خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/03/29 - 10:57
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
سرویس : اجتماعی
در نشست مشترک کمیته‌های زنان و خانواده و آسیب‌های اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس انجام شد؛

بررسی اقدامات انجام شده پیرامون آموزش‌های قبل، حین و پس از ازدواج توسط دستگاه‌ها

نشست مشترک کمیته‌های زنان و خانواده و آسیب‌های اجتماعی کمیسیون اجتماعی به منظور بررسی اقدامات انجام‌شده در خصوص آموزش‌های قبل، حین و پس از ازدواج توسط دستگاه‌های مختلف برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، نشست مشترک کمیته‌های زنان و خانواده و آسیب‌های اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی عصر دیروز (یکشنبه ۲۸ خردادماه) با حضور فاطمه قاسمپور رئیس کمیته زنان و خانواده و فاطمه رحمانی عضو کمیسیون اجتماعی و نمایندگانی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و ورزش و جوانان، سازمان صدا و سیما، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی کشور، سازمان بسیج مستضعفین، سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم به منظور بررسی اقدامات به عمل آمده در خصوص آموزش‌های قبل، حین و بعد از ازدواج توسط دستگاه‌های مختلف برگزار شد.



فاطمه قاسم پور رئیس کمیته زنان و خانواده که ریاست این جلسه را برعهده داشت گفت: آموزش‌های قبل، حین و پس از ازدواج هم در بند (ج) ماده ۱۰۲ برنامه ششم توسعه آمده، هم ستاد ملی زنان و خانواده مصوبه ای در این رابطه داشته و هم در ماده 38 قانون جوانی جمعیت بدان اشاره شده است و آسیب شناسی نحوه اجرایی شدن این اقدامات توسط دستگاه ها اقدام مهمی برای برنامه هفتم توسعه است.











جلسه کمیته آسیب های اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی


نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: ما یکسال و نیم قبل نشستی با دستگاه های مختلف پیرامون برخی چالش ها در این حوزه برگزار کردیم و هم اکنون که در لحظات پایانی اجرای قانون برنامه ششم توسعه هستیم مهم بود که به آسیب شناسی این بحث بپردازیم تا در برنامه هفتم توسعه به بهترین نحو پیگیری شود. بنابراین در این راستا کمیسیون اجتماعی مکاتبه ای با دستگاه ها داشته و از دستگاه‌ها خواسته شد تا گزارش اقدامات خود، چالش ها و پیشنهاداتشان در این زمینه بهبود روند ارائه خدمات آموزشی در این حوزه را ارائه دهند.



وی در ادامه تاکید کرد که تدوین محتوای آموزشی به ویژه توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این حوزه مقوله بسیار مهمی است که باید به طور جدی دنبال شود.



قاسمپور خاطرنشان کرد: اینکه وزارت بهداشت در این حوزه همراهی لازم را داشته قابل توجه است اما باید اقدامات بیشتری در یکسال و نیم گذشته انجام می‌شد. از سوی دیگر عدم توافق در بحث محتوای آموزشی در این حوزه امری نگران کننده است.



این نماینده مردم در مجلس یازدهم، بیان کرد: متاسفانه گزارش ها نشان می دهد دایره آموزش های قبل و بعد از ازدواج محدود است و در عمل فقط آموزش حین ازدواج به دلیل شمولیتی که دارد، برای طیف وسیعی ارائه می شود اما کیفیت و میزان اثربخشی این خدمات آموزشی نیز مشخص نیست.



رئیس کمیته زنان و خانواده کمیسیون اجتماعی مجلس در پایان از حاضران خواست تا گزارش عملکرد خود در این حوزه را ناظر بر تکالیفی که بر اساس قوانین و دستورالعمل ها برعهده دارند تا هفته آینده به کمیسیون ارائه دهند.

 



فاطمه رحمانی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، گفت: اقدامات انجام شده و تلاش‌هایی که در این حوزه صورت گرفته و تغییر رویکردی که اتفاق افتاده، قابل تقدیر است اما با آنچه هدف گذاری شده بود فاصله بسیاری دارد.











جلسه کمیته آسیب های اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی


نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: مهمترین موضوعات کنونی در این حوزه مربوط به تولید محتوا است کما اینکه نحوه فعالیت اساتید و مشاورانی که باید بر محتوای دروس آموزشی تسلط داشته باشند، قابل قبول نیست و با آنچه مدنظر بود فاصله زیادی دارد و تاکنون مقدماتی که در این زمینه فراهم شده به تولید محتوا منتهی نشده است.



این نماینده مردم در مجلس یازدهم، یادآور شد: اگر با این شیوه و سرعت در این زمینه پیش برویم مسیر جامعه و برنامه‌ریزان یکی نبوده و به هدف واحدی دست پیدا نخواهیم کرد بنابراین لازم است اقدامات در این حوزه منسجم‌تر، جدی‌تر و با سرعت بهتری دنبال شود و به لحاظ تعداد مخاطب نیز فراگیری بیشتری داشته باشد.



عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: آمارهای ارائه شده در این نشست پیرامون نحوه ارائه خدمات آموزشی و مشاوره‌ای در این حوزه به نسبت جامعه هدف مطلوب نیست و می‌طلبد عملکردها هم در رابطه با فعالیت اساتید و مشاوران و هم تولید محتوا و هم سرعت ارائه خدمات مورد بازنگری قرار گیرند.



گزارش دستگاه‌ها از اقدامات انجام شده در این حوزه 



در ادامه این نشست نمایندگان دستگاه‌های حاضر به ارائه گزارش از اقداماتی که در این حوزه داشته‌اند، پرداختند.



حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به عنوان مهمترین محور برای انجام فعالیت‌ها در ارائه خدمات آموزش قبل، حین و پس از ازدواج توسط این وزارتخانه مدنظر قرار گرفته است، افزود: ما آموزش در این زمینه را از سال 72 با بهداشت جنسی آغاز کردیم و برای 6 ساعت آموزش برنامه‌ریزی شد و این آموزش ها در سال 1400 به دلیل افزایش محورها افزایش یافت اما ارزیابی ها نشان می دهد در سال 1401 به نسبت سال 1400 تعداد ازدواج 9/3 کاهش یافته و میانگین سن آقایان برای ازدواج 28 سال و خانم ها به 23/5 رسیده است.



وی تصریح کرد: ما همچنان برنامه های خود در این حوزه را از طریق دانشگاه‌های علوم پزشکی به طور جدی پیگیری می‌کنیم و سلامت جنسی و باروری، اخلاق، احکام و حقوق زوجین و مهارت‌های زندگی خانوادگی را به عنوان محورهای اصلی در این حوزه مشخص کرده‌ایم.



وی در ادامه ضمن ارائه گزارش از نحوه هزینه‌کردها برای آموزش زوجین در 450 مرکز مستقر در دانشگاه های علوم پزشکی تاکید کرد که برنامه ریزی کرده اند تا این آموزش ها را در قالب الکترونیکی ارائه دهند.



و اما نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حاضر در این نشست نیز با بیان اینکه این وزارتخانه در این حوزه 6 هدف اصلی را تعیین کرده است افزود: ما در این حوزه از ظرفیت ماده 36 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت استفاده و بر اساس آیین نامه تاسیس مراکز مشاوره را اصلاح و ابلاغ کردیم.



وی در ادامه از رصد و پایش ازدواج دانشجویی و برگزاری 60 هزار جلسه مشاوره در این حوزه، انتشار نشریات الکترونیکی و تهیه فیلم های آموزشی به عنوان اقدامات این وزارتخانه در خصوص ارائه خدمات آموزش قبل، حین و پس از ازدواج یاد کرد.



نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به موانع و مشکلاتی که در این مسیر با آنها مواجه بوده اند، خاطرنشان کرد: منابع مالی جهت تامین حق الزحمه اساتید، عدم تخصیص بودجه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، 20 درصد کلاس ها نیازمند اعتبار جهت استانداردسازی بودند، عدم تخصیص بودجه جهت خرید تجهیزات آموزش و عدم تخصیص بودجه برای آموزش مربیان ازدواج در دوره آموزش«هادیان زندگی» از جمله موانع و مشکلاتی بودند که باعث کندی این روند شده‌اند.



نماینده وزارت ورزش و جوانان هم با بیان اینکه برنامه های این وزارتخانه در این حوزه بر اساس برنامه ششم توسعه بوده است افزود: بر اساس قانون ما متولی برگزاری کارگاه ها و دوره های قبل، حین و پس از ازدواج هستیم ضمن اینکه در یکسال گذشته اطلس ازدواج و طلاق کشور را به تفکیک شهرستان در دوره‌های 10 ساله تدوین و خدمات این حوزه را طبق این اطلس ارائه دادیم.



وی در ادامه از اجرای طرح تربیت راهنمای خانواده «حدیث زندگی» و انتشار 3 جلد محتوای آموزشی و راه‌اندازی سامانه همراه به عنوان اقدامات این وزارتخانه در این حوزه یاد کرد.



نماینده وزارت ورزش و جوانان همچنین تاکید کرد که آمارهای ارائه شده توسط دولت قبل پیرامون برگزاری کارگاه‌های آموزشی در این حوزه خلاف واقع بوده‌اند اما ما در دولت سیزدهم اقدام به برگزاری 7277 کارگاه کرده همچنین ما تعامل خوبی در حوزه تربیت استاد و تولید محتوا با دستگاه‌هایی که در قانون تاکید شده بود که در این زمینه با آنها همکاری داشته باشیم، داریم.



نماینده حوزه زنان وزارت آموزش و پرورش نیز که مسئولیت دبیر قرارگاه جوانی جمعیت را هم برعهده دارد با اشاره به اقدامات این وزارتخانه در حوزه آموزش قبل، حین و پس از ازدواج افزود: ما 2 وظیفه ذاتی خود در این حوزه را در جهت ارتقاء سطح آگاهی و مسئولیت پذیری دانش آموزان براساس سند تحول بنیادین دنبال کردیم و آموزش سواد زندگی با رویکرد مسیر خوب زیستن را بر اساس فرهنگ ایرانی-اسلامی طراحی و اجرا کردیم.



وی در ادامه از ایجاد بستر برای ادامه تحصیل دختران پس از ازدواج طبق ماده 69 آیین نامه اجرایی آموزش و پرورش و اجرای مواد 33 و 34 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و تربیت مربیان مدیریت خانواده و ایجاد رشته هایی در این حوزه از طریف تعامل با دانشگاه فرهنگیان بر اساس ماده 34 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، راه اندازی سامانه نماز و تهیه و ارائه بسته های آموزشی ویژه بلوغ برای دختران به ویژه برای مناطق محروم و انتشار 2 کتاب به عنوان اقدامات این وزارتخانه در این حوزه یاد کرد.



نماینده مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه نیز افزود: تغییر نگرش پیرامون ازدواج متناسب با شرایط روز دنیا نیازمند ورود حاکمیت است تا در جهت ترویج فرهنگ ازدواج و تاثیرگذاری فراگیر در این حوزه برنامه‌ریزی شود.



وی در ادامه از توسعه فعالیت مبلغین طرح هجرت یا امین و ایجاد مراکز مشاوره با رویکرد ترویج مبانی اسلامی در سطح کشور به عنوان اقدامات این مرکز در حوزه ارائه خدمات آموزش قبل، حین و پس از ازدواج یاد کرد.



و اما نماینده سازمان بهزیستی کشور نیز با بیان اینکه این سازمان یکی از اولین دستگاه هایی بوده که با رویکرد پیشگیرانه به این حوزه ورود پیدا کرده و محتوای آموزشی متنوعی را تولید کرده است، افزود: بهزیستی بانک قوی از محتوای آموزش مهارت زندگی قبل، حین و پس از ازدواج را دارد، همچنین سامانده تصمیم و طلاق را راه اندازی کرده و از این طریق میزان اثربخشی برنامه های خود در این حوزه را ارزیابی می کند از سوی دیگر ارتقاء و بهبود روابط زوجین را برای جلوگیری از طلاق در 5 سال اول زندگی، ایجاد بانک مدرسان آموزش ازدواج و فعالسازی 3300 مرکز مشاوره در سراسر کشور از دیگر اقدامات این سازمان در این حوزه است.



نماینده کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز با بیان اینکه یکی از محورهای اقدامات این نهاد شناسایی افراد مستعد ازدواج در 2 گروه سنین کمتر از 30 سال و بانوان سرپرست خانوار دارای یک فرزند بوده است، افزود: ما در این روند اطلاعات مربوط به 3500 نفر را احصاء کردیم و به آنها طی برنامه‌ریزی صورت گرفته خدمات آموزش قبل از ازدواج ارائه شد.



وی از ارائه خدمات مشاوره قبل از ازدواج در مراکز رز در 17 استان و راه اندازی سامانه آموزش در جهت مهارت آموزی و ارائه رتبه به جامعه هدف به عنوان اقدامات این کمیته در حوزه آموزش قبل، حین و پس از ازدواج یاد کرد و افزود: ما سامانه آموزش را به سامانه امداد متصل کردیم که در این حوزه به ارائه خدمات مهارت آموزشی پرداخته و از این طریق برای افرادی که از خدمات این سامانه استفاده می کنند بر اساس توانایی که در این زمینه کسب می‌کنند، رتبه هم تعیین می‌شود.



نماینده دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در ادمه با بیان اینکه این مرکز بیش از 100 عنوان کتاب در حوزه ازدواج و خانواده به ویژه برای قبل از ازدواج منتشر کرده است افزود: ما نقش پشتیبانی فکری و محتوایی نسبت به اقدامات دستگاه‌ها در این حوزه با ظرفیت تربیت نیروی انسانی هم در دوره های رسمی و هم پودمانی داریم همچنین اجرای طرح مشاور و راهنمای خانواده برای 5 سال اول زندگی مشترک را در دستورکار داریم، ضمن اینکه راه اندازی طرح مدرسه مجازی خانواده و کارگاه های مهارت خانواده در حوزه سیاست پژوهی، اعزام مبلغ تخصصی و تدریس زیست عفیفانه از دیگر اقداماتمان در این حوزه است.



نماینده سازمان تبلیغات اسلامی قم در ادامه با بیان اینکه ماده 33  قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت یکی از بهترین مواد قانونی است که می توان در این حوزه بر اساس آن برنامه ریزی کرد، افزود: تربیت راهنمای خانواده برای حین ازدواج و نظارت بر اصلاح محتوای اخلاق در این زمینه از اقدامات این سازمان در این حوزه است.



نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با بیان اینکه تقویت این بخش نیازمند حمایت های اجتماعی است افزود: ما این مهم را در قالب لوایح 6 گانه پوشش بیمه‌ای برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی که داریم، پیگیری می کنیم.



نماینده مرکز تحقیقات اسلامی قم نیز در ارائه راهکار در این حوزه تاکید کرد: ما باید این موضوع را از طریق مشاوره حین ازدواج و ایجاد فضای مشاوره این در درون خانواده‌ها پیگیری کنیم./



پایان پیام

  • کد خبر : 363647
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار