به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، محمد خدابخشی صبح امروز (دوشنبه 18 مردادماه) در برنامه مسیر توسعه رادیو فرهنگ درخصوص بررسی شاخص های تقسیمات کشوری گفت: ریشه برخی مسائل و پیگیری های نمایندگان برای ارتقای تقسیمات کشوری حوزه های انتخابیه مربوط به نواقص موجود در نظام برنامه ریزی کشور است، چرا که تمامی نقاط به صورت یکسان دیده نمی شوند.
نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: در برنامه های توسعه ای که سال ها قبل تدوین شده، علی رغم اقدامات بسیار خوب، نگاه منصفانه ای وجود نداشته است، از این رو مردم در برخی از مناطق به دلیل کم توجهی، احساس تبعیض می کنند، لذا برای ارتقای تقسیمات کشوری و ایجاد شهرستان و بخش جهت افزایش توجه دولت به آن مناطق تلاش می کنند که به لحاظ برنامه ریزی راه حلی درستی نیست.
وی افزود: در احکام برنامه ششم توسعه، دولت مکلف شده از حجم بدنه خود 15 درصد بکاهد، از طرفی در این برنامه متغیرهای کلان اقتصادی مانند نرخ بیکاری، ضریب جینی و... تخمین و هدفگذاری شده و تعادل میان بخش های مختلف نظیر کشاورزی، صنعت و معدن و... در نظر گرفته شده که در برنامه ریزی های منطقه ای دیده نمی شود، لذا برخی مناطق بیش از مناطق دیگر توسعه و رشد میکنند. از طرفی در برخی مناطق طرح های توسعهای ودارای توجیه فنی اقتصادی براساس رایزنی و لابی و بدون مکان یابی کارشناسی، اجرا شده است. به همین دلیل نتیجه اجرای این برنامه ها ، افزایش احساس تبعیض در مردم می شود.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ارتقای تقسیمات کشوری و ایجاد استان وشهرستان جدید منجر به رشد بودجه عمومی و افزایش حجم دولت می شود، تصریح کرد: براساس شاخص های تقسیمات کشوری مانند تعداد شهرستان، بخش، دهستان و مساحت ارزیابی هایی صورت گرفته که طبق آن لزوماً مناطقی که دارای جایگاه مناسبی به لحاظ شاخصهای تقسیمات کشوری هستند، توسعه پیدا نکردند و همچنین براساس این ارزیابی ها متوجه می شویم که برخی از مناطقی که موقعیت خوبی در شاخص های تقسیمات کشوری ندارند، توسعه مطلوبی داشتند.
رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس یازدهم با اشاره به رتبه بندی برخی از استان ها براساس شاخص های تقسیمات کشوری تصریح کرد: از 100 درصد مساحت کشور استان آذربایجان شرقی 2.8 ، آذربایجان غربی 2.6، اصفهان 6.5 ، تهران 0.8، البرز 0.3 ، سیستان و بلوچستان 11.2 ، کرمان 11 ، لرستان 1.7، یزد 4.5، همدان 1.2 را به خود اختصاص داده اند. همچنین درخصوص شاخص های توزیع شهرستان نیز سهم استان تهران 3.6 و سیستان و بلوچستان 5.1 است.
وی افزود: براساس این مقایسه تطبیقی ، شهری مانند همدان که موقعیت خوبی به لحاظ شاخص های تقسیمات کشوری نداشته، از توسعه یافتگی خوبی برخوردار است، از طرفی سیستان و بلوچستان که در رتبه چهارم بهترین موقعیت تقسیمات کشوری قرار دارد، توسعه مناسبی در شاخص های زیرساختی خود ندارد، لذا اینکه ادعا می شود توسعه استان ها در گرو ارتقای شاخص های تقسیمات کشوری است، صحیح نیست.
خدابخشی اضافه کرد: استان همدان براساس شاخص های تقسیمات کشوری در رتبه 23 استان ها قرار داشته، اما استان لرستان در رتبه 18 قرار دارد، استان همدان از توسعه بهتری برخوردار است. البته بنده موافق افزایش توجه حاکمیت به مناطق کمتر توسعه یافته هستم، اما این امر لزوماً با ارتقای شاخص های تقسیمات کشوری استان ها محقق نمی شود.
نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه تقسیمات کشوری براساس قانون صورت گرفته است، گفت: طبق قانون برنامه ششم توسعه، دولت موظف به کاهش حجم بدنه خود به میزان 15 درصد بوده است که متاسفانه اجرایی نشده است. از طرفی قوانین مختلفی نظیر استفاده متوازن از امکانات کشور و الزام دولت برای آسفالت تمامی روستاهای بالای 20 خانوار نیز وجود داشته که دولت اجرایی نکرده است. بنده معتقدم دولت در اجرای قانون سلیقه ای عمل کرده چرا که در مواقعی حتی دستورالعمل های برخی از احکام را نیز صادر نمی کند.
وی با تاکید بر اینکه اجرای قوانین به صورت سلیقه ای انجام شده است، تصریح کرد: دولتی با رویکرد محرومت زدایی تلاش می کند به این مناطق خدمات بیشتری می دهد، اما دولت دیگر براساس فشارهای سیاسی و رایزنی های صورت گرفته در هیات وزیران ارتقای تقسیمات کشوری شهرستان ها را تصویب می کند.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی گفت: به وزارت کشور توصیه می کنم بحث تقسیمات کشوری را عادلانه و منصفانه پیگیری کند و تنها در مناطقی که ضروری است اقدام به ایجاد بخش و دهستان کند. با توجه به محدودیت های بودجه که بیش از 80 درصد آن صرف پرداخت حقوق و دستمزد می شود، امکان پرداخت هزینه بیشتر وجود ندارد، چرا که برای کارهای عمرانی درصد بسیار اندکی در بودجه لحاظ شده، در حالی که برای مردم کارهای توسعه ای، زیرساختی و عمرانی از اهمیت بیشتری برخوردار است./
پایان پیام