خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/07/09 - 14:47
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
سرویس : اجتماعی
هشدار رفیعی درباره قاچاق حیوانات حیات وحش در اجلاس آی پی یو و مصاحبه با شبکه با شبکه فرانس ۲۴

لزوم یک راهکار جهانی برای مقابله با گسترش خرید و فروش حیوانات وحشی

سمیه رفیعی با تاکید بر نقش مد و مدگرایی و چالش‌های فضای مجازی بر خرید و فروش و قاچاق حیوانات غیر بومی، گفت: متاسفانه یکی از بازارهای بزرگ قاچاق حیوانات، بازار آزادگان تهران است که هر آن چیزی که بخواهید از شیر گرفته تا مار پایتون و ایگوانا و... در آن پیدا می‌شود و تقریباً هیچ نظارتی توسط هیچ دستگاهی بر این بازار شکل نمی‌گیرد.

سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، شهریار و پردیس و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، قاچاق و خرید و فروش حیات وحش را یکی از معضلات زیست محیطی حال حاضر کشور خواند و گفت: خیلی بد است که در کشور با پدیده‌ای به نام قاچاق حیوانات یا حیات وحش مواجه هستیم که فقط هم محدود به کشور ما نیست و در کشورهای زیادی مطرح می‌شود.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصاحبه خود با فرانس 24 درباره همین مسئله گفت: در آن مصاحبه هم اشاره کردم امروز در بستر رسانه، مدام چالش‌های متعددی، به‌ویژه در بین جوانان و نوجوانان و در بحث‌های مدگرایی در پلتفرم‌های مختلف مانند تیک تاک، اینستاگرام و... برای زندگی با حیواناتی که معمول و مناسب نگه‌داری در خانه نیست، ایجاد و مطرح می‌شود. کما اینکه بعضاً شاهدیم حیواناتی مانند شیر، مار، جگوار، کروکودیل، سنجاب، راکن یا میمون رزوس در منزل نگهداری می‌کنند و فیلم و تصاویر آن را هم منتشر می‌کنند.

نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر اینکه این‌ پدیده واقعاً پدیده خوبی نیست، اضافه کرد: بنده در کمیته توسعه پایدار اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی یا آی.پی.یو که در بحرین برگزار شد هم این موضوع را مطرح و مفصل صحبت کردم که اتفاقاً مورد توجه اعضای شرکت‌کننده هم قرار گرفت.

رفیعی ادامه داد: آنجا تاکید کردم که باید جلوی این مسئله گرفته شود؛ باید یک تصمیم جهانی برای خود مسئله چالش گذاشتن که موجب رواج یک فرهنگ و مد غلط بین خانواده‌ها به‌ویژه جوان‌ترها شده است، گرفته شود؛ زیرا یک آسیب بزرگ به تنوع زیستی و حفظ اقلیم در مناطق مختلف جهان است.

وی افزود: برای مثال متأسفانه در جنگل‌های شمال در کشور خودمان، راکون می‌بینیم که اصلاً بومی ایران نیست یا اخیراً نگه‌داری میمون رزوس که اساساً بومی منطقه و بوم ما نیست، باب شده است. به این صورت که این گونه میمون به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، خانواده‌ها آن را خریداری و به عنوان حیوان خانگی نگه‌داری می‌کنند و بعد از یک مدت که احساس می‌کنند از عهده نگه‌داری آن برنمی‌آیند، خیلی راحت آن را در جنگل‌ها رها می‌کنند. از آنجا که این حیوان بومی ایران یا آن مناطق نیست، دشمن طبیعی هم ندارد، بنابراین راحت از منابع غذایی در جنگل تغذیه می‌کند و خیلی سریع زیاد می‌شود.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر اینکه در جنگل‌های هیرکانی هم که حفظ آن‌ها از اولویت‌های کاری ما و کارکردهای آن بسیار مهم و حیاتی است، هم با یک پدیده‌های اینچنینی مواجه هستیم، تصریح کرد: متاسفانه آن‌هایی که گونه‌های غیربومی را در جنگل‌ها و طبیعت رها می‌کنند، متوجه نیستند که همین امر باعث می‌شود اکوسیستم جنگل تحت تاثیر قرار بگیرد و تغییر کند. یا مثلاً سنجاب‌هایی که در جنگل‌های زاگرس به زادآوری جنگل کمک می‌کنند، به تعداد در خیابان‌ها خرید و فروش می‌شوند و این بسیار بد است؛ زیرا باعث کاهش زادآوری و تولید جنگل‌های بلوط شوند. بنابراین حذف یا اضافه کردن هر کدام از این حیوانات عواقب مختلفی در پی دارد و می‌تواند بر اکوسیستم، پوشش گیاهی و بسیاری مسائل دیگر تأثیر بگذارد.

قاچاق رسمی حیوانات در بازار آزادگان تهران، بدون هیچگونه نظارتی

رفیعی با بیان اینکه آنچه تا اینجا اشاره شد در حوزه زنده‌گیری این حیوانات بود، اضافه کرد: متاسفانه یکی از بازارهای بزرگ قاچاق حیوانات همین بازار آزادگان تهران است که هر آن چیزی که بخواهید یا هر گونه حیوانی که علاقه‌مند هستید- از شیر گرفته تا مار پایتون و ایگوانا و...- در آن پیدا می‌شود و تقریباً هیچ نظارتی توسط هیچ دستگاهی بر این بازار شکل نمی‌گیرد. حقیقتاً باعث تأسف‌ است که چگونه چنین تخلف بزرگی در بازاری در پایتخت کشور اتفاق می‌افتد.

نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم در ادامه با اشاره به قوانین داخلی و بین‌المللی در موضوع صید و قاچاق حیات وحش، گفت: در بحث قاچاق حیوانات یک قانون شکار و صید در داخل و یک کنوانسیون بین‌المللی برای بحث عدم تبادل حیوانات داریم که بر اساس آن اگر قرار است تبادلی صورت بگیرد باید تمامی ملاحضات قانونی را طی کند.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر اینکه در حال حاضر اوضاع حیات وحش خیلی خوب نیست، تصریح کرد: خود مردم باید کمک کنند و کمتر سراغ این جنس نگه‌داری‌ حیوانات بروند. متاسفانه جدیداً بعضی از حیوانات به صورت مسافری قاچاق می‌شوند که این هم یک مسئله مضاعف بر مواردی است که اشاره شد و باید با جدیت به آن توجه شود.

رفیعی با اشاره به مکاتباتی که در موضوع قاچاق مسافری حیوانات با گمرک داشته است، اضافه کرد: در این خصوص پیگیری‌های صورت گرفته و با مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی هم همکاری‌هایی داشتیم. همچنین جلسات متعددی با انجمن‌های مختلف فعال در حوزه حقوق حیوانات برگزار کردیم تا بتوانیم به راهکاری برسیم که به نحوی جلوی این موارد گرفته شود.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در پایان گفت: مهم‌ترین چیزی که به نظرمان می‌رسد، نداشتن اطلاعات و آگاهی کافی مردم یا اصطلاحاً مشتری‌های این گونه حیوانات است. زیرا تا مشتری نباشد بازاری هم شکل نمی‌گیرد. من فکر می‌کنم به این نکته باید توجه بیشتری داشت و از طرفی نهادهای نظارتی هم یک مقدار بیشتر به وظیفه خود عمل کنند تا با این پدیده‌ها مواجه نباشیم./

پایان پیام

 

  • کد خبر : 369144
مهدیه قربانی
خبرنگار

مهدیه قربانی

آخرین اخبار