خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1403/05/16 - 15:14
  • زمان مطالعه : 12 دقیقه
سرویس : اقتصادی
در بازدید اعضای کمیسیون انرژی از مرکز دیسپاچینگ صنعت برق مطرح شد؛

تصویب قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق نقطه‌عطفی در صنعت برق/اصلاح فرهنگ مصرف؛ نکته کلیدی رفع ناترازی برق

در بازدید اعضای کمیسیون انرژی از مرکز دیسپاچینگ صنعت برق نمایندگان و وزیر نیرو بر موضوعاتی همچون اینکه تصویب قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق نقطه‌عطفی در صنعت برق است و اصلاح فرهنگ مصرف نکته کلیدی رفع ناترازی برق تاکید کردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، رئیس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس صبح امروز(سه‌شنبه، 16 مردادماه) مصادف با یکی از گرمترین روزهای سال با حضور در سازمان توانیر پس از دیدار با وزیر نیرو و معاونان وی از مرکز دیسپاچینگ صنعت برق بازدید کردند.

وزیر نیرو: تصویب قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق نقطه‌عطفی در صنعت برق

بنابراین گزارش، در ابتدای این نشست علی اکبر محرابیان وزیر نیرو با بیان اینکه کمیسیون انرژی نقش تاثیرگذاری در تحقق اهداف کشور در حوزه انرژی داشته است، گفت: به یقین بهره‌برداری از مزیت انرژی می‌تواند گام بلندی برای تحقق اهداف عالی نظام به ویژه در حوزه اقتصادی باشد، اما متاسفانه از این فرصت برای رونق اقتصادی کشور استفاده نمی‌شود، هرچند با تصویب قوانینی همچون قانون مانع‌زدایی از صنعت برق بهبود حاصل شده اما هنوز مسیر ریل تغییر نکرده است.

وی با یادآوری اینکه اتفاقات بسیار خوبی برای صنعت برق در مجلس قبل رقم خورد که نقطه عطفی برای این حوزه محسوب می‌شود، افزود: صنعت برق، صنعتی مملو از افتخار است و به دلیل به کارگیری دانش‌آموختگان برجسته کشور در این صنعت این افتخارات کسب شده است همچنین با تغییر نگاه تعداد قابل‌توجهی بانوان تحصیلکرده و نخبه در این حوزه در صنعت برق به کار گرفته شده‌اند تا جایی که یک بانوی نخبه را برای نخستین بار به عنوان مدیرعامل نیروگاهی کشور انتخاب کردیم و انتصاب بانوان در سطح هیات مدیره‌ها نتایج بسیار مثبتی به همراه داشته است.

وزیر نیرو در ادامه گزارش عملکرد وزارتخانه متبوع خود را در دولت سیزدهم تشریح کرد و گفت: همزمان با آغاز کار دولت سیزدهم علاوه‌بر تنش آبی، اضافه برداشت از منابع آبی، تعدد طرح‌های نیمه تمام نیز وجود داشت اما به دنبال پیگیری برنامه‌ها و اهداف خود در حوزه تامین و عرضه آب، آبرسانی به ظرفیت 700 میلیون مترمکعب محقق و ساخت 30 سد به ظرفیت 5.4 میلیارد مترمکعب پیگیری شد که تاکنون 75 درصد آن محقق شده است.

محرابیان با بیان اینکه طول عمر بسیاری از پروژه‌های کلید زده شده همزمان با پایان دولت شهید رئیسی بود، گفت: متاسفانه پایان زودهنگام دولت آقای رئیسی اجازه به اتمام رساندن این پروژه‌ها را نداد اگرچه اجرای 1984 پروژه رفع تنش آب شرب سبب شد از 239 شهر رفع تنش شود، ضمن آنکه تاکنون به 10 هزار روستای فاقد تاسیسات آبرسانی شده است.

وی اجرایی کردن سند ملی امنیت غذایی، افزایش استفاده از منابع آب نامتعارف (دریا و پساب) جلوگیری از تبدیل آب به مانعی برای پیشرفت فراگیر و صیانت از آب و بهبود شرایط زیست محیطی را ازجمله اهداف نقشه راه آب کشور و تصویب شده در شورای عالی آب عنوان کرد.

ناترازی بیش از 15 هزار مگاواتی از جمله چالش‌های پیش‌روی وزارت نیروی دولت سیزدهم

وزیر نیرو در ادامه به چالش‌های پیش‌روی وزارت نیروی دولت سیزدهم در ابتدای کار اشاره کرد و افزود: ناترازی بیش از 15 هزار مگاواتی، تنوع پایین سبد تولید، شدت بالای مصرف انرژی و... ازجمله این چالش‌ها بودند که برای عبور از آن‌ها جهش قابل‌توجه در توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، تحول مدیریتی با هدف توسعه نیروگاه‌های حرارتی، مشارکت مردم در صرفه‌جویی، ارتقای بهره‌وری و جایگزینی تجهیزات برقی را مدنظر قرار دادیم.

وی با اشاره به برنامه‌های وزارت نیرو در توسعه تولید از برنامه‌ریزی برای احداث 30000 مگاوات ظرفیت نیروگاهی خبر داد و گفت: تاکنون 10382 مگاوات از این برنامه تحقق پیدا کرده است، همچنین 7838 مگاوات نیز به دنبال نیروگاه‌های حرارتی در حال ساخت و 3 هزار مگاوات صنایع جدید محقق می‌شود، بنابراین باید تاکید شود در زمینه توسعه تولید برق پیشرفت 50 درصدی داشته‌ایم.

تورم عامل اصلی ناترازی شکل‌گیری ناترازی در صنعت برق

محرابیان تورم را عامل اصلی ناترازی شکل‌گیری ناترازی در صنعت برق عنوان کرد و گفت: اصلاح گردش مالی در صنعت برق مسئله مهمی است که در راستای آن از ابتدای اردیبهشت سال 1403 امکان انجام تمامی معاملات برق از طریق بورس انرژی فراهم شده است، همچنین تحقق هدف برنامه هفتم در سال اجرای اول برنامه می‌تواند به این اصلاح کمک ویژه‌ای کند.

وزیر نیرو در ادامه با تشکر از کمیسیون انرژی برای تصویب قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، معتقد است این قانون نقطه‌عطفی در صنعت برق است که با نگاه کارشناسی و پیگیری‌های مجدانه کمیسیون انرژی مجلس به سرانجام رسید.

احمدی: ایجاد زیرساخت‌های مهم کشور متکی به توسعه صنعت برق و آب

این گزارش می‌افزاید؛ در ادامه این نشست موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی برگزاری این جلسه را همزمان با تدوین اولویت‌های کمیسیون به دلیل اطلاع از موانع و مشکلات پیش روی صنعت برق بسیار ارزشمند دانست و گفت: زمانی می‌توان اولویت‌های کمیسیون را به درستی تدوین کرد که شناخت کامل به مسائل پیرامون حوزه انرژی داشته باشیم، ضمن آنکه ناترازی شدید برق ضرورت حضور ما را در این روز، در این محل دوچندان کرده است، البته امیدوارم چند روز آینده را -که کشور در پیک مصرف برق قرار دارد- با سلامت پشت سر بگذاریم.

وی با بیان اینکه صنعت برق و آب ازجمله زیرساخت‌های بسیار مهمی هستند که ایجاد زیرساخت‌های دیگر متکی به توسعه آن‌ها است، افزود: اهمیت توسعه آب و برق تا جایی است که مسائل مهم اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و درمانی را نیز در بر می‌گیرد.

بهرامی: ضرورت اولویت دادن به تامین آب شرب مردم توسط وزارت نیرو

طبق این گزارش؛ محمد بهرامی سیف آباد عضو کمیسیون انرژی نیز با اشاره به تاثیر ناترازی آب در ایجاد عدالت اجتماعی، مطرح کرد: اگرچه حوزه انتخابیه بنده شامل شهرهای بویراحمد، دنا و مارگون دارای یک درصد جمعیت کشور است و 10 درصد آب شرب قابل استفاده کشور در استان ما وجود دارد و حتی طی کردن مسیری کمتر از 5 کیلومتر می‌توان آب را در اختیار مردم این منطقه قرار داد اما درصد قابل توجهی از روستاها و شهرهای ما با تنش آبی روبرو هستند، این در حالی است که باید تامین آب شرب مردم در اولویت وزارت نیرو باشد اما متاسفانه تامین آب کشاورزی و صنایع مناطق دیگر به این مهم ترجیح داده می‌شود.

سیداسماعیل حسینی: ضرورت اصلاح فرهنگ مصرف؛ نکته کلیدی رفع ناترازی برق

همچنین سید اسماعیل حسینی به عنوان دیگر عضو کمیسیون انرژی با تاکید بر ضرورت کنترل مصرف، گفت: به یقین نکته کلیدی این است که به هر میزان که تولید کنیم، باز هم مصرف می‌شود لذا مسئله اصلی این روزهای ناترازی انرژی کشور ضرورت اصلاح فرهنگ مصرف است، همچنین باید مشخص شود وزارت نیرو برای اصلاح قیمت‌ها چه برنامه‌ای دارد.

 

رشیدی: انتقاد به مصرف  35 هزار مگاواتی برق توسط کولرها

در ادامه محمد رشیدی نیز با طرح این پرسش که برای بهینه‌سازی مصرف چه اقداماتی انجام شده؟، اضافه کرد: به عنوان مثال برای کاهش مصرف کولرهای گازی -که به گفته وزیر 35 هزار مگاوات فقط از این مسیر انرژی مصرف می‌شود- باید اقدامات اساسی انجام داد چراکه این میزان از مصرف انرژی توسط کولرها قابل قبول نیست و مشابه چنین مسئله‌ای در هیچ جای دنیا دیده نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه باید با هدف تعیین‌تکلیف تولید انرژی توسط واحدهای صنعتی اقدامی جامع میان وزارتین نیرو و صمت صورت بگیرد، گفت: همچنین در حوزه تقسیمات، دو سامانه گرمسیری و سردسیری وجود دارد که در سامانه گرمسیری تخصیص‌ها کاملا ناعادلانه است و در سامانه سردسیری -که ازجمله تاکیدات مقام معظم رهبری بوده- تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.

مرادی: تامین آب جزیره قشم قول زمین مانده وزیر نیرو

در ادامه احمد مرادی عضو کمیسیون انرژی به موضوع تامین آب جزیره قشم به عنوان بزرگترین جزیره منطقه اشاره کرد و خطاب به وزیر نیرو، گفت: شما قول تامین آب این جزیره را تا قبل از پایان عمر دولت داده بودید اما تاکنون اتفاقی نیفتاده است، همچنین با وجود آنکه چندین سال از کلنگ‌زنی نیروگاه 1200 مگاواتی مشترک میان ایران و روسیه می‌گذرد اما در راستای توسعه و ساخت این نیروگاه اقدامی صورت نگرفته است.

وی با اشاره به مشکلات پیرامون سیم‌های کابل همچون فرسودگی آن‌ها در سراسر کشور و تعهدات وزارت نیرو در اصلاح این سیم‌ها، افزود: سیم‌های کابل استان هرمزگان وضعیت خوبی ندارند، ضمن آنکه در برنامه پنجم توسعه وزارتین نیرو و جهاد کشاورزی متعهد شدند که چاه‌های کشاورزی را برق‌دار کنند اما اتفاق قابل‌ملاحظه‌ای نیفتاده و کشاورزان از این لحاظ وضعیت خوبی ندارند.

نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی افزود: همچنین طبق برنامه ششم توسعه باید 30 درصد تولید آب از طریق آب‌شیرین‌کن‌ها صورت بگیرد که خوشبختانه این قانون تا حدودی محقق شده اما باید با جدیت ادامه پیدا کند به طوری که مردم تغییرات را ملموس ببینند.

فتح‌الله حسینی: ضررهای بسیار اقتصادی و معیشتی پیرامون قطع برق چاه‌های آب کشاورزان

این گزارش می افزاید؛ فتح‌الله حسینی دیگر عضو کمیسیون انرژی نیز، گفت: اگرچه مدیریت برق در سال جاری توسط وزارت نیرو اقدام قابل‌توجه است اما قطع برق چاه‌های آب کشاورزان ضررهای بسیار معیشتی برای آن‌ها به همراه داشت، بنابراین باید پرسید آقای وزیر آیا شما یک بار با حضور در میان کشاورزان حاضر به  عذرخواهی از آن‌ها شده‌اید؟، همچنین استان‌های عادی که وضعیت گرمسیری و سردسیری آن‌ها مشخص نیست در تخصیص آب بلاتکلیف مانده‌اند لذا باید پرسید چرا به اعتراضات مردمی توجه نمی‌کنید؟.

وی ادامه داد: به عنوان مثال به 11 هزار هکتار زمینی -که هیچ نوع شرایط کشت در آن وجود ندارد -آب تخصیص داده شده است اما در عین حال 70 هزار هکتار زمین آماده کشت بدون آب مانده‌ لذا خواهشمندم هرچه سریع‌تر به این مهم رسیدگی شود.

سپهوند: انتقاد از عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق و نیروگاه‌های سیکل ترکیبی خرم‌آباد

در ادامه رضا سپه‌وند با انتقاد از عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق و نیروگاه‌های سیکل ترکیبی خرم‌آباد که مانع از توسعه صنعت برق این استان شده است، گفت: همچنین تجدیدنظر در سهم آب مناطق گرمسیر مسئله مهمی است که وزارت نیرو باید مورد بررسی قرار دهد.

این نماینده مجلس از وزیر نیرو خواست درباره وضعیت رودخانه هیرمند و نتیجه مذاکرات با طالبان و وضعیت آب‌های مرزی ایران با دیگر کشورها همچون ترکیه توضیح دهد.

عزیزی: انتقال آب بین‌استانی یکی از عوامل اصلی خشکی بسیاری از منابع کشور

همچنین حمیدرضا عزیزی فارسانی انتقال آب بین‌استانی را یکی از عوامل اصلی خشکی بسیاری از منابع کشور عنوان کرد و گفت: متاسفانه سرطان رتبه سوم مرگ و میر در کشور است که نمی‌توان از نقش کیفیت آب در این رابطه چشم‌پوشی کرد، بنابراین افزایش کیفیت آب مسئله مهمی است که باید جزو اولویت‌های وزارت نیرو باشد.

کعب عمیر: ضرورت افزایش سهمیه الگوی مصرف شوش به عنوان گرم‌ترین شهر جهان

همچنین محمد کعب عمیر گفت: طبق سهمیه الگوی مصرفی که برای خرداد تا شهریورماه مصوب شده است، 300 کیلووات ساعت برق به ویژه به استان خوزستان تعلق گرفته اما با توجه به درجه حرارت بالای 50 درجه شهرستان شوش و به عنوان گرمترین شهر جهان که البته این گرما هزینه‌های سرسام‌آوری به مردم تحمیل می‌کند باید سهمیه 300 کیلوواتی این استان به 600 کیلووات تغییر یابد.

وی با بیان اینکه بسیاری از پروژه‌های پست برق استان خوزستان پیشرفت فیزیکی قابل توجهی نداشتند، گفت: نیروگاه شوش همچنان بلاتکلیف مانده است و تمام پروژه‌های فاضلاب استان خوزستان تعطیل شده‌اند.

سنگدوینی: به خطر افتادن امنیت غذایی کشور با قطع برق چاه‌های برق کشاورزان استان گلستان

رمضانعلی سنگدوینی نیز به عنوان دیگر عضو کمیسیون انرژی با تأکید بر اینکه اصطلاحا 36 روز امنیت غذایی کشور توسط کشاورزان استان گلستان تأمین می‌شود، گفت: قطع برق چاه‌های کشاورزی علاوه‌بر آنکه کشاورزان را با مشکلات زیادی روبرو می‌کند، امنیت غذایی کشور را نیز مختل خواهد کرد.

وی ادامه داد: بحث شیرین‌سازی آب باوجود آن که مجوز آن داده شده است هنوز اجرایی نشده در حالی که درصورت تحقق این مهم آب چندین شهر تأمین خواهد شد، لذا خواهمشندم دستورات لازم برای تحقق این مهم صادر شود.

مظلومی: توزیع؛ مشکل اصلی آب در کشور

محمدطلا مظلومی در ادامه با بیان اینکه مشکل اصلی آب در کشور مرتبط با توزیع آن است، گفت: همچنین رهاسازی بسیار بالای آب از سدها در آینده و در فصل پاییز برای ما مشکل ایجاد خواهد کرد لذا هرچه سریعتر برای این مسئله فکری شود.

همتی: نباید با اقدامات خود منجر به وارد آمدن خسارت به کشاورزان شویم

در ادامه عبدالحسین همتی سراپرده نیز با بیان اینکه ارائه تسهیلات به نیروگاه‌های خورشیدی درصد سرمایه‌گذاری در این حوزه را افزایش خواهد داد، مطرح کرد: قطع آب چاه‌های کشاورزی در استا‌ن‌های مختلف به دلیل ناترازی برق انجام می‌شود اما هر بار قطع و وصل برق چاه‌هایی که عمق آنها 300 متر است آسیب‌های بسیاری برای پمپ‌های‌شان به دنبال دارد، بنابراین نباید با اقدامات خود منجر به وارد آمدن خسارت به کشاورزان شویم.

مختار: ایجاد مشکلات بسیار برای تولیدکنندگان به دلیل عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان

در ادامه جلیل مختار با بیان اینکه عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان که به حدود 36 همت می‌رسد مشکلات بسیاری برای آن‌ها ایجاد کرده، گفت: همچنین باید یکسری جرائم به تولیدکنندگان پرداخت شود چراکه در غیر این صورت با بحران صنعت برق روبرو خواهیم شد.

وی افزود: بحث استنکاف از اجرای قانون در توانیر و شبکه برق ایراد دیگری است که باید به آن پرداخته شود.

موسوی: ضرورت اجرای عدالت در توزیع برق و تقسیم خاموشی‌ها

همچنین سید موسی موسوی با بیان اینکه به حوزه انتخابیه وی با دارا بودن تمامی شاخص‌ها عسلویه به لحاظ گرما و تجربه گرمای بالای 50 درصد باز هم مرتباً در ساعاتی از شبانه‌روز خاموشی داده می‌شود، گفت: اجرای عدالت در توزیع برق و تقسیم خاموشی‌ها و رسیدگی به شهرهایی همچون لامرد و مهر که جزء شهرستان‌های گرمسیر به شمار می‌آیند ازجمله ضروریاتی است که وزارت نیرو باید به آن توجه کند./

پایان پیام 

  • کد خبر : 381765
مریم احمدی
خبرنگار

مریم احمدی

آخرین اخبار