خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/03/12 - 12:40
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
سرویس : اجتماعی
دجله و فرات نامهربان با تالاب جنوبی

ورناصری از عامل اصلی خشکی تالاب هورالعظیم می‌گوید

عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان با تاکید به اینکه آورد آب مهمترین اصل برای نجات هورالهویزه است، گفت: در حال حاضر بخش عراقی با به کارگیری ظرفیت تمام کشورها اقدام به حفاری چاه‌های عمیق برای استخراج نفت از مخزن مشترک کرده است با تمام این تفاسیر نمی‌توان دست روی دست گذاشت، در طی سال‌های اخیر ما روند کاهشی آب در هورالهویزه را داشته‌ایم.

علیرضا ورناصری قندعلی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در مورد اینکه آیا میدان‌های نفتی حفاری شده در هورالعظیم عامل اصلی خشکی این تالاب است، گفت: هورالعظیم یا هورالهویزه تالاب مرزی که بخشی از آن در کشور ایران و قسمتی از آن در کشور عراق قرار دارد که بخش عراقی این تالاب از زمان جنگ تحمیلی خشک شده بود و قسمت ایرانی تالاب هم به واسطه حفاری مخازن نفتی آزادگان خشک شده است اما تمام خشکی هورالعظیم مربوط به حفاری چاه نمی‌شود.



آورد آب اصلی‌ترین علت خشکی هور است 



نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا در مجلس شورای اسلامی با تاکید به اینکه تمام خشکی هورالعظیم مربوط به حفاری چاه نیست، افزود: عدم پرداخت حقابه سد کرخه بخشی از خشکی هورالعظیم محسوب می‌شود از طرفی نرسیدن حقابه دجله و فرات از سمت عراق به هورالعظیم دلیلی دیگر بر خشکی هورالهویزه شده است؛ با تمام این تفاسیر کم آبی و عدم رهاسازی حقابه کرخه از عوامل اصلی خشکی این تالاب جنوبی کشور محسوب می شود.



بخش بسیاری از هورالعظیم خشک شده است



عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار داشت: مخازن اصلی نفتی که در هورالعظیم فعالیت می‌کند به دلیل عدم آورد آب و خشکی بخشی از هورالهویزه است و بیشترین فعالیت نفت مربوط به همین بخش‌های تالاب است، در زمان نه چندان دور ارتفاع آب در این تالاب به ۴ الی ۵ متر می‌رسید اما در حال حاضر به حدود ۴/۵ هور خشک و بی آب شده است.



عمده چاه‌های نفت حفاری شده در بخش ایرانی این تالاب مربوط به قسمت‌های خشک شده هورالعظیم است، اگر بنا باشد آورده آبی برای هورالعظیم وجود نداشته باشد پس مانعی برای حفاری چاه عمیق و توسعه نفتی آن نیست



نماینده مردم در مجلس یازدهم در ادامه یادآور شد: عمده چاه‌های نفت حفاری شده در بخش ایرانی این تالاب مربوط به قسمت‌های خشک شده هورالعظیم است، اگر بنا باشد آورده آبی برای هورالعظیم وجود نداشته باشد پس مانعی برای حفاری چاه عمیق و توسعه نفتی آن نیست، در حال حاضر بخش عراقی با به کارگیری ظرفیت تمام کشورها اقدام به حفاری چاه‌های عمیق برای استخراج نفت از مخزن مشترک کرده است با تمام این تفاسیر نمی‌توان دست روی دست گذاشت، در طی سال‌های اخیر ما روند کاهشی آب در هورالهویزه را داشته‌ایم.



آب مهمترین اصل برای نجات هورالهویزه است



ورناصری با تاکید به اینکه آورد آب مهمترین اصل برای نجات هورالهویزه است، گفت: اگر قرار باشد به اکوسیستم هورالعظیم آسیبی وارد نشود باید حقابه آن پرداخت گردد، در غیر اینصورت خشک شدن آن و عدم استفاده از ذخایر نفتی نمی‌تواند چاره زنده شدن هور باشد، در حال حاضر خشکی هورالعظیم منجر به تبدیل شدن آن به کانون ریزگردها شده و متاسفانه کل استان را تحت تاثیر گرد و غبار قرار داده است.



شور بختی "هور" از کجا کلید خورد



عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی در ادامه تاکید کرد: ایران مذاکراتی را با کشور عراق، سوریه و ترکیه برای حل معضل مشکلات محیط زیستی به ویژه گرد و غبار داشت اما متاسفانه حلال مشکل نبوده است که بخش اعظمی از این مسئله به عدم ناتوانی در حل مسائل زیست محیطی و ضعف عملکرد دولت‌های مرکزی عراق و سوریه باز می‌گردد و از طرفی ترکیه با ذخیره سازی آب در پشت سد معروف آتاتورک مانع از ورود حقابه دجله و فرات شده است که شور بختی را برای تالاب هور رقم زد.



وی برداشت‌های بی رویه از آب سد کرخه را علت دیگر خشکی هورالعظیم دانست، گفت: برداشت بیش از اندازه از سد کرخه برای کشاورزی و شرب مانع رسیدن آب به هورالهویزه شده است.



ورناصری در پایان خاطر نشان کرد: واقعیت اینجاست که هورالعظیم در حال تجربه خشکسالی طولانی مدت است که دولت‌های همجوار ایران از عراق و سوریه گرفته تا ترکیه باید مانع مرگ تدریجی هورالعظیم باشند. در حال حاضر مسئله اصلی، وجود آب برای این مناطق است، اگر تصمیمات راسخ و کارسازی برای حفظ حیات هورالهویزه باشد، بی تردید شاهد خروش دوباره آن خواهیم بود؛ متاسفانه دغدغه‌هایی که برای محیط زیست و حیات هورالعظیم در ایران وجود دارد از طرف بخش عراق نیست./



پایان پیام



 

  • کد خبر : 362764
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار