نمایندگان مجلس شورای اسلامی قطعنامه عادی سازی روابط با تهران را شکاف بین اروپا و آمریکا در زمینه ارتباط با ایران می دانند.

خبرگزاری خانه ملت، گروه سیاسی؛ با اجرایی شدن برجام، کشورهای اروپایی فرصت را برای بر قراری ارتباط با ایران مغتنم شمردند و شاهد صف کشیدن مقامات اروپایی برای سفر به کشور بودیم. کشورهای اروپایی مستقل از هم تلاش کردند فضا را برای داشتن ارتباط اقتصادی با ایران برای خود فراهم کردند اما در نهایت تصمیم گرفتند روابط را گسترده تر و دسته جمعی برای قاره سبز ایجاد شود. به این جهت کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا پیش نویس سند مربوط به «راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از توافق هسته ای» را به رای گذاشت و با 37 رای موافق و 15 رای مخالف،  آن را تصویب کرد.

این پیش نویس که «ریچارد هوویت»  از اعضای شاخه قانونگذاری اتحادیه اروپا از حزب کارگر انگلیس و متحد نزدیک جرمی کوربین رئیس این حزب، آن را تهیه کرده «درباره راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از توافق هسته ای » است.

بنابر این گزارش با وجود تصویب این پیش نویس، ائتلاف لیبرال دموکراتها در پارلمان اروپا به پیش نویس سند مربوط به راهبرد اتحادیه اروپا در عادی سازی روابط با ایران رأی مخالف دادند.

هانس وَن بالن،  از نمایندگان  پارلمان اروپا  تصریح کرده است« طرح  تصویب شده از سوی کمیته امور خارجی پارلمان اروپا» جدی بودن  شروط و معیارهایی تعیین شده برای ایران  را  نشان نمی‌دهد».

ماریچه اسخاکه گزارشگر کمیته روابط بین المللی INTA گفت: ما از توافق با ایران به عنوان موفقیت اتحادیه اروپا و دیپلماسی چند جانبه استقبال می‌کنیم، اما این گزارش فاقد توازن لازم است و به مسائل مهم برای گروه سیاسی ما رسیدگی نکرده است.

این مصوبه با واکنش وزارت امور خارجه کشور همراه بود، بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه کشورمان اظهار داشت: پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای تحت عنوان راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از توافق هسته‌ای به‌دنبال عادی‌سازی و توسعه روابط بلندمدت با جمهوری اسلامی ایران است. این موضوع حاکی از اراده مثبت این نهاد اروپایی برای گسترش و تعمیق مناسبات دوجانبه در تمامی ابعاد با ایران است.

قاسمی افزود: این قطعنامه ضمن اذعان به نقش مؤثر بین‌المللی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در برقراری و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه، بر لزوم مشارکت سازنده کشورمان در حل مناقشات منطقه‌ای و مبارزه با تروریسم، به‌ویژه داعش و سایر گروه‌های مشابه و توسعه روابط در کلیه زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، انرژی، علمی، آموزشی، پژوهشی و زیست‌محیطی تأکید دارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران از پارلمان اروپا انتظار دارد متناسب با مقتضیات دوران پسابرجام و به‌دور از ملاحظات سیاسی و جار و جنجال‌های تبلیغاتی سوء، اقدام به تدوین راهکارهایی مشخص برای توسعه و تعمیق روابط داشته باشد.

وی افزود: اشاره به برخی موارد که با واقعیات موجود جمهوری اسلامی ایران سازگاری ندارد و مبتنی بر دیدگاه‌های متفاوت فرهنگ اروپایی عنوان شده، نمی‌تواند کمک چندانی به توسعه روابط فی‌مابین کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده که با موضوع حقوق بشر نباید برخوردی سیاسی داشت و استانداردهای دوگانه را در این زمینه اعمال کرد، افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در یک فضای آرام و غیرجنجالی و از طریق گفت‌وگو و تبادل نظر دیدگاه‌های دین مبین اسلام را در زمینه حقوق ‌بشر تبیین کرده و در جهت تعامل با دیگران و نزدیکی هرچه بیشتر نظرات طرفین تلاش کند.

وی همچنین متذکر شد: آزمایش‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سیاست‌های دفاعی کشور انجام می‌گیرد و توانایی‌های دفاعی ایران به هیچ وجه قابل مذاکره و مصالحه نیست. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا نسبت به تمامی تهدیدات تروریستی اعم از گروه‌های تکفیری و داعش و سایر گروه‌های مشابه هشدارهای لازم را داده و در جهت مبارزه با آنها از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است.

قاسمی در پایان یادآور شد: قطعنامه‌های مصوب پارلمان اروپا اگرچه فاقد ضمانت اجرایی هستند، با این حال باید رویکردی سازنده و واقع‌گرایانه را بازتاب دهند. با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی خود را برای انجام گفت‌وگوها بر اساس احترام متقابل اعلام کرده، بدون تردید برگزاری دومین دور گفت‌وگوهای سیاسی و حقوق بشری میان مقامات اتحادیه اروپا و ایران در ماه نوامبر حرکت در مسیری درست است و می‌تواند به نزدیکی دیدگاه‌ها و تعامل هرچه بیشتر طرفین مساعدت کند.

نمایندگان مجلس نیز در این زمینه اظهار نظر کردند که گفت و گوی آنها را با خبرگزاری خانه ملت در ادامه می خوانید:

حسن بیکی: اروپا به دنبال عذرخواهی از تهران است

ابوالفضل حسن بیکی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به صدور قطعنامه عادی سازی روابط اتحادیه اروپا با ایران، اظهار داشت: قطعنامه اخیر اروپا را می تواند از چند منظر مورد بررسی قرار داد، اتحادیه اروپا شرایط مناسبی در اقتصادندارد و با علم به توان و فرصت های اقتصادی در ایران تلاش دارد روابطش را با تهران عادی کند.

نماینده مردم دامغان در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: از سوی دیگر اروپا هر زمان که با فشار آمریکا روابط شان را با ایران سرد کرده اند بعد از مدتی مجبور به عذرخواهی شدند، این قطعنامه نیز نمونه ای از عذرخواهی اروپا در مقابل ایران است.

ابوالفضل حسن بیکی 3406756/4/2016 12:01:30 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606108597653877_Thum.jpgابوالفضل حسن‌بیکی
ابوالفضل حسن بیکی

 

وی گفت: از سوی دیگر ایران یکی از کشورها قدرتمند در زمینه انرژی است و اروپا تلاش دارد برای تامین انژی و امنیت سوخت خود، به ایران نزدیک شود، آنها می دانند دیگر عربستان شریک انرژی خوبی نیست و باید در این زمینه با ایران وارد مذاکره شوند پس ابتدا تلاش دارند روابط شان را گسترش و عادی کنند.

این نماینده تاکید کرد: اروپا برای تامین امنیت خود و سرمایه گذاری در ایران با اهداف اقتصادی قطعنامه ای در زمینه روابط با تهران صادر کرد تا از فضای پسا برجام به نفع خود استفاده کند.

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نیازمندی اروپا به ایران مجدد خود را نشان داد و اتحادیه اروپا با صدور قطعنامه به این مسئله اعتراف کرد.

 

نقوی حسینی: تصویب قطعنامه اتحادیه اروپا؛ نشان بارز شکاف بین اروپا و آمریکا

سیدحسین نقوی حسینی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به قطعنامه اخیر اتحادیه اروپا برای عادی سازی و توسعه روابط با ایران، اظهار داشت: به نظر می رسد اروپایی ها تلاش دارند روابط شان را با ایران در پسا برجام ترمیم کنند، البته این اتفاق پس از شکافی که بین کشورهای گروه 5 رخ داد، شکل می گیرد.

حسین نقوی حسینی 3406756/29/2016 3:40:52 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606106142311221_Thum.jpgحسین نقوی حسینی
حسین نقوی حسینی

 

نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کشورهای اروپایی و به خصوص کشورهایی که در مذاکرات هسته ای پای میز نشسته اند می خواهند که با اجرای برجام روابط ایران با غرب عادی شود و بتوانند تعاملات بیشتر با تهران برقرار کنند.

وی گفت: اما آمریکایی ها با عهد شکنی، بدعهدی و مانع تراشی اجازه نمی دهند برجام به اهداف خود، یعنی بهبود شرایط و روابط،  دست پیدا کند، اما نباید فراموش کرد که جمهوری اسلامی با کشورهای گروه 1+5 مذاکره کرده است و یک کشور نمی تواند مانع اجرای این توافق شود بنابراین از همه اهرم های خود استفاده می کنیم تا کشورهای اروپایی از هویت 1+5 و توافق برجام دفاع کنند.

نقوی حسینی تاکید کرد: به همین جهت مقامات اروپایی و اکنون اتحادیه اروپا  دیدگاه شان را در مقابل ایران تقویت می کنند، قطعنامه ای برای گسترش روابط صادر می کنند تا بعد از برجام  روابط ایران با کشورهای اروپایی عادی شود و از شرایط استراری خارج شویم.

وی اظهار داشت: اعتقاد دارم که قطعنامه اخیر اتحادیه اروپا  در راستای بهبود مناسبات و عادی سازی روابط ایران با کشورهای اروپایی می دانیم که در صورت اجرایی شدن می تواند اثر گذار باشد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: از سوی دیگر قطعنامه اتحادیه اروپا حاکی از شکاف بین اروپا و آمریکا است و بیان کننده آن است که اروپا تلاش دارد مستقل از آمریکا برجام را اجرا و روابطش را با تهران بهبود ببخشد.

 

نوریان: جدایی اروپا از آمریکا خوش باوری است

اردشیر نوریان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به قطعنامه اخیر اتحادیه اروپا برای عادی سازی روابط با تهران، اظهار داشت: قطعنامه پارلمان اروپا گام مثبتی ارزیابی می شود، کشورهای اتحادیه اروپا عضو بازیگران صحنه بین الملل هستند و با توجه به انسجام و همگرایی که در سیاست خارجی دارند اعلام مواضعشان می تواند پر اهمیت باشد.

نماینده مردم شهرکرد در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: باتوجه به اینکه یکی از انتظارات ما در خوزه سیاس خارجی تسهیل و افزایش سطح روابط خارجی کشور است قطعنامه اتحادیه اروپا در این راستا قابل ارزیابی است و امیدوارم هستیم گام های عملی در ادامه به دنبال داشته باشد.

وی گفت: با توجه به رابطه اروپا و مخصوصا بازیگران اصلی از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان با ایالاات متحده این تصور که اروپا مسیر جداگانه ای نسبت به ما اتخاذ کردند تصور خوش باورانه است، آنها در راهبردهایشان با امریکا همراه هستند.

اردشیر نوریان 3406755/31/2016 8:05:10 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/05/201605103298981195_Thum.jpg
اردشیر نوریان

 

نوریان تاکیدکرد: در برخی تحلیل ها می توان گفت که  اروپا توان اتخاذ راهبرد مجزا و مستقل از ایالات متحده در مسائل مهم بین المللی مثل مسائل ایران را ندارد، در هر صورت تصویب قطعنامه را اقدام مثبتی ارزیابی می کنیم که ایران باید از آن استقبال کند.

این نماینده در ادامه به لحن قطعنامه اشاره کرد و گفت: البته ملاحظه ای در قطعنامه وجود دارد، لحن قطعنامه در برخی موارد از عرف بین الملل خارج است به هیچ عنوان اتحادیه اروپا حق ندارد باید و نبایدی برای ایران تعیین کند، باید و نباید جمهوری اسلامی در سیاست خارجی بر اساس قانون اساسی، منویات مقام معظم رهبری  و اهداف و منافع ملی تشکیل می شود، بنابراین هیچ کشوری اجازه دخل  وتصرف در این زمینه را ندارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود اینکه برخی از بندها با لحن نادرست تنظیم شده بود اما مجمع قطعنامه را مثبت ارزیابی می کنیمد و امیدواریم به اقدامات عملی منجر شود./

پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار