وزیر نفت با بیان اینکه بهسازی پالایشگاه های کشور نیازمند ۱۰ میلیارد دلار فاینانس است، گفت: انجام فاینانس در شرایط فعلی شدنی نیست.

بهسازی پالایشگاه های کشور نیازمند ۱۰ میلیارد دلار فاینانس است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، بیژن زنگنه در نشست علنی نوبت عصر امروز (سه شنبه، 3 اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی ضمن پاسخگویی به سوال علی ساری و چند تن از دیگر نمایندگان مجلس، اظهار داشت: این سوال که مربوط به مازوت است بسیار مهم بوده که نه تنها ایران بلکه بسیاری از تولیدکنندگان نفت و فرآورده های نفتی در جهان درگیر آن هستند.

وزیر نفت بیان کرد: متوسط تولید نفت کوره جهان در سال 2017 حدود یک میلیون تن در روز است که از این مقدار کمتر از 2 درصد آن حاوی گوگردِ کمتر از نیم درصد است یعنی کمتر از 2 درصد آن با استانداری که گفته شده تطابق دارد.

وی افزود: سازمان جهانی دریانوردی مقرر کرده از ابتدای سال 2020 کشتی ها حق ندارند مازوت یا نفت کوره با گوگرد بالای نیم درصد مصرف کنند، اکنون با این وضعیت کمتر از 2 درصد چنین گوگردی وجود دارد، 33 درصد از این نفت کوره ای که تولید می شود بالای 3 درصد گوگرد دارد.

زنگنه ادامه داد: از این نیم میلیون تن در روز، دو سوم آن به عنوان سوخت در کشتی ها مصرف می شود که گوگرد بالای 2.5 درصد دارد و 50 درصد نفت کوره تولیدی دنیا در کشتی ها مصرف می شود که معادل 500 هزار تن است و 50 درصد دیگر آن در بخش نیروگاهی و سایر بخش ها مصرف می شود.

وزیر نفت گفت: اینکه چگونه می خواهند برای ابتدای سال 2020 حدود 500 هزار تن نفت کوره ی زیر نیم درصد داشته باشند یک معضل جهانی است.

زنگنه با بیان اینکه اغلب پالایشگاه‌ها توسط بخش‌های غیر دولتی اداره می‌شوند، اظهار داشت: در واقع ما ابزار اجرایی مالی در دست نداریم که دستور بدهیم چنین سرمایه گذاری انجام شود. اولین کار این است که خوراک پالایشگاه‌ها را کاهش دهیم که این باعث می‌شود ۱۷ میلیون لیتر در روز کاهش تولید نفت کوره داشته باشیم که در این صورت ۴۰ هزار تن نفت کوره تولیدی داریم که ۴  درصد نفت کوره جهان است و اکثر آن بالای ۳ درصد گوگرد دارد.

وزیر نفت با بیان اینکه یک سوم نفت کوره ایران مربوط به پالایشگاه آبادان است بیان کرد: در حال حاضر طرح توسعه‌ای برای بهبود کیفیت فرآورده‌های این پالایشگاه در حال اجراست ولی اساساً نفت کوره آبادان به مصرف سوخت کشتی نمی‌رسد، بلکه دوباره تصفیه می‌شود و به عنوان خوراک پالایشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین توسعه فازهای پارس جنوبی باعث شده تولید نفت کوره ما کم شود. ما باید طرح‌های بهسازی پالایشگاه‌ها را نیز اجرایی کنیم که در مورد پالایشگاه آبادان در حال اجراست و قرارداد بهینه سازی نفت کوره پالایشگاه اصفهان هم امضا شده که ان‌شاءالله اجرایی خواهد شد.

زنگنه با تاکید بر ضرورت توسعه متوازن تولید قیر با هدف صادرات ادامه داد: گوگرد در قیر مزیت است. ما باید اجازه دهیم مواد اولیه نفت کوره که قابل تبدیل به قیر است به قیر تبدیل و صادر شود. همچنین روی کشتی‌ها دستگاه پاک کننده قرار داده می‌شود که خروجی دود را تنظیم و آلودگی را کاهش می‌دهد. پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۰، ۳۰۰۰ کشتی به دستگاه پاک کننده مجهز شوند. این کار به مراتب اقتصادی‌تر است. راهکار دیگر هم مخلوط کردن نفت کوره است به این ترتیب که محصول گوگرد بالا را با محصول گوگرد پایین مخلوط کنیم تا به حد استاندارد برسد.

وی افزود: ما کارهایی که به عنوان سیاستگذار از دستمان بر می‌آمده انجام دادیم. مهمترین آنها مصوبه هیأت دولت در سال ۹۳ بود که مقرر شد اگر پالایشگاه‌ها ۳۰ درصد سود سالانه خود را صرف کیفی سازی محصولات خود کنند هم خوراک ارزان‌تر به آنها داده شود هم محصولات‌شان گران‌تر خریداری شود.

وزیر نفت درباره اقدامات این وزارتخانه برای استانداردسازی سوخت مصرفی نیز گفت: بهسازی پالایشگاه های کشور نیازمند ۱۰ میلیارد دلار فاینانس است که در شرایط فعلی کشور برای ما نشدنی است. البته این کار از قبل در پالایشگاه آبادان انجام شده اما اینکه ما سوخت‌های مایع را به جز حمل و نقل از سطح شهر حذف کردیم خدمت بزرگی بوده و امروزه در شهرها بنزین با استاندارد یورو۴ و یورو۵ و گازوئیل با گوگرد پایین توزیع می‌شود و این قدمی در بهبود وضع محیط زیست است./

پایان پیام

 

 

 

برچسب‌ها

آخرین اخبار