خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1400/02/15 - 21:34
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
سرویس : اجتماعی
رفیعی:

تراژدی غمگین قطع درختان در قالب قاچاق چوب هر ساله تکرار می‌شود

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نسبت به قطع درختان در سایه افزایش قاچاق چوب انتقاد کرد.

سمیه رفیعی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از رشد قاچاق چوب در سال ۹۹ نسبت با ۹۸ گفت: بر اساس آمار یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع وآبخیزداری کشور، میزان کشفیات قاچاق چوب در سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۵ درصد افزایش داشته است و به حجم ۶۵۰۰ مترمکعب می‌باشد. با توجه به تشکیل ۶۳۵۰ پرونده قاچاق و چنانچه هر پرونده را مربوط به یک قاچاقچی بدانیم، سهم هر قاچاقچی حدود ۱ متر مکعب چوب خواهد بود که نشان می‌دهد نوع درخت و نوع چوبی که مورد قاچاق قرار گرفته است، قطع درختان کهنسال و قطور نبوده و می‌تواند بیشتر به درختان کم قطر و یا هیزمی و.... باشد به احتمال زیاد به جنگل‌های خارج از شمال مربوط است! لازم بذکر است این میزان قاچاق چوب فقط مربوط به جنگل‌های شمال نبوده و کل ایران را شامل می‌شود. ولیکن تفکیکی در این خصوص که چه میزان از این قاچاق چوب، مربوط به جنگل‌های شمال و چه میزان مربوط به زاگرس و نقاط دیگر کشور است، صورت نگرفته است.











قطع درختان تهران


نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم افزود: البته این میزان با ارقام واقعی فاصله دارد و در مورد آمار واقعی قاچاق در یکی دو سال اخیر ایده متقنی وجود ندارد و نیازمند بررسی است. در این جا ذکر این نکته ضروری است که افزایش کشفیات قاچاق در سال ۹۹ الزاما بار منفی ندارد و این مسئله می‌تواند نشان‌دهنده نظارت و کنترل بهتر نسبت به سال‌های قبل باشد! 



رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این میزان قاچاق در قیاس با ۵۰۰ هزار متر مکعب بهره برداری که به صورت قانونی در آخرین سال بهره برداری انجام شده است و ۲ میلیون متر مکعب در سال‌های دورتر، قابل توجه است.



قاچاق با بهره برداری؟



رفیعی یاد آور شد: سوالات متعددی برای تراژدی قطع درختان مطرح می‌شود به فرض مثال آیا تنفس در جنگل‌های شمال باعث قاچاق شده است؟ اگر ۶۵۰۰ متر مکعب قطع درختان، این‌گونه دوستان مدافع بهره‌برداری را نگران کرده ( که البته برای موافقان تنفس جنگل نیز جای نگرانی دارد) چگونه قطع بیش از ۲ میلیون مترمکعب در سال‌های گذشته و این اواخر به میزان ۵۰۰ هزار مترمکعب در سال که به اسم طرح جنگلداری از جنگل‌های شمال انجام‌ می‌گرفت موجب نگرانی نبوده است؟! آیا برای جلوگیری از قطع ۶۵۰۰ متر مکعب می بایست اجازه داد که ۵۰۰ هزار مترمکعب درخت قطع گردد؟



در بسیاری از نقاط دنیا، قطع و بهره برداری تجاری از جنگل‌های طبیعی انجام نمی‌شود ولی در کشور ما به بهانه قاچاق چوب می‌خواهند دوباره بهره برداری از جنگل‌های شمال را انجام دهند.



نماینده مردم در مجلس یازدهم خاطرنشان کرد: اگر چه حتی همین میزان قاچاق چوب نیز به شرایط مختلف حال حاضر جامعه از مباحث اقتصادی و اجتماعی گرفته تا مشکلات اجرا و مدیریت مربوط می‌شود و نه به قانون تنفس جنگل،بر اساس بند ف ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه، از سال سوم برنامه می بایست هرگونه بهره برداری چوبی قطع می‌شد که وزیر وقت جهاد به دلیل وضعیت بحرانی جنگل‌ها از سال ۹۵ دستور قطع بهره برداری را صادر نمود.لازم بذکر است در بسیاری از نقاط دنیا، قطع و بهره برداری تجاری از جنگل‌های طبیعی انجام نمی‌شود. ولی در کشور ما به بهانه قاچاق چوب می‌خواهند دوباره بهره برداری از جنگل‌های شمال را انجام دهند.به نظر می‌رسد ضروری است یک نهاد مستقل جنگل‌های ایران را از نظر وسعت و کیفیت و میزان زادآوری و همچنین آمار دقیق قاچاق بررسی کند.



رئیس فراکسیون محیط زیست در مورد ​علل افزایش قاچاق چوب به خانه ملت گفت:جلوگیری و کنترل قاچاق چوب از درختان جنگلی که در گستره وسیع در معرض دستبرد و قطع غیرمجاز قرار دارند در زمره اقدامات حفاظتی است. ماموریت حفاظت، از وظایف اصلی و نخستین سازمان جنگل ها، مراتع وآبخیزداری کشور است که در قوانینی چند به آن اشاره شده است.



نماینده مردم تهران تصریح کرد: ضعف مدیریت و برنامه ریزی، عدم بهره گیری از فناوری‌های نوین و دیده بانی هوشمند، عدم بکارگیری و مشارکت سازمان‌های مدنی،جوامع محلی و نهادهایی مانند بسیج، ضعف امکانات و تجهیزات یگان حفاظت، عدم ویژن طرح جامع حفاظت ۱۰۳ حوزه جنگلی شمال(حدود ۲ میلیون هکتار عرصه جنگلی شمال به ۱۰۳ زیر حوزه از آستارا تا گلیداغی تقسیم می‌شود. برای هر زیر حوزه بر مبنای ارزیابی توان اکولوژیک یک چشم انداز و نقشه راه تعریف می‌شود)، فقدان استراتژی ارتباطات و تبلیغات، شرایط اجتماعی و اقتصادی مردم و مجاورین مناطق جنگلی و موضوعات نیازمندی،عدم نظارت بر کارگاههای چوب بری و کوره های زغال گیری وجود نیروهای سست عنصر درون سیستم، از عمده دلایل قاچاق چوب محسوب می شوند.



رفیعی با اشاره به قاچاق چوب و وابستگی آن به معیشت اهالی منطقه گفت: قاچاق چوب‌ در شمال کشور در کارگاهها چوب و نجاری‌ها مصرف می‌شود و قسمتی نیز از استان خارج می‌شود حدود ۸۸ در صد چوب آلات و خمیر کاغذ، وارداتی است و صنایع بزرگ از این منابع برای تولید استفاده می‌کنند. در غرب کشور و در مناطق دور دست ممکن است هنوز برخی از جوامع محلی از کوره های زغال برای معیشت استفاده کنند.



نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس ادامه داد:در مورد فرهنگ سازی، هیچگونه برنامه هدفمند رسانه‌ای و تبلیغاتی وجود ندارد که ضروری است برنامه فرهنگ سازی و تبلیغی در دو فاز کوتاه مدت و بلند مدت طراحی شود. در مقطع کوتاه مدت با هدف بازدارندگی و ایجاد موج با همکاری شبکه‌های سیمای استان‌های شمالی، مستندات تصویری کوتاه تهیه گردد. با توجه به اینکه گلوگاههای قاچاق چوب به خوبی شناخته شده‌اند و کارمندان منابع طبیعی شمال به خوبی به آن واقفند، می‌توان مبارزه با قاچاق چوب را با جلوگیری از قاچاق در گلوگاهها و همچنین میزگردهای تحت عنوان مسئولیت اجتماعی در قبال قاچاق چوب و قطع درختان و کمپین مردمی شروع کرد وبرنامه های بلند مدت فرهنگی را نیز با مشارکت دست اندرکاران تنظیم نمود.



بیشتر بخوانید:





رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در مورد قوانین موجود در جلوگیری از تخریب جنگل‌ها و مراتع خاطرنشان کرد: قوانین متعددی در خصوص جلوگیری از تخریب منابع طبیعی وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به سند بالادستی سیاست‌های ابلاغی، قانون ملی شدن جنگل‌ها، قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع، قانون واگذاری اراضی در جمهوری اسلامی، قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و احکام و تکالیف برنامه‌های پنجساله اشاره نمود./ 



پایان پیام



 

  • کد خبر : 318661
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار