ذبیحالله اعظمی ساردوئی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در مورد هفته منابع طبیعی گفت: دین اسلام همواره مردم را به انجام کارهای نیک سفارش میکند و از آن جمله میتوان درختکاری را نام برد که در روایت های مختلف به اهمیت این موضوع اهمیت و توجه درختکاری اشاره شده است. پیامبر اسلام (ص) شکستن شاخه درختان را به شکستن بال فرشتگان تشبیه کرده اند. تاکید و توصیه اسلام به حفظ و حراست از درختان و درختکاری نشان از اهمیت این موضوع دارد در ایران باستان هم اهمیت زیادی برای درخت و درختکاری قائل بودهاند.
![]() |
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی افزود: جنگل ها ریه های زمین هستند و با افزایش جمعیت، افزایش گازهای گلخانهای و تخریب محیط زیست، اهمیت درخت و درختکاری نیز چندین برابر شده است. در واقع، درختان بخشی از سرمایه های کشورها هستند و حفاظت از آنها گامی مهم در جهت توسعه پایدار به شمار می رود. بنابراین انتخاب روزی به نام روز درختکاری، حداقل اقدامی است که می توان برای تاکید بر اهمیت این موضوع انجام داد. اولین بار جولیوس استرلینگ مورتون (J.Sterling Morton) در ۱۰ آوریل ۱۸۷۲ روز درختکاری را در ایالت نبراسکای آمریکا پایه گذاری کرد. خوشبختانه این روز جهانی شده است و تاریخ آن در کشورهای مختلف، معمولا در اواخر زمستان یا روزهای نخست بهار است و در کشورمان نیز ۱۵ اسفند ماه روز درختکاری و آغاز هفته منابع طبیعی است.
درخت به عنوان یک موجود زنده زینتی به شمار می رود
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس تاکید کرد: روز درختکاری و هفته منابع طبیعی برای یادآوری این موضوع مهم است که ما اکنون در شرایطی زندگی میکنیم که اگر به درختان و پوشش گیاهی توجه نداشته باشیم، به حیات و زیست جامعه ضربه بسیار بزرگ و مهلکی وارد می گردد. زمانی بود که درخت به عنوان یک موجود زنده زینتی به شمار میرفت و حتی یک نبات با شکوه برای منظره بود. اما امروزه درختان ریشههای یک شهر برای تنفس هستند و ضرورت حیات سالم مردم شهر و روستا و حتی کشور ما در سایه آن است که محیط زیست و پوشش گیاهی را حفظ کنیم. برخی از مهمترین فواید درختان عبارتند از تولید اکسیژن، جذب گرد و غبار، گاز کربنیک و دیگر گازهای شیمیایی موجود در هوا، کاهش آثار مخرب سیل، فرسایش و کاهش آلودگیهای صوتی در شهرها هریک به سهم خود نقش موثری در حیات بشر دارد.
آمار تخریب جنگلها بالاست
نماینده مردم در مجلس یازدهم تاکید کرد: با توجه به ضرورت های یاد شده در مورد اهمیت جنگلها و حفاظت از آنها، متاسفانه آمار بیانگر تخریب بسیاری جنگلها کشور است و عرصههای جنگلی بهدلیل وسعت و پراکندگی در سطح کشور با تهدیدات فراوان روبهرو هستند. طبق اولین برآوردها در مورد مساحت جنگلها در کشورمان در سال ۱۳۲۱ توسط مرحوم مهندس ساعی (موسس رشته جنگلداری و پایهگذار سازمان جنگلها در ایران) ۱۹.۵ میلیون هکتار اعلام شد. وی در سال ۱۳۲۹ در دومین برآورد خود سطح جنگلهای ایران را ۱۸.۷ میلیون هکتار عنوان کرد. همچنین در سال ۱۳۴۳ دفتر فنی مهندسی منابع طبیعی ایران آمار رسمی مساحت جنگلهای کشور را ۱۸ میلیون هکتار اعلام کرد. به این ترتیب طی تقریبا هشتاد سال اخیر سطح جنگلهای کشور از حدود ۱۹.۵ میلیون هکتار به ۱۲.۴ میلیون هکتار و سطح جنگلهای شمال کشور نیز از حدود ۳.۴ میلیون هکتار به ۱.۸ میلیون هکتار کاهش یافته است. به طور متوسط هر ۵ سال یک میلیون هکتار از جنگلهای ایران نابود میشود. به عبارتی سالانه یک و نیم درصد از جنگلهای ایران از دست میرود و اگر این روند ادامه یابد در نیم قرن آینده تقریبا دیگر اثری از جنگلهای امروزی ایران باقی نخواهد ماند. طبق آخرین پژوهشها، در حال حاضر سهم هر ایرانی از جنگل به ۲/۰ هکتار یعنی یک چهارم میزان جهانی آن (۸/۰ هکتار) رسیده است که این آمار حاکی از فقر و کمبود شدید جنگل در کشور است.
طرحهای توقف بهرهبرداری از جنگل نیز اگرچه طی چند سال اخیر به اجرا در آمده ، اما همچنان قاچاق غیرقانونی چوب از جنگلها ادامه دارد
وی اظهار کرد: وضعیت پوشش گیاهی در ایران بویژه در یک دهه اخیر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و فعالیتهای انسانی آنچنان که باید قابل قبول نیست و همین امر هم زمینه ساز قدرت تخریبی بیشتر سیلهای اخیر در ایران گردیده است و خسارات جانی و مالی زیادی را به مردم تحمیل کرده است.
اعظمی سارودی افزود: طی دهههای اخیر قاچاق چوب در مناطق جنگلی به شدت گسترش پیدا کرده و جنگلهای دستکاشت نیز نتوانستند جبران مافات کنند. طرحهای توقف بهرهبرداری از جنگل نیز اگرچه طی چند سال اخیر به اجرا در آمده ، اما همچنان قاچاق غیرقانونی چوب از جنگلها ادامه دارد.
وی تاکید کرد: همچنین تغییر کاربری اراضی جنگلی و ویلاسازی در دل جنگلها تهدید جدید دیگری است که بویژه در استانهای گیلان و مازندران با سرعت نگرانکننده ادامه دارد و دامنه روستاهای دیدنی موجود در دل جنگل هیرکانی را هر روز گستردهتر میکند. همچنین دفن زباله نیز مشکل دیگری است که موجب شده خاک ارزشمند جنگل و تنوع گیاهی و جانوری موجود با تهدید فرسایش مواجه شود که بیشک به مرگ جنگلها و در نتیجه به تخریب سرزمینی بیانجامد.
بیشتر بخوانید:
اعظمی ساروئی با اشاره به نقش درختان در کاهش آسیبهای محیط زیست در پایان خاطر نشان کرد: درختان نقش پررنگی در کاهش آسیب های ناشی از سیل و فرسایش دارند. وجود پوشش گیاهی به سبب جذب برگاب و ساقاب و هدایت آن به اندام های خود، منجر به کاهش سرعت جریان های سطحی آب میگردد و نفـوذ آب به داخل خاک بیـشتر می شود و در نتیجه می توانند ضریب رواناب را کاهش دهند و تأثیر قابل ملاحظهای بـر کـاهش سـیلابهـای مخـرب داشته باشند. همچنین اثر دیگر پوشش گیاهی در کاهش قدرت ضربه مخرب قطرات باران میباشد وحجمی از آب را به خود جذب میکند و مانع از شروع حرکت آب باران در ساعات اولیه میشوند. بخشی از بارش بهوسیله تاج درختان جذب میشود و سطح برگها و تنهها خیس میشود و بخش زیادی از حجم آبی که قرار است به زمین برسد را کاهش میدهند./
پایان پیام