیم، کما اینکه در سال 97 تعداد 4200 مشاوره و در سال 98 تعداد 7300 مشاوره داشتند. امسال نیز در پی فراخوانی که صادر کردیم 400 نفر از طلاب و دانشگاهیان حوزه روانشناسی برای همکاری با ما اعلام آمادگی کردند که از بین آنها 120 نفر را اعزام خواهیم کرد.



وی در ادامه با اشاره به اینکه این مشاوران به رفع مشکلات زائران در حوزه های مختلف می پردازند، بر ضرورت توجه به ارتقای سطح فرهنگی این مراسم تاکید کرد.



اما عقیل منصوری نماینده ستاد مردمی راهنمای زائر اربعین با اشاره به اینکه این ستاد دارای 5 هزار نیرو بوده و حتی از کشمیر، پاکستان، هند، ترکیه و روسیه نیز عضو دارد، چرا که فعالیت های آن در سطح بین المللی صورت می گیرد، تصریح کرد: ما نقشه زیارت عراق را به 6 زبان ترجمه کردیم، همچنین نرم افزاری ایجاد کردیم که زائران می توانند ضمن ثبت اسامی گمشدگان، از طریق آن تماس رایگان بین المللی نیز داشته باشند. همچنین از طریق USSD به ارائه خدمات دیگری همچون ارسال پیامک رایگان برای زائران می پردازیم، ضمن اینکه تابلوهای راهنمای معابر و مسیرها را در 4 زبان چاپ کرده و در مسیر زائران اربعین قرار می دهیم.











نشست مشترک کمیسیون فرهنگی مجلس با اعضای ستاد اربعین


 



وی با بیان اینکه 400 نفر از نیروهای این ستاد در 7 ایستگاه در نجف، 8 ایستگاه در طریق، 20 ایستگاه در کربلا و یک ایستگاه در کاظمین، مستقر خواهند شد.



رحیم آبفروش خادم جامع ایمانی مشعل از مجلس خواست تا بر عملکرد دولت برای برگزاری مراسم اربعین نظارت مستمر داشته باشد، ضمن اینکه از عملکرد بازسازی عتبات به عنوان بزرگترین مانع عملکرد مواکب یاد کرد که نظارت مجلس را می طلبد و افزود: وزارتخانه های کشور، راه و بهداشت ناظر برگزاری مراسم اربعین هستند، اما نیاز است مجلس در این زمینه با آنها گفت و گو داشته باشد. از سوی دیگر همزمانی بازگشایی مدارس از جمله موضوعاتی است که روند تردد زائران اربعین را با مشکل مواجه می کند.



وی در ادامه ضمن درخواست از مجلس انقلابی برای ایجاد فراکسیون اربعین از ورود دولتی ها تحت عنوان خیریه ها در قالب فعالیت های مردمی به حوزه مراسم اربعین انتقاد کرد، همچنین یادآور شد: مسئولان باید تبعات اطلاع رسانی هایی که در این زمینه کنند را بپذیرند، کما اینکه اعلام کردند زائران می توانند با گذرنامه دارای اعتبار یک ماهه وارد عراق شوند و این امر به ایجاد تجمع در مرز مهران منجر شد. از سوی دیگر سامانه پلیس (epolice.ir) برای تمدید گذرنامه ها ایجاد شده که ثبت نام در آن به سختی صورت می گیرد.



آبفروش در پایان خواستار تعیین سخنگوی مشخص برای مراسم اربعین از سوی دولت شد تا آخرین اخبار در این حوزه را به درستی اطلاع رسانی کند. همچنین خواستار رفع مشکل زائران افغانی و پاکستانی برای شرکت در این مراسم شد.



در ادامه رحمانی از قرارگاه تحول و توانمندسازی محلات که به تشکیل اردوی تشکیلاتی کاروان رهسپاران عصر ظهور برای 2020 محله کم برخوردار در سراسر کشور با همکاری ستاد اجرایی، هلال احمر، کمیته امداد و بهزیستی برای اعزام جوانان به مراسم اربعین می پردازد، از عدم مدیریت واحد زیر نظر دولت برای برگزاری این مراسم انتقاد کرد. همچنین با اشاره به مشکلات زائران اتباع خارجی شیعه برای شرکت در این مراسم گفت: براساس اعلام دولت عراق این زائران باید حتما از مرز شلمچه وارد این کشور شوند که این امر مسیر آنها را طولانی کرده است.



منیره سیدی از ستاد خواهران بنیان خاتم الحسین (ع) از دیگر موکب داران حاضر در این نشست بود که از عدم توجه به حضور بانوان زائر و تامین زیرساخت های لازم در این زمینه انتقاد کرد. همچنین به این نکته اشاره کرد که با توجه به اینکه مراسم امسال در تابستان برگزار می شود، باید مواکبی خاص برای خواهران و کودکان در نظر گرفته شود.



وی در ادامه خواستار کاهش هزینه سفر برای زائران شد که به صورت خانوادگی در این مراسم شرکت می کنند، همچنین تاکید کرد که مجموعه های فعال در حوزه اربعین مانع از برنامه ریزی جامع برای تربیت خادمان خاص مراسم اربعین شده اند که باید در این زمینه تدابیری اندیشیده شود.



در ادامه مقداد لک از مجموعه مردمی مواکب استان لرستان که در زمینه اسکان زائران در مدارس عراق فعالیت دارند، گفت: کما اینکه 6 موکب در نجف و 16 موکب در کربلا راه اندازی می کنند، از تداوم مشکلات سخت افزاری برای برگزاری مراسم اربعین انتقاد کرد. همچنین بخشنامه های متعدد ستاد عتبات عالیات درخصوص مدت حضور خادمان در عراق، نحوه جمع آوری نذورات و فعالیت های مواکب و مشکلاتی که در مسیر تمدید گذرنامه ها وجود دارد، را از جمله موانع موجود در مسیر  فعالیت های مردمی برگزاری این مراسم دانست.



داوود میرنژاد از مجمع مواکب استان هرمزگان و خادم جامعه فعالان مردمی اربعین کشور نیز از جدی گرفتنه نشدن چالش های فرهنگی موجود در این حوزه انتقاد داشت و معتقد بود رفع آن نیز در گرو تداوم فعالیت های مردمی در این حوزه است که قطعاً خروجی بهتری خواهد داشت.



وی همچنین خواستار به رسمیت شناختن جامعه فعالان مردمی اربعین شد.



اما نماینده دبیرخانه اربعین حسینیه دانشگاه فرهنگیان نیز خواستار توجه ویژه به پشتیبانی خواهران و جوانان برای اعزام به مراسم اربعین شد و افزود: دانشگاه فرهنگیان یکصد هزار دانشجو معلم دارد که از بین آنها 20 هزار نفر به عنوان مروج فرهنگ حسینی به این مراسم اعزام می شوند و به عنوان خادم و شبکه رسانه راویان اربعین در موکب ها فعالیت می کنند.



وی در ادامه با اشاره به مشکل نوسان مالی برای اعزام این نیروها گفت: ما در مدارس کربلا موکب خواهیم داشت و از طریق هماهنگی با ستاد عتبات عالیات 4 موکب مرزی در ایلام، کرمانشاه و خوزستان راه اندازی خواهیم کرد.











نشست مشترک کمیسیون فرهنگی مجلس با اعضای ستاد اربعین


 



حجت‌الاسلام ‌والمسلمین مرتضی استقامت در این نشست تأکید کرد: اقداماتی نظیر تبلیغ نماز بر عهده ستاد اربعین است؛ این موضوع در گروه‌های جهادی که تشکیل شد مورد پیگیری قرار گرفته است، از طرفی باید توجه کنیم که این مسئله نیاز جامعه است.



مسئول دبیرخانه مبلغین اربعین کشور ادامه داد: در سال اول اعزام به اربعین، حدودا از 9 منطقه کشور مبلغ برای تبلیغ باورهای دینی اعزام شد. ابزارهای زیادی همچون امنیت، اسکان، بهداشت و ... فراهم می‌شود تا اتصال و مسیر این سفر معنوی مهیا شود، ظرفیت اربعین بسیار فراتر از مجموعه به کار آمدن چند دستگاه است. نیازمند یک شورای هماهنگی برای اتخاذ تصمیمات در این راستا هستیم.



وی در ادامه تأکید کرد: در سال اول اعزام زائرین به اربعین حدودا 860 نفر بود، در سال 97؛ دو هزار نفر، سال 98؛ 700 نفر، سال 1400؛ 140 تا 150 هزار نفر بود و سال جاری با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته انتظار داریم این تعداد بیشتر از سال‌های گذشته باشد.



استقامت با اشاره به دغدغه‌های سفر اربعین گفت: امسال تعداد بحث‌های مربوط به اربعین بسیار فراگیر است، جلساتی با عنوان روی کار آمدن مبلغان مورد توجه قرار گرفت، ظرفیت بسیار زیادی که این سفر دارد با توجه به محدودیت‌های آن نتوانستیم آنها را بالفعل کنیم، سقف اعزام مبلغان حدود 4 تا 5 هزار نفر است که اگر 5 میلیون زائر در نظر بگیریم برای هر صد نفر یک مبلغ می‌توان همراه کرد و با توجه به شرایط فعلی نمی‌توان این تعداد را بیشتر کرد.



مسئول دبیرخانه مبلغین اربعین کشور ادامه داد: همه زائرین با عشق به امام حسین (ع) به میدان می‌آیند؛ باید این عشق را تبدیل به شور حسینی کنیم تا بسیاری از مشکلاتی که حتی در جامعه شاهد آن هستیم، رفع شود. باید کیفیت این سفر را بسیار بالا ببریم، از آموزش تا مسائل معنوی را در این سفر مورد توجه قرار دهیم.



هانی آخوندزاده؛ یکی از موکب داران حاضر در این جلسه با بیان دغدغه‌هایی که برای مراسم اربعین امسال وجود دارد، تأکید کرد: تبلیغات گسترده‌ای در راستای حضور پرشور مردم برای سفر اربعین صورت گرفته است، آنچه مغفول مانده تبلیغات این سفر معنوی در کشور عراق است؛ اصل برنامه‌ریزی در داخل مرزها صورت گرفته است اما زمانی که زائر وارد عراق می‌شود هیچ برنامه‌ای وجود ندارد؛ از خودروهای حامل زائران از نجف تا کربلا و همچنین راهنمایانی که زائرین را به صورت حضوری راهنمایی کنند.



مهدی مداحی مدیر هیأت رزمندگان اسلام و مسئول کمیته اربعین در این جلسه با توجه به زیرساخت‌های این سفر معنوی گفت: توجه به برخی زیرساخت‌ها در این سفر تاکنون مورد بی‌مهری واقع شده است، تشکلات مردمی برای سفر اربعین بسیار بالا است اما هیچ نهادی نیست که این ظرفیت را پررنگ کند تا بتوانیم آن را به یک نهاد دولتی متصل کنیم. در کشور موکب‌های بسیاری داریم اما توان موکب‌داری وجود ندارد. بسیاری از هزینه‌هایی که توسط مردم پرداخت می‌شود برای خرید نذورات است، با چه نیتی می‌توانیم این مبالغ را برای ورود مداح هزینه کنیم.



وی ادامه داد: ورود نهادهای مردمی به این مسئله یکی از اصلی ترین موضوعات است، ستاد نهاد اربعین با مشکلاتی مواجه است، مسئله بودجه اصلی‌ترین موضوعی است که باید به آن بپردازیم؛ بی‌شک دولت از کانال‌های مستقیم و غیرمستقیم هزینه‌هایی را پرداخت می‌کند اما در نظر بگیریم این هزینه‌ها کجا صرف می‌شود که حتی ما نمی‌توانیم یک مداح برای برخی از موکب‌ها داشته باشیم.



مدیر هیأت رزمندگان اسلام و مسئول کمیته اربعین تأکید کرد: مجوز ورود موکب‌داران از دیگر مسائلی است که باید وزارت کشور به آن توجه ویژه‌ای داشته باشد؛ به فرض مثال در حال حاضر موکب‌داران افغانی نتوانستند به مجوز ورود دست پیدا کنند.



مداحی یادآور شد: در حال حاضر هیچ موکبی آماده پذیرایی از زائران نیست، متأسفانه مشکل اصلی در 10 روز قبل از آغاز اربعین عدم وجود هرگونه پذیرایی از زائران است، موکب‌داران باید قبل از دهه اول اربعین این موضوع را در برنامه‌ریزی خود لحاظ کنند. بودجه جاماندگان از موضوعاتی است که باید به آن توجه جدی شود. هر ساله مبلغی برای این مسئله در نظر گرفته می‌شود اما مشخص نیست این بودجه در کجا هزینه می‌شود؛  مسئولان باید این موضوع را به صورت جدی مورد رسیدگی قرار دهند.



در ادامه این جلسه مهدی قاسمی مسئول مرکز مطالعات اربعین یادآور شد: مسئله اربعین از 3 جنبه مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ رصد پایش، ترسیم وضعیت مطلوب و سیر تحولی پیشخوان اربعین که باید همگی به روزرسانی شوند. از سال 94 مجموعه مرکز مطالعات اربعین را راه‌اندازی کردیم که تاکنون به هیچ نهادی وصل نیست. ساختار اربعین، ساختار سازنده‌ای است. باید به این مسئله به صورت جدی توجه کنیم، جایگاه نظارتی مجلس در این بخش تاکنون به صورت مشخص لحاظ نشده است؛ باید به صورت نظارتی این مسئله از طرف مجلس مورد توجه قرار گیرد و ورود جدی داشته باشند.



وی ادامه داد: قطعاً در  اربعین امسال با توجه به اینکه با تعطیلات تابستان مصادف شده، آمار زائرین هم رشد خواهد داشت. در این سفر معنوی باید به موضوع برگشت مسافران توجه جدی شود.



میرآفتاب یکی دیگر از موکب داران حاضر در این جلسه به دو مسئله اساسی اشاره کرد و گفت: شبکه حمل و نقل عمومی به ویژه اتوبوسرانی باید به صورت جدی از طرف وزارت راه و شهرسازی مورد توجه قرار گیرد تا از ظرفیت اتوبوس‌هایی که یک طرفه بدون مسافر بازمی‌گردند، استفاده شود.



وی ادامه داد: مسئله دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد نیازمندی 4 تا 10 هزار نفر از زائرین است که باید در پیاده‌روی‌ها در نظر بگیریم، در بازه زمانی بعد از دهم ماه صفر با تراکم موکب‌داران مواجه هستیم که ظاهرا موکب وجود دارد اما در واقعیت چنین نیست. در کربلا باید موکب‌داران با پرچم و نماد عصر ظهور حضور داشته باشند.



حسین یکتا مسئول موسسه امام رضا (ع) از دیگر موکب داران این جلسه یادآور شد: اربعین یک امر فرهنگی بوده که مسئولیت آن بر عهده کمیسیون فرهنگی است. باید برنامه‌ریزی‌هایی در این راستا از سوی این کمیسیون انجام می‌شد. همیشه برای یک سفر معنوی مانند حج یک سازمان وجود دارد که تمام امور را برنامه‌ریزی می‌کند اما برای اعزام 5 میلیون زائر اربعین هیچ نهادی تاکنون به صورت جدی پای کار نیامده تا برنامه‌ریزی جدی در این راستا داشته باشیم، گویا اربعین با این حجم از زائر مورد توجه جدی قرار نگرفته است. در حال حاضر برای این سفر معنوی شاهد ضعف‌هایی هستیم که گویا مسئولان خودشان را با این 5 میلیون نفر به آرامش رسانده‌اند.



یکتا با اشاره به ضرورت وجود یک ستاد برای برگزاری راهپیمایی اربعین گفت: یک ستاد باید برای برنامه‌ریزی اربعین وجود داشته باشد. آقای رئیسی؛ رئیس جمهور می‌گوید دولت مردمی کار مردمی می‌خواهد؛ باید یک راهکار مردمی برای این مسئله در نظر بگیریم، امیدوارم حجت الاسلام پناهیان مسئولیت این ستاد را بپذیرد تا دولت یک بار مردم را در مراسم اربعین به خط کند./



پایان پیام

  • کد خبر : 347828
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار