خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1400/11/25 - 15:46
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
سرویس : اجتماعی
خدابخشی:

بیمه باید خطرات احتمالی کشت گیاهان دارویی را پوشش دهد/ضرورت انجام مطالعات علمی بر روی این گیاهان

رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس گفت: صنعت بیمه باید خطرهای موجود برای کشاورزان برای کشت گیاهان دارویی را  پوشش دهد، یکی دیگر از مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد عدم وجود استاندارد برای تولید گیاهان دارویی است که منجر به تولید گیاهان دارویی بدون شناسنامه و عرضه آن در عطاری‌ها شده است که ضرورت دارد نظارت صورت بگیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه‌ملت، محمد خدابخشی رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس در برنامه زنده «در مسیر توسعه» که پیش از ظهر امروز(دوشنبه25 بهمن ماه) از شبکه رادیویی فرهنگ با موضوع بررسی عملکرد توسعه کشت و فراوری گیاهان دارویی در کشور پخش شد، در این خصوص گفت: گیاهان دارویی پیشینه بسیار طولانی در دنیا دارد و نسخه های اولیه مخصوصاً در تمدن‌های مهم دنیا مانند ایران باستان ،هند ، چین و خاور میانه  به دست آمده است نشان می دهد تاریخچه گیاهان دارویی به سه هزار سال قبل از میلاد برمی گردد.



تجارت گیاهان دارویی یکی از تجارت های پرسود در دنیا می باشد



نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تجارت گیاهان دارویی یکی از تجارت های پرسود و پردرآمد در دنیا می باشد تصریح کرد: بر اساس گزارش های دریافتی هم اکنون نزدیک به ۱۲۰ میلیارد دلار تجارت گیاهان دارویی در دنیا انجام می شود و بر اساس برآوردها این مقدار در سال ۲۰۵۰ به بیش از 5 هزار میلیارد دلار خواهد رسید.



وی افزود: با وجود اینکه ایران جزو کشورهای تولید کننده بزرگ گیاهان دارویی است اما متاسفانه سهم آن از این تجارت ۱۲۰ میلیارد دلاری کمتر از نیم درصد است،بنابراین لازم است با ساز و کارهایی و انجام  تغییراتی در روش کشت ،فرآوری و بازاریابی بتوانیم جایگاه خوبی در دنیا به دست بیاریم.



خدابخشی با اشاره به حمایت های مجلس شورای اسلامی از صنعت گیاهان دارویی افزود: در تمامی برنامه های توسعه کشور به موضوع گیاهان دارویی توجه ویژه شده است از جمله اینکه در برنامه ششم توسعه،دولت مکلف به احیای رویشگاه های مرتعی  و توسعه فناوری گیاهان دارویی به میزان حداقل ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار و همچنین افزایش حداقل ۱۰۰ هزار هکتار به سطح زیر کشت گیاهان دارویی در طول سال‌های اجرای برنامه توسعه شده است.



رئیس فراکسیون توسعه متوازن با تاکید بر این که متولی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی است افزود: در قوانین بودجه سنواتی برای توجه به گیاهان دارویی  اعتبارات خوبی پیش‌بینی کردیم و  در بین تمام برنامه های که در قانون بودجه است به طور مشخص 3 برنامه مختص گیاهان دارویی است که ردیف و طبقه بندی دارد و علاوه بر این است 3 برنامه ،طرح هایی مرتبط با گیاهان دارویی هست ذیل برنامه‌های دیگری مورد حمایت قرار می گیرند.



نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد: برای این که در زمینه گیاهان دارویی جایگاه بهتری در دنیا کسب کنیم باید مسائل، مشکلات و چالش‌هایی که وجود دارد را به درستی تشخیص داده و برنامه ریزی لازم برای رفع این چالش‌ها  داشته باشیم.



خدابخشی با اشاره به چالش های موجود در صنعت گیاهان دارویی، تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که وجود دارد عدم شناخت کافی مسئولان از قابلیت های صنعت داروهای گیاهی می باشد و چالش‌ دیگر عدم وجود روابط قوی در سطح بین المللی در زمینه گیاهان دارویی است که در بازاریابی بسیار اثرگذار است.



صنعت بیمه خطرات احتمالی کشت گیاهان دارویی را پوشش دهد



وی با اعلام اینکه کشت گیاهان دارویی یک خطر برای کشاورز است، تاکید کرد: صنعت بیمه باید ریسک های موجود برای کشاورزان برای کشت این نوع گیاهان را  پوشش دهد و خلا های قانونی در این زمینه نیز باید رفع شود،یکی دیگر از مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد عدم وجود استاندارد برای تولید گیاهان دارویی است که منجر به تولید گیاهان دارویی بدون شناسنامه و عرضه آن در عطاری‌ها شده است که ضرورت دارد نظارت صورت بگیرد.



خدابخشی ادامه داد: لازم است شرکت های دانش بنیان ما به سمتی بروند که دستگاه‌های فرآوری گیاهان دارویی، در داخل کشور تولید شود چالش دیگر خطر انقراض بسیاری از گونه‌های ارزشمند گیاهان دارویی کشور است که نیاز است در برنامه های آتی همه این چالش ها را مدنظر قرار داده شوند.



مطالعات فنی و اقتصادی بر روی گیاهان دارویی انجام شود



رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس ادامه داد: علیرغم اینکه گونه های گیاهی زیادی در کشور داریم ولی مطالعات فنی و اقتصادی روی گونه های مختلف انجام نشده است مثلا الان یک سوالی که برای تولیدکنندگان گیاهان دارویی وجود دارد این است که کدام از این گونه‌ها اقتصادی تر هست که متاسفانه پاسخی برای آن وجود ندارد لذا این مطالعات اقتصادی را باید انجام شود.



وی تاکید کرد: ما در کشور نیازمند بانک اطلاعاتی کامل و جامع از گیاهان دارویی هستیم تا اطلاعات تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و بازرگانان را داشته باشیم تا  بر اساس مطالعات آمایش سرزمینی، تولید کنندگان در مناطق مختلف کشور مورد حمایت قرار بگیرند و با یک نرخ مناسب خرید تضمینی گیاهان دارویی انجام شود.



طب سنتی و طب جدید مکمل هم هستند



در ادامه محمدرضا دشتی اردکانی نماینده مردم اردکان در مجلس نیز در این خصوص گفت: طب سنتی به دانش و مهارتی گفته می شود که بر اساس تئوری،عقاید و تجربیات بومی فرهنگ‌های با هدف حفظ سلامتی ،پیشگیری ،تشخیص ،بهبود و درمان بیماری‌های جسمی و روحی به کار گرفته می شود.



دشتی تاکید کرد: با وجود اینکه گیاهان دارویی کشور ما پایه‌گذاری طب سنتی در کشورهای مختلف بودند اما متاسفانه اهتمام به این صنعت نداشتیم و در این بخش کارعلمی انجام نشده است و نتوانسته ایم سرمایه‌های کشور را در این حوزه گیاهان دارویی حفظ کنیم.



نماینده مردم اردکان در مجلس بیان کرد: طب سنتی و طب جدید هر دو مکمل همدیگر بوده و در مقابل همدیگر نیستند ولی متاسفانه عده ای این دو علم را در مقابل هم قرار دادند و از ظرفیت علمی موجود از ابوعلی سینا که کشورهای مختلف از کتب ایشان برای تدریس در دانشگاه هایشان استفاده می کنند استفاده ای نکرده ایم آیا توانستیم رشد علمی خود را با توجه به این مسائل در طب سنتی ارتقا دهیم؟با وجود اینکه سند جامع ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در سال ۱۳۹۲در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است ما  از سال 92 تا کنون چه عملکردی در این خصوص داشته ایم؟



ایران بهشت گیاهان دارویی است



دشتی اردکانی تاکید کرد: سند کشت گیاهان دارویی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده متاسفانه مورد توجه قرار نگرفته و اگر بخواهیم این سند به صورت قانون در بیاریم تورم قانون رخ داده که زیبنده کشور نیست.



وی افزود:در طب سنتی ایرانی 6 فاکتور در نظر گرفته می شود و از بیماری پیشگیری می شود  و این دخالت در علوم جدید نیست.



دشتی اردکانی اضافه کرد: ایران بهشت گیاهان دارویی است و از 13 اقلیم جهانی ما ۱۱ اقلیم را در کشور داریم که فرصت مناسبی برای توسعه این صنعت در کشور است اما متاسفانه توجهی به آن نشده است.



وی با اعلام اینکه باید خطرات کشت این گیاهان را بیمه کنیم تاکید کرد: باید بتوانیم به کشاورزان این اطمینان را دهیم و از نظر علمی آنها را حمایت کنیم در اینصورت به راحتی می توانیم اشتغال ۲ میلیون نفری در این صنعت را داشته باشیم ،در اکثر کشورهای توسعه یافته طب سنتی در ابعاد مختلف تحت حمایت دولت قرار گرفته است آیا در کشور ما چه مقدار این صنعت مورد حمایت است.؟



حفظ منابع زیر زمینی با کشت گیاهان دارویی



در ادامه نیز ذبیح الله اعظمی ساردویی نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی  در این خصوص گفت: یکی از چالش های اصلی کشور،کمبود منابع آبی می باشد و اصلی ترین مزیت گیاهان دارویی کم آب مصرف کردن این نوع گیاهان است که می توان گیاهانی که آب زیاد را مصرف می کنند را حذف کرده و با گیاهان دارویی جایگزین کرد.



وی افزود: یکی دیگر از مزایای گیاهان دارویی در ایران کیفیت و کمیت آنها و همچنین تنوع این نوع گیاهان می باشد ، اگر بتوانیم زیر ساخت های لازم را برای کشت این گیاهان فراهم کنیم میتوانیم در اشتغال زایی و همچنین حفظ منابع زیر زمینی بسیار موفق باشیم.



به گزارش خانه ملت، رضا غفارزادگان رئیس پژوهشگاه گیاهان دارویی جهاد کشاورزی دیگر مهمان این برنامه بودند که نقطه نظرات خود را بیان داشتند./



پایان پیام



گزارشگر: مهدی نجفی

  • کد خبر : 337171
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار