خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/01/08 - 16:08
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
سرویس : سیاسی
رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس با اشاره به راهبرد تحول در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی

توجه به حفظ محیط‌زیست و منابع‌طبیعی از مهم‌ترین مولفه‌ها و الزامات تحول است

رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس یکی از مهمترین مولفه‌ها و الزامات تحول را توجه به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی برای ایجاد پیشرفت پایدار دانست و گفت: اولین گام برای پیشرفت پایدار، حتما تدوین ارزش گذاری اقتصادی محیط زیست و توجه به نظام یکپارچه حکمرانی آب خواهد بود.

سمیه رفیعی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت ایجاد تحول برای رسیدن به ایران قوی، گفت: فرمایشات رهبری در حرم رضوی به لحاظ شاخص‌های حکمرانی جامع و کامل بود، ایشان علاوه بر اینکه به بیان نقاط ضعف و کوتاهی‌ها اشاره کردند، راهکارها را هم به خوبی عنوان کردند. ما در زمینه بروکراتیک نیازمند یک دگرگونی و انقلاب هستیم و این اتفاق باید بیفتد تا تحول رخ دهد.



مردم به انقلاب بروکراتیک نیاز دارند



رئیس فراکسیون محیط‌ زیست مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: مردم به انقلاب بروکراتیک نیاز دارند به جهت اینکه در بسیاری از فرایندهای روزمره زندگی خصوصا تولید کننده‌ها و بخش مولد جامعه در حوزه اقتصاد و دیگر حوزه‌ها دچار خشونت‌های بروکراتیک هستند و نمی‌توانند کار را با سهولت انجام دهند.



اصلاح نظام بودجه‌ریزی از مهم‌ترین شاخص‌های انقلاب بروکراتیک



وی با بیان اینکه انقلاب بروکراتیک نیازمند شاخص‌ها و الزاماتی است که مجلس و دولت باید به صورت عملیاتی انجام دهند، افزود: یکی از مهم ترین شاخص ها نظام بودجه‌ریزی و بودجه نویسی کشور است. نقطه شروع این تحول نیز نظام بودجه ریزی است، متاسفانه قوانین بودجه یکساله بعضا در راستای قوانین بالادستی خود و حتی در راستای قانون برنامه توسعه یا برخی قوانین دائمی نیستند که این امر را می‌توان در حوزه حفظ محیط زیست و منابع طبیعی هم شاهد بود.



رفیعی در ادامه یادآور شد: همانطور که موسسه‌های شاخص بین‌المللی اعلام می‌کنند؛ یکی از مولفه‌های اقتدار و امنیت پایدار کشورها، میزان برخورداری از منابع طبیعی است؛ منابع طبیعی به خصوص در کشور ما زمینه اقتصاد و رشد پایدار جامعه است و برخورداری از منابع طبیعی می‌تواند بسیاری از کارهای ما را در حوزه پیشرفت، تسهیل کند ولی بعضا نگاه‌های کوتاه مدت به جای نگاه بلند مدت و راهبردی مشکل آفرین شده است.



عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس یازدهم تصریح کرد: نگاه‌های کوتاه مدت به این معنی که بدون در نظر گرفتن آورده یک اکوسیستم و زیست گاه در بلند مدت و برای پایداری کشور، طرح های کوتاه مدت مخرب را دنبال می‌کنیم که شاید طی 5 یا 10 سال بتواند آورده اقتصادی داشته باشد اما طول عمر مفید این طرح‌ها طولانی مدت نخواهد بود و بعد از آن با صرف هزینه و نارضایتی مردم باید ادامه پیدا کند و مصداق بارز آن دریاچه ارومیه است.



وی ادامه داد: طرح‌های پیرامون دریاچه ارومیه با هدف رونق کشاورزی و تغییر  نوع کشت اجرا شد اما همه این طرح‌ها سبب شد دریاچه ارومیه به صورت واضح دچار خشکی شود و نهایتا دولت مجبور به هزینه کرد شد تا امکان زیستن در آن مناطق پابرجا بماند.



وی افزود: در بحث حکمرانی یکپارچه منابع طبیعی مانند «آب» هم دچار مشکل هستیم؛ در بعد قانون‌گذاری برای مساله آب، قوانین خوب و کاملی داریم، سیاست‌های کلی آب فوق العاده هستند اما قوانین کوتاه مدتی نیز تدوین شدند که برخی مقررات، بخشنامه‌ها و  آیین نامه های آن برخلاف سیاست کلی تدوین و نهایتا اجرا شدند. به عنوان مثال در بحث هزینه درآمدهای قانون بودجه مصوب شد که آب بیشتر بفروشیم تا درآمد جاری دولت بیشتر شود. این موضوعات حکمرانی یکپارچه در سیاست‌های کلی آب را تحت شعاع قرار داده و مخدوش میکند.



مساله «آب» یکی از زیرساخت‌های لازم برای داشتن ایران قوی است



رفیعی تاکید کرد: یکی از زیرساخت‌های لازم برای داشتن ایران قوی و حرکت به سمت مانایی و پیشرفت مساله «آب» است اما در مدیریت منابع آبی دچار خطاهای راهبردی و نگاه کوتاه مدت هستیم و تحول تا زمانی که ارزش «آب» را واقعی نبینیم، رخ نمی‌دهد. مصداق بارز دیگر تحول در حوزه پتروشیمی و معادن است.



این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با یادآوری برخورداری کشورمان از منابع معدنی، گفت: در این زمینه متاسفانه مکرر خام فروشی رخ می‌دهد بدون اینکه ارزش افزوده‌ای ایجاد کنیم البته اتفاقات خوبی در طول سال‌های گذشته افتاده اما کافی نیست. به عنوان مثال در تولید فولاد هزینه تخریب محیط زیست یا هزینه واقعی انرژی و آب لحاظ نمی‌شود.



تحول در حوزه ارزش گذاری اقتصادی محیط زیست لازمه رسیدن به اقتصاد پایدار است



وی با بیان این که هزینه تخریب محیط زیست در کشور ناچیز است افزود: توجه به ارزش گذاری محیط زیست و منابع طبیعی خصوصا آب و هزینه های انرژی در کشور ضروری است بنابراین یکی از گلوگاه هایی که باید تحول در آن رخ دهد، ارزش گذاری اقتصادی محیط زیست است زیرا زمانی اقتصاد ما پایدار و مانا خواهد شد و پیشرفت بر پایه اقتصاد پایدار می شود که محیط زیست و بستر تولید سالم و مطابق توان تولید باشد.



نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس تصریح کرد: ایران قوی را مردم قوی باید بسازند اما اکثر مردم از فعالیت معادن و بهره برداری آن در اطراف روستاهای خود ناراضی هستند زیرا محیط زیست را تخریب کردند و مردم محلی در آن سهمی ندارد و تنها عده ای منافع دارند لذا در دراز مدت مردم و کشور آسیب می‌بینند.



توجه به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی از الزامات تحول است



رفیعی معتقد است: اگر قرار باشد الزامات تحول برای رسیدن به ایران قوی تدوین شود، یکی از مهم ترین مولفه‌ها، توجه به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی برای ایجاد پیشرفت پایدار است و اولین گام ها برای برداشتن به سمت پیشرفت پایدار، حتما تدوین ارزش گذاری اقتصادی محیط زیست و توجه به نظام یکپارچه حکمرانی آب خواهد بود به نحوی که قوانین یکساله و در بعد بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌ها یکپارچکی حفظ شود.



مسئولان دولتی و مجلسی باید واقعی‌تر قانون بنویسند و اجرا کنند



وی یکی از مسائل در این زمینه را رشد آلودگی‌ها دانست و گفت: در زنجیره حفظ سلامت مردم و محیط زیست، باید سرمایه گذاری در  حلقه اول زنجیره یعنی عدم تولید آلایندگی انجام شود ولی  سرمایه‌گذاری یا ناقص انجام شده یا اصلا سرمایه‌گذاری صورت نمی‌گیرد لذا مجبور می شویم در انتهای زنجیره که هزینه های سنگینی در بحث درمان داشته باشیم، البته ناراحتی و نگرانی مردم که با هیچ قیمتی جبران نمی شود را نیز، باید لحاظ کرد. بنابراین در بحث تحول باید تمام موارد را به صورت جامع ببینیم در غیر این صورت دچار خطا خواهیم شد. باید مسئولان در دولت و مجلس آینده نگرانه، کلان تر و واقعی تر، قانون نوشته و اجرا نمایند./



پایان پیام

  • کد خبر : 359250
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار