نمایندگان مجلس معتقدند اختلافات داخلی شورای همکاری خلیج فارس تا جایی است که رفته رفته به سمت انزوا و انحلال می‌رود.

خبرگزاری خانه ملت، گروه سیاسی؛ نشست وزرای شورای همکاری خلیج فارس هفته گذشته در ریاض با هدف طرح راهکارهای همکاری این کشورها در مسائل امنیتی و نیز مقابله با چالش های مشترک از جمله نحوه مقابله با اقدامات و سیاست های جمهوری اسلامی ایران در منطقه برگزار شد.

علیرغم اینکه موضوع نحوه مقابله مشترک با اقدامات ایران یکی از دستورکارهای نشست بود، بدون رسیدن به یک نتیجه مشخص در این باره به کار خود پایان داد.

شورای همکاری خلیج فارس شورای همکاری خلیج فارس3406754/12/2015 10:57:40 AMhttp://media.icana.ir/Image/2015/04/100466_Thum.jpg
شورای همکاری خلیج فارس

در این نشست صرفا دو کشور عربستان و بحرین بودند که مواضع به شدت خصمانه ای علیه جمهوری اسلامی داشتند و سایر کشورها نظیر عمان، کویت و قطر مواضع نرم تری نسبت به قبل اتخاذ کرده بودند که همین اختلافات را افزایش داد و منجر شد جلسه بی نتیجه تمام شود.

به نظر می رسد کشورهای حاشیه خلیج فارس دیگر چندان تابع عربستان سعودی و سیاست های آن نبوده و با سفرهایی که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه به عمان، کویت و قطر داشته اند، باعث شده تمایل بیشتری به تقویت روابط را ایران داشته باشند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت و گوهای جداگانه ای که با خانه ملت داشتند با استقبال از انعطاف اعضای شورای همکاری خلیج فارس به سمت جمهوری اسلامی معتقد بودند دیپلماسی ایران باید به صورت فعال در این حوزه عمل کرده تا محوریتی در جایگزینی عربستان سعودی در منطقه باشد. متن گفت و گوها به شرح زیر است:

رضایی: شکست عربستان در سوءاستفاده از اعضای شورای همکاری خلیج فارس

محمدابراهیم رضایی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با یادآوری این مطلب که شورای همکاری خلیج فارس توسط کشورهای استکباری برای تقابل با جمهوری اسلامی ایجاد شد، گفت: خط مشی این شورا چیزی فراتر از تقویت امنیت ملی کشورهای عربی و در راستای تخریب و تضعیف جمهوری اسلامی ایران بود.

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: حال که عربستان علیرغم سوءاستفاده از ظرفیت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در موضوعات مختلف منطقه به مشکل برخورده و نتیجه ای از اقدامات خصمانه آنها حاصل نشده است، کشورهای عضو این شورا متوجه شده اند نه تنها ایران تهدیدی برای آنها نبوده بلکه در برخی موارد به آن نیاز دارند.

ابراهیم رضایی 3406756/26/2016 10:19:48 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606105601411707_Thum.jpgابراهیم رضایی
ابراهیم رضایی

وی در ادامه با اشاره به اینکه دوران اربابی عربستان در شورای همکاری خلیج فارس سپری شده، یادآور شد: تصور می شود بعد از اتمام دوره ریاست عربستان در شورای همکاری خلیج فارس دیگر آینده ای برای آن متصور نباشیم.

رضایی ادامه داد: دوران انزوای عربستان سعودی آغاز شده و اکنون زمان آن فرا رسیده که جمهوری اسلامی با دیپلماسی فعال خود از ظرفیت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای تقویت روابط همسایگی استفاده کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان درخصوص آینده شورای همکاری خلیج فارس خاطرنشان ساخت: تا زمانی که آمریکایی ها سایه خود را از سر منطقه به خصوص عربستان برنداشته و قصد القای بدخواهی از سوی جمهوری اسلامی به کشورهای عربی منطقه داشته باشند، شورای همکاری خلیج فارس به سمت انزوا و در نهایت انحلال پیش می رود.

ابوترابی: حرکت کویت، قطر و عمان خلاف مسیر عربستان در شورای همکاری خلیج فارس/ انحلال شورا نزدیک است

ابوالفضل ابوترابی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص شرایط بحرانی شورای همکاری خلیج فارس و تشدید اختلافات درونی، گفت: مواضع عربستان نسبت به جمهوری اسلامی طی سال های اخیر به دلیل نزدیکی با رژیم اشغالگر قدس و تحریک آمریکا و انگلستان بسیار خصمانه شده است.

نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: دود این اتفاق صرفا به چشم خود عربستان می رود چنانچه در جنگ نفتی و کاهش قیمت نفت که مسبب اصلی آن سران سعودی بودند، عربستان بود که قربانی اصلی شد.

ابوالفضل ابوترابی 3406756/21/2016 11:34:37 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606109976416511_Thum.jpg
ابوالفضل ابوترابی

وی افزود: از طرف دیگر دلارهایی که از عربستان سعودی به سمت آمریکا رفته و هزینه های این کشور را به گفته ترامپ می دهد، این کشور را دچار مشکل می کند که در این مسیر بحرین نیز به دلیل عدم استقلال دنباله روی عربستان است.

ابوترابی در ادامه با بیان اینکه عربستان سعودی با رفتارهای غیرمنطقی خود در عرصه دیپلماسی جایگاه خود را از دست می دهد، عنوان کرد: در حال حاضر شاهد فاصله گرفتن مصر از مواضع عربستان هستیم همچنان که کویت، قطر و عمان نیز از مجموعه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همین رویه را پیش گرفته اند و در این میان تنها بحرین به صورت کامل در مشت عربستان است.

رئیس فراکسیون حقوق بشر مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان ساخت: هرچه عربستان در باتلاق خواسته غیرمنطقی خود از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس غرق شود، کشورهای عربی از این کشور کنار می کند که با این تفاسیر ادامه کار شورا آینده خوبی نخواهد داشت.

ابطحی: اختلافاتی که منجر به فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس می‌شود

سیدمحمدجواد ابطحی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با تأکید بر اینکه شورای همکاری خلیج فارس با تدبیر و سیاست دولت انگلستان و پشتیبانی رژیم صهیونیستی شکل گرفت تا منافع خود را تأمین کنند، گفت: اروپا و آمریکا با سقوط پهلوی پایگاه خود را در خلیج فارس در معرض خطر دیده و این شورا را تشکیل دادند.

نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: رفته رفته شورای همکاری خلیج فارس سیاست های خصمانه خود در قبال جمهوری اسلامی را نشان داد و از آنجایی که دیپلماسی کشورمان در حوزه سیاست خارجی نیز قوی نبود تا جایی پیش رفت که حتی کشور دوست، کویت نیز مواضعی علیه ما اتخاذ کرد.

وی افزود: بعد از آن قطر به همراه ترکیه و عربستان علیه منافع امت اسلام کار کردند و به طور کل شورای همکاری خلیج فارس رویکردی نزدیک به رژیم صهیونیستی در پیش گرفت.

سیدمحمدجواد ابطحی 3406756/21/2016 11:34:06 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606105557690302_Thum.jpgسیدمحمدجواد ابطحی
سیدمحمدجواد ابطحی

ابطحی ادامه داد: اخیرا که بحث جنگ یمن مطرح شد، شورای همکاری خلیج فارس کمک هایی به عربستان در این زمینه داد و از اعتبار خود خرج کرد اما علیرغم تمام کمک ها، عربستان نتوانست درخصوص سوریه و یمن موفق عمل کند.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه امروز اختلافات داخلی شورای همکاری خلیج فارس نمود بارزی پیدا کرده، خاطرنشان ساخت: ارتباط جمهوری اسلامی با کشورهای حوزه خلیج فارس در حال تقویت است و این موضوع خشم عربستان را برانگیخته و این اختلافات تا جایی است که اگر دخالت های دولت انگلستان نباشد، فروپاشی شورا نزدیک است.

کمالی پور: امکان قرارگیری جمهوری اسلامی در محوریت کشورهای عربی/ شیخوخیت عربستان تحت‌الشعاع قرار گرفته است

یحیی کمالی پور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با بیان اینکه بحران های داخلی شورای همکاری خلیج فارس، شیخوخیت عربستان را تحت الشعاع قرار داده، گفت: کشورهای عضو این شورا بعد از به نتیجه نرسیدن سیاست های عربستان به عنوان رأس شورا، به سمت کسب منافع خود رفته اند.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: بحرین تنها کشوری است که دنباله روی عربستان مانده و در حال حاضر سایر کشورهای عربی حساب گذشته را روی عربستان ندارند و به نوعی این کشور نقش محوری خود را در بین اعراب و کشورهای حاشیه خلیج فارس از دست داده است.

یحیی کمالی پور 34067511/9/2016 3:01:24 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/11/201611100328201041_Thum.jpgمجلس شورای اسلامی
یحیی کمالی پور

وی افزود: شورای همکاری خلیج فارس آینده ای ندارد مگر اینکه عربستان از مواضع خود پایین بیاید و تا وقتی سران سعودی خود را داعیه دار کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس می دانند، نتیجه ای از نشست های مختلفی که برگزار می کنند نخواهند گرفت.

نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در پایان در خصوص نحوه رفتار دیپلماسی ایران در شرایط کنونی خاطرنشان کرد: حال که سیاست های عربستان قابل پذیرش کشورهای عربی نیست، جمهوری اسلامی باید دیپلماسی خود را تقویت کرده و اعتماد کشورها را جلب کند تا به جای عربستان در محوریت قرار گیریم لذا هرچه تعامل با سایر کشورهای عربی بیشتر شود، به همان میزان فاصله آنها با عربستان بیشتر خواهد شد.

طاهرخانی: عربستان توان ایجاد انسجام در شورای همکاری خلیج فارس ندارد

بهمن طاهرخانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به سوابق شورای همکاری خلیج فارس گفت: در دوره ای که ایران نتوانست دیپلماسی فعالی در منطقه داشته باشد، گرفتاری های به واسطه خلاءهای موجود برای ایران ازسوی کشورهای عربی ایجاد شد.

نماینده مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به اقتدار جمهوری اسلامی بیان کرد: اعضای شورای همکاری خلیج فارس هیچ گاه مواضع درستی باتوجه به وضعیت ژئوپلتیک ایران نداشته و از همین مسیر با شکست هایی مواجه شده اند اما امروز به این نتیجه رسیده اند که مواضع عربستان به حق نیست و خروجی مثبتی هم نخواهد داشت.

بهمن طاهرخانی 34067511/9/2016 11:25:31 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/11/201611106134833930_Thum.jpgمجلس شورای اسلامی
بهمن طاهرخانی

وی در ادامه با اشاره به آینده مبهم شورای همکاری خلیج فارس عنوان کرد: عربستان نمی تواند انسجام مجدد در این شورا به وجود بیاورد چرا که حقانیت جمهوری اسلامی به اثبات رسیده و اتحاد سابق در شورا از بین رفته است.

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه جمهوری اسلامی باید اصول عزت، حکمت و مصلحت را رعایت کند، خاطرنشان ساخت: در کنار این موضوع لازم است تعاملات بین المللی ترک نشده به ویژه درخصوص کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که مواضع خود را در قبال جمهوری اسلامی تغییر داده و قصد همسویی دارند باید تغییراتی صورت گیرد./

پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار