به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری خانه ملت، در بحبوحه بحران جهانی کرونا ماسک حکم سپر بلاست آیا میتوان پشت هر ماسکی پناه گرفت و خود را از آماج حملات این ویروس بیرحم در امان داشت؟ استفاده چندباره از ماسک یکبار مصرف و اطمینان به ماسک ماماندوز که معاون وزیر بهداشت توصیه کرده تا چه میزان و تحت چه شرایطی موثر است.
رکورد جدید؛ طبق آمار رسمی وزارت بهداشت هر ۶ دقیقه حداقل یک مرگ کرونایی در کشور دارم. با ثبت ۲۷۲ قربانی تعداد جانباختگان روزانه به بالاترین رقم هشت ماهه رسید و اینجاست که به حرف وزیر بهداشت رسیدیم «کرونا با خواهش و تمنا جمع نمیشود» این آمار و ارقام ، نشان از پاییز خطرناکی میدهد که بارها در مورد آن هشدار داده شده بود، اما بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی امروزه همه را یک گام به مرگ نزدیکتر کرده است!
از جریمه ۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی برای مردمی که از ماسک استفاده نمیکنند، بنا به دلایلی که اکثریت این عوامل در شرایط نابسامان اقتصادی خلاصه میشود
شیوع موج سوم کرونا با شدت بیشتر خود را در کشور نشان داده و در هر ۶ دقیقه جان یکنفر را میگیرد؛ ستاد ملی مبارزه با کرونا طرح جریمه استفاده نکردن از ماسک را پیاده کرد تا شاید جریمه بتواند کارساز باشد برای مردمی که بیماری را باور نکرده و هیچگونه التماس و خواهش در آنها تاثیر نگذاشته؛ اما این سوال در ذهن اکثریت ایجاد شده قوانین چه میزان بازدارنده هستند؟ از جریمه ۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی برای مردمی که از ماسک استفاده نمیکنند، بنا به دلایلی که اکثریت این عوامل در شرایط نابسامان اقتصادی خلاصه میشود و تمام توجیهات آنها در قیمت یک عدد ماسک به قیمت یک قرص نان بر سر سفره آنان معنا پیدا میکند؛ بماند دلایلی که گاهی منطقی و عقلانی نیستند.
چقدر مشمول پرداخت جریمه میشویم؟
از بیتوجهی به فاصله گذاری اجتماعی تا ماسک نزدن همه عوامل دست به دست هم دادند تا ستاد ملی کرونا استفاده از ماسک را در پایتخت اجباری کند با شرایط خاص به شرح ذیل، حسن روحانی رئیس جمهوری در چهلمین جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا تاکید میکند: کسانی که به کرونا مبتلا شده و دوران قرنطینه خود را سپری میکنند، چنانچه در همان دوره قرنطینه اجباری، در جامعه حضور یابند در هر نوبت تخلف، ۲۰۰ هزار تومان جریمه خواهند شد. هر فردی که بدون ماسک در جامعه حضور یابد، ۵۰ هزار تومان جریمه خواهد شد که باید در دو هفته به حسابی که اعلام خواهد شد، واریز کند. در این میان اصنافی که این دستورالعملها را رعایت نکنند در مرحله نخست تذکر دریافت میکنند، در مرحله بعد ۳۰۰ هزار تومان جریمه، در مرحله سوم یک میلیون تومان جریمه و در مرحله چهارم کسب و کار آنها پلمب خواهند شد، در تاکسیها نیز راننده خودرو اگر دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نکرد، ۱۰۰ هزار تومان جریمه میشود و هر مسافری هم که بدون ماسک در تاکسی حضور یابد، راننده تاکسی به ازای هر مسافر ۲۰ هزار تومان جریمه خواهد شد، مسئول اجرای این مصوبه نیز نیروی انتظامی، بسیج و ناظران و بازرسان وزارت بهداشت خواهند بود.
چند سناریو برای دریافت جریمه ماسک نزدن
تیترهای ریز و درشتی از جریمه ماسک نزدن در سرتیتر رسانه قرار گرفته در حد تیتر عالی و دهان پرکن که در مرحله اجرایی شدن با اما و اگرهای مسئولان روبرو میشود در این میان چند سناریو جریمه پیش روی افرادی که ماسک نمیزنند در نظر گرفت شده، اگر پلیس و بازرسان بهداشت فرد خاطی را ببینند وی را جریمه میکنند، نکته دیگر نیروی انتظامی با دوربین چهره افراد ثبت میکنند و با چهره نگاری همه اطلاعاتشان اعم از کد ملی و دیگر اطلاعات مربوط به آنها در سیستم باگزاری میکند؛ همانند طرح حجاب البته با دقت بیشتر چرا که مردم ماسک به چهره دارند، بعد از چهره نگاری به آنها پیام ارسال میشود.
پاسخ پلیس به اجرای جریمه ماسک نزدن
در پی این تصمیم ستاد ملی مبارزه کرونا؛ سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی پایتخت، در خصوص چگونگی جریمه و اعمال قانون افرادی که ماسک نمیزنند، اظهار میکند: پلیس همکاری کامل و دقیقی با ستاد کرونا در تهران داشته است و طبق گفته رئیسجمهور بیشتر برخوردها ایجابی و ارشادی است و تا این لحظه کسی جریمه نشده است.
وی در مورد جریمه افرادی که ماسک نمیزنند توسط دوربینها اعمال میشود یا مأموران پلیس تصریح میکند: در حال دنبال کردن ساز و کار این طرح هستیم و انشاءالله جزئیات آن را اعلام خواهیم کرد.
هیچ نظارت اجرایی برای برنامههای مطرح شده مد نظر نیست، برخی از مواقع نیاز است پروتکلها را به مرحله اجرایی شدن برسانیم
حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با انتقاد از اجرایی نشدن پروتکلهای بهداشتی به خانه ملت میگوید: در ستاد ملی کرونا رئیس جمهور بیشتر به عقاید و نظریههای خود توجه میکند و هیچ عکسالعمل مثبتی نسبت به نظریه کارشناسان و نظریه پردازان این حوزه نداشته، هیچ نظارت اجرایی برای برنامههای مطرح شده مد نظر نیست، برخی از مواقع نیاز است پروتکلها را به مرحله اجرایی شدن برسانیم.
شهریاری تاکید میکند: تعطیلات متعددی بعد از شیوع کرونا داشتیم که هر یک از تعطیلات با موج جدید بیماری و مرگ و میرهای بیشتری همراه بود. باید تمام مسیرهای ورودی هر شهر علی الخصوص شهرهای شمالی از ابتدا مسدود میشد.
مردم تا کرونا به چشم نبینند باور نمیکنند
وی ادامه میدهد: یکی از دلایل اوج گیری کرونا بحث یک سوم کارمندان هستند، در دولت الکترونیک تمام امکانات برای اشتغال از راه دور باید فراهم باشد تا کارکنان بتوانند از راه دور به مردم خدمت رسانی کنند. بیماری کرونا از طرف مردم جدی گرفته نشده است و عدهای به پروتکلهای بهداشتی وضع شده توجه نمیکنند و تعدادی پروتکلهای بهداشتی را مناسب نمیدانند، به فرض مثال در کشورهای اروپایی اگر قانونی وضع میشود به صورت محکم اجرایی میشود اما چرا در کشور ماسک زدن که یک اقدام کوچک در جهت مبارزه با این بیماری است با مقاومت مردم روبرو شده است و ماموران مترو فقط در حد یک هشدار به آن اکتفا میکنند و این دستورالعملها اجرایی عملیاتی نمیشود و متاسفانه مردم هم تا کرونا به چشم نبینند باور نمیکنند.
پنهانکاری عاملی بر شیوع کرونا در کشور
پنهانکاری عاملی بر شیوع گسترده کرونا در کشور شده است؛ رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در این مورد تصریح میکند: انگ اجتماعی کرونا بالاست به مرور زمان بالاتر هم میرود و همین عاملی بر پنهانکاری بیماری و شیوع گسترده آن خواهد شد، دلیلی ندارد کارمندان و کارگران بعد از شیوع کرونا اخراج شوند، کرونا هزینه زیادی برای کارفرمایان و تولیدکنندگان به همراه داشته است؛ دولت باید از کارفرمایان، کارکنان و کارگران حمایت جدی کند و در شیوع کرونا نگرانیهای معیشتی مردم را کاهش دهند.
برای اجرای قوانین باید تدابیری اندیشید
در ادامه زهره الهیان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به بیتوجهی مردم به پروتکلهای بهداشتی به شرایط قرمز کرونا درشهر تهران و دیگر شهرها تاکید کرده و میگوید: قوانین بازدارنده کرونا در شرایط فعلی باید به صورت سختگیرانه به مرحله اجرایی شدن برسد، بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی از طرف مردم منجر شده تا شاهد موج سوم کرونا با افزایش مرگ و میر بیشتر در کشور باشیم؛ برای اجرای قوانین باید تدابیری اندیشیده شود.
طولانی شدن بیماری منجر به بیتوجهی مردم به پروتکلهاست
عضو فراکسیون زنان مجلس طولانی بودن بیماری را عاملی بر بیتوجهی مردم دانسته و تاکید میکند: طولانی شدن دوران بیماری منجر به بیتوجهی مردم به پروتکلها شده است، در این بین رفتار مسئولان در اجرای پروتکلها و جدی نگرفتن بیماری از طرف دولت دلیلی بر آن شده تا بیماری اوج بگیرد تا زمانی که مسئولان بیماری را جدی نگیرند، نمیتوانیم بیماری را کنترل کنیم اجرایی پروتکلها امروزه یک وظیفه حیاتی هست چه به صورت اجبار یا اختیاری، بیتوجهی به آنها به قیمت قربانی شدن بسیاری از هموطنان تمام شده است.
اوج گیری بیماری در تعطیلات معضلی است که در هشت ماه گذشته به دفعات شاهد آن بودیم؛ فقط با اولتیماتوم و تکرار اینکه مردم مسافرت نکنند تا بیماری اوج نگیرد به نتیجه نمیرسیم
رئیس کمیته حقوق بشر مجلس یازدهم تصریح میکند: اوج گیری بیماری در تعطیلات معضلی است که در هشت ماه گذشته به دفعات شاهد آن بودیم؛ فقط با اولتیماتوم و تکرار اینکه مردم مسافرت نکنند تا بیماری اوج نگیرد به نتیجه نمیرسیم؛ بلکه شاهد موج جدیدی از بیماری هم خواهیم بود؛ بر همین اساس باید برنامه کارآمدتری را در رابطه با تعطیلات چند روز نظر بگیریم؛ تا مردم با رفتارهای نسنجیده منجر به اوج گیری بیماری نشوند. فرهنگسازی در این زمینه میتواند نقش موثری داشته باشد.
در ادامه اقبال شاکری نماینده مردم تهران در مجلس با انتقاد از عملکرد ستاد ملی کرونا به وضعیت قرمز پایتخت اشاره کرده و به خبرنگار خانه ملت میگوید: ستاد ملی مبارزه با کرونا بعد از هشت ماه هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است و دستخوش تصمیمات متناقض و متغییری است و هنوز نتوانسته بعد از گذشت هشت ماه این بیماری را کنترل کند و هر روز شاهد مرگ و میر تعداد بسیاری از هموطنان هستیم.
وی ادامه میدهد: تا زمانی که ستاد ملی کرونا به عنوان یک فرمانده عملیاتی نتواند مستقلانه عمل کند هر روز با موجی قویتر از بیماری مواجه خواهیم بود، این بینظمی باز میگردد به عملکرد نامنظم رئیس ستاد مبارزه با کرونا، متاسفانه امروزه پایتخت و دیگر شهرها به دلیل دستورات نسنجیده در شرایط فوق العاده حساس قرار دارند.
قوانین را به مرحله اجرایی شدن برسانیم
شاکری یادآوری میکند: باید ستاد ملی مبارزه با کرونا با توجه به جزئیات از ابتدا برای سازمانها و نهادهای مختلف وظیفهای تعیین میکرد تا به مرحله اجرایی شدن برسند. اپیدمی ملی کرونا به قدری خطرناک است که متاسفانه شاهد مرگ روزانه بیش از ۲۰۰ نفر هستیم، جریمه یا هر مجازاتی که منجر میشود، این بیماری کنترل شود باید هر چه سریعتر اعمال میشد. اگر قوانینی برنامهریزی میشود باید به مرحله اجرایی شدن برسد، با دستور دادن و اجرا نکردن نمیتوانیم این بیماری را کنترل کنیم.
عضو کمیسیون عمران مجلس به خانه ملت میگوید: در رابطه با جریمه استفاده از ماسک باید توجه کنیم که زیر ساختهای اجباری کردن ماسک در جامعه را مهیا کنیم، در جامعه هستند افرادی که توان خرید ماسک ندارند، اجباری شدن ماسک همراه با در نظر گرفتن زیر ساختهای آن؛ مانند توزیع ماسکهای رایگان برای دهکهای پایین و کم درآمد جامعه میتواند تا حدود بسیاری بیماری را کنترل کند؛ در حال حاضر قیمت یک ماسک در خوشبینانهترین حالت 1500 تومان است که این قیمت برای افراد کم درآمد جامعه میتواند قیمت خرید نان شب آنها باشد، گاهی میبینیم در سطح شهر مردم ماسک یکبار مصرف را چند مرتبه استفاده میکنند؛ ماسکهایی که گاهی منجر به بیماری افراد میشود، ترس از جریمه شدن آنها را مجبور میکند از یک ماسک یکبارمصرف چند مرتبه استفاده کنند.
![]() |
بعد از گذشت هشت ماه با موج سوم بیماری کرونا مواجه هستیم؛ چرا بعد از گذشت هشت ماه اکنون «اجبار» در جهت اجرای قوانین گذاشته شده است؛ آیا بعد از عید نوروز این قوانین تصویب نشده و به مرحله اجرایی شدن هم نرسید بودهاند که هر روز با آمار مرگ و میر بالایی روبرو نشویم؛ به نظر میرسد اجرایی جریمه برای ماسک نزدن یک راه حل واکنشی است تا اجرایی در این میان تصمیم به بازگشایی مدارس، بیتوجهی به اجرای پروتکلها از طرف سازمانها و نهادهای خدمات رسان مثل اتوبوس و مترو تصمیمات خلق الساعهای هستند که هیچ عنوان با کنترل کرونا همخوانی ندارند؛ آیا همه مردم توان خرید ماسک را دارند، به نظر میرسد اجباری شدن استفاده از ماسک هزینه مالی اضافهای است بار مالی آن بر روی دوش مردم خواهد بود. اگر استفاده کنند هزینه دارد و اگر استفاده نکنند باز هزینهای به نام «جریمه» خواهد داشت.
کلام آخر؛ تصمیمات خلق الساعهای که گرفته میشود مشخص نیست چقدر قابلیت اجرایی شدن را دارند؛ مهمترین علت آن نبود ضمانت اجرایی شدن آنها است؛ همه اقشار جامعه باید از ماسک استفاده کنند؛ اقشار کم درآمد جامعه گاهی به قدری از ماسک یکبار مصرف استفاده میکنند که تضمینی برای سلامت آنها ندارد./
پایان پیام
گزارشگر: محبوبه اشرفی پیمان